Jeg har vokst på Vegårshei i Aust-Agder. Det er en idyllisk, snørik liten skogsbygd et steinkast inn fra Sørlandskysten. Og det eneste som slår 17.mai, julaften og nyttårsaften på en gang er den årlige elgjakta om høsten. Da forsvinner halve bygda til skogs. Og ut igjen kommer folk og elgkjøtt. I alle varianter, størrelser og mengder.
Min familie er innflyttere og særdeles lite jaktinteressert – men det har aldri vært noen mangel på elgkjøtt hos oss likevel. Enten det er naboer eller svigersønner som har kommet med det.
Dette er en lokal, sørlandsk vri på fransk husmannskost. Boeuf Bourguignon (uttales bøff bårginnjå) er en kraftig vinkokt kjøttgryte som opprinnelig kommer fra regionen Bourgogne i Frankrike. Her har jeg byttet ut storfekjøttet med elgkjøtt. Du kan selvsagt bruke storfekjøtt som er i originaloppskriften – hvis du ikke har tilgang på elgkjøtt. Godt er dette åkke som.
Gryta skal putre leeenge, og tåler godt å lages dagen i forveien.
Nok til 4 voksne
Fra kjøkkenbenk til middagsbord 3-4 timer. (ca 30 minutter forberedelser, resten putring med litt røring av og til)
Jeg kjøper en billig rødvin til denne. Istedet for en fransk burgunder. Som det visstnok helst skal være. Spør på polet etter en rimelig rødvin som er grei å bruke i gryter.
Dette trenger du
800 g grytekjøtt av elg, eller storfekjøtt
200 g bacon, gjerne i terninger eller tykke skiver, men bruk det du har
2 store løk
2 store gulrøtter eller 3 mindre
20 store, elelr flere små ferske sjampinjonger
1 ss tomatpure
1 flaske rødvin
1-2 ss fersk timian
1 laurbærblad
3 fedd hvitløk
3 ss hvetemel
3 dl oksekraft (jeg bruker 1 beger oksefond + vann)
salt
pepper
smør/olje/plantemargarin til steking helst smør
Slik gjør du
Først bruner du kjøttet i smør i stekepanna på middels høy varme. Ikke mer enn 200 gram i panna av gangen, hvis ikke blir det kokt i stedet for stekt. Kok ut panna med ca ½ dl vann mellom hver runde og ha i en romslig gryte.
Mens kjøttet bruner kutter du gulrot og løk i små, spisevennlige grytebiter.
Kutt sjampinjongen i fire deler, og ha dem adskilt fra gulrot/løk.
Bacon må du også ha.
Ha gryta på middels varme, og surr kjøttet et par minutter med tomatpureen før du heller over oksebuljong og rødvin.
Så steker du bacon, og har det i gryta. Kok ut stekepanna med vann etterpå, og ha i gryta.
Stek gulrot og løk til løken er gyllen og myk, og ha det i gryta også.
Så er det sjampinjongene som står for tur, de skal bli pent brune før de ryker oppi gryta de også.
Kok gjerne ut stekepanna med 1/2 dl vann i mellom hver runde med grønnsaker også.
Ha timian og laurbærbladet sammen med salt og pepper (1 ts av hvert) i gryta, og riv de tre hvitløksfeddene fint på et rivjern rett i gryta.
La putre i cirka 2 timer på middels lav varme. Rør av og til.
Rør ut 3 strøkne spiseskjeer mel i 1 dl vann, og rør det så inn i gryta. La det putre i 30- 45 minutter til. Smak til med salt og pepper.
Server med poteter eller potetmos.
#middag #vilt #oppskrift #mat #boeufbourguignon #elg #elgbourgguignon
Dette så godt ut, det skal jeg prøve ut 🙂
Buy Real Viagra No Prescription [url=http://abtsam.com]viagra[/url] Viagra Rembourse