Blåbærpai

Nå er skogen full av blåbær, og forrige helg fikk jeg meg en bærtur sammen med barna. Det var stas.

Jeg er vokst opp på Vegårshei, hvor det er ganske mye mer skog enn det er folk. I hele oppveksten min kom pappa hjem bær. Fortsatt kommer han med bærspannet fullt om høsten. I fryseren hjemme er det både blåbær og tyttebær. Og i hagen plukker han rips og bringebær, så vi er bortskjemte sånn rent bærmessig i vår familie vår. Multer finner han også, selv om det ikke akkurat bugner av slikt på Vegårshei. Men det er i hvert fall nok til at desserten på julaften er reddet. (Det multestedet er så hemmelig at selv ikke vi barna får vite om det. Uavhengig om de kaller seg matblogger eller ikke.)  

Men blåbærsteder er ikke hemmelige. De finner du over alt. Det var ikke så lenge vi trengte å vandre rundt før vi hadde fått ca 1,5 kg bær. Og da er veien utrolig kort til denne nydelige blåbærpaien med rømme. Oppskriften har jeg fått av Anne Lise Nymoen i Risør - og tro du meg - alt hun lager er bare helt nydelig!   



Nok til en paiform, ca 24 cm i diameter

Fra kjøkkenbenk til lilla tunge, 1 1/2 time. inkludert den halvtimen deigen hviler i kjøleskapet.

Dette trenger du

100 gram romtemperert smør
3 dl hvetemel
1,5 dl sukker
1 ts bakepulver
1 egg

fyll

3 dl seterrømme
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
2 dl blåbær

Slik gjør du



Plukk nok blåbær.



Pisk smør og sukker hvitt. Det vil si til en fin, kremaktig konsistens. 



Ha i hvetemel, bakepulver og et egg. Pisk til en fin, jevn og ganske smuldrete deig.

Pakk deigen godt inn i plastfolie, og la den hvile i kjøleskapet i en halvtime.



Når deigen har fått hvilt seg, kjevler du den flatt Ha den i en paiform, og trykk den godt ut i kantene.

Bruk gjerne litt alufolie og trykk kantene helt inn. Prikk hele deigen med en gaffel.

Stek midt i ovnen på 180 grader i 12 minutter.



I mellomtiden blander du fyllet.

Rømme, blåbær, sukker, vaniljesukker og et egg.



Sånn.

Ha i fyllet og stek i 15-20 minutter til - paien skal bli gyllen og fin. 



Nam!

 

#blåbærpai #blåbær #pai


 

Ingen kommentarer