Groviser

Begynner julebakstangsten å smyge seg innpå? Frykt ikke -  her er det hjelp å få.

Dette innlegget er skrevet på oppdrag fra Dansukker. Deres produkter (blant annet brunt rørsukker) finner du i dagligvareforretningene i hyllene sammen med annet sukker, mel osv.  

I min oppvekst var ikke den tradisjonelle julebaksten noe stort tema hjemme. Mamma var veldig glad i å både lage mat og bake, men ikke spesielt opptatt av at det skulle være syv slag. Eller hvilke slag det måtte være. Hun lagde blant annet noen eventyrlige Sarah Bernard, som har brent seg inn i minnet. Jeg tror det gjør til at jeg føler meg ganske fri når det kommer til julebakst - det er ikke så nøye hva man lager - bare det finnes noe ekstra godt i heimen til jul! Som disse Grovisene. Helt ideelle til høytiden vi skal inn i nå. Både til å spise selv, og til å gi bort. Julen for meg handler selvsagt om å være sammen med de jeg er glad i, og det kommer vel ikke som noen overraskelse at maten også betyr litt for meg. Men det trenger ikke være så overdådig. Litt god sennepsild til cowboyen i kjøleskapet, kanskje litt hjemmelaget italiensk salat også. En vellagret ost, og noe ekstra godt brød. Og noen gode kaker vi kan tilby både gjester og oss selv - og noe asymmetrisk marsipan som ungene har laget. Da er jeg fornøyd! 

Kakene kan gjerne være disse grovisene. Jeg viI også understreke overfor alle med bakeangst der ute at det bare tar 10 minutter å lage deigen. Dette får du til.:)

Ønsker du litt mer inspirasjon til julebaksten, har Dansukker samlet en del juleoppskrifter på sin nettside. (Jeg har brukt Dansukker sin side flere ganger tidligere også, de har mange gode oppskrifter på mye forskjellig, som desserter o.l.)

I deigen til Grovisene er det blant annet brunt rørsukker fra Dansukker, et sukker jeg bruker til mye i matlaging. Jeg syns brunt sukker gir en rikere smak enn hvitt, og i disse kakekjeksene passer det perfekt. 

Groviser er også en perfekt presang. Jeg er ubrukelig når det kommer til å pakke inn ting. Det ser ut som det er gjort av en med svært dårlig finmotorikk, og lav impulskontroll. Hvilket jeg også har. Men med litt cellofan og gullbånd fra bokhandelen, kan selv jeg få noe til å se lekkert ut. Stable noen groviser på et cellofanark, klem sammen på toppen og surr noe pent bånd rundt. Kjempefint! Og ikke minst kjempegodt! 

Lag noe som du garantert klarer å få til - kos deg med det - og ha en fantastisk god førjulstid og julebakst!


 
De er også veldig gode med litt philadelphiaost og f.eks. kirsebærsyltetøy...

Nok til 25-30 kjeks


Fra kjøkkenbenk til en takknemlig hånd 20 minutter. Det er etter første brett. Det tar 10 minutter å lage deig, og 10-12 minutter å steke et brett.

Dette trenger du

200 gram smør romtemperert
250 gram rørsukker, gjerne fra Dansukker
100 gram mørk sjokolade helst 70 % kakaoinnhold
50 gram hasselnøtter
50 gram valnøtter
2 egg
1 ts natron
275 gram grov sammalt hvete

Slik gjør duSett ovnen på 180 grader.

Pisk romtemperert smør og sukker til en kremet konsistens.Bland i et og et egg, pisk godt i mellom. Pisk så inn mel og natron.Hakk sjokolade og nøtter i småbiter, gjerne i stavmikser e.l. Vend blandingen godt inn i deigen med skje eller slikkepott.2 ss deig per kjeks, og du får plass til 9 stk av gangen på et vanlig brett.

Stek midt i ovnen i 10-15 min (mine trengte 12 min i min ovn), og avkjøl på rist.5-7 stk i høyden er perfekt hvis du skal gi de bort.Sånn! NAMNAMNAM!

#groviser #oppskrift #mat #bakst #kjeks #dansukker #juleinspirasjon #juleglede #julegodt #julekaker

 

Ingen kommentarer