Eplekake med rosmarin

I sommer ga jeg sammen med Ida Haugen ut matboka En bit av Sørlandet. Under arbeidet med boka besøkte vi mange ulike mennesker her på Sørlandet som jobber med råvarer, driver spisesteder eller som bare er opptatt av god mat, rett og slett. Halvparten av oppskriftene i boka har disse bidratt med, og halvparten har jeg bidratt med. 

Oppskriftene er i all hovedsak moderne retter med lokale råvarer, selv om vi også måtte ha med lokale tradisjonsretter som f.eks. munker, riskake og søsterkake.

Da jeg skulle finne oppskrifter vi ønsket å ha med, var det spesielt to kriterier som var viktige. Det ene var det som er viktig for meg her på bloggen også - å finne oppskrifter som alle kan lage, selv om kjøkkenet kanskje ikke er ditt favorittrom. Det andre var å prøve å finne en litt ny vri å rettene, en kombinasjon av noe, eller en oppskrift du kanskje ikke har prøvd før.

Som denne. Eplekake med rosmarin. Helt nydelig! Det er en tradisjonell og ganske enkel oppskrift på kaken, men ved å ha finhakket rosmarin i deigen får du en litt ny variant og smak på eplekaka. Det er så deilig! Bare prøv selv.Nok til en springform 22-24 cm

Fra kjøkkenbenk til kaffebord, i overkant av 1 time. (45-50 minutter av disse i ovn)

Dette trenger du

200 gram romtemperert smør
3 dl sukker
3 egg
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
2 epler (eller 3 hvis de er små)
3 ss finhakket rosmarin, pluss litt til pynt

Slik gjør duHer er eplekaka i boka. Laget av meg, avbildet av Ida. Er den ikke fin?:)

Husk at smøret må tas ut av kjøleskap i god tid før du skal lage kaka, så det blir mykt og fint.

Ovnen skal på 200 grader.Pisk smør og sukker hvitt. (Det er bakespråk for lysegul og fin, jevn kremaktig masse.:))Pisk inn ett og ett egg, til en jevn masse.

Så har du i hvetemel og bakepulver, pisk til en jevn masse.Finhakk rosmarinen, og ha i deigen.

Skrell eplene, del dem i to og fjern kjernen.Ha bakepapir i bunnen av springformen. (Jeg har bakepapir på bunnen før jeg klipser på formen. Så klipper jeg bare rundt kanten etterpå.)

Ha i deigen, og skjær eplene i skiver. Dytt dem litt på skrå ned i deigen rundt hele kanten slik du ser på bildet. Pluss noen i midten.Stek i 45-50 minutter på 200 grader på hakket under midten i ovnen.

Vaniljeis eller pisket kremfløte er som skapt for lun eplekake. Også den med rosmarin.

 

#eplekake #rosmarin #enbitavsørlandet #eplekakemedrosmarin #bakst #kake 

 

 

      

3 kommentarer
  • Elisabeth 15.09.2016 kl.11:12

    Den så kjempegod ut :)
  • Siri Fossing 15.09.2016 kl.11:48

    Elisabeth: Takk! Den er veldig enkel og god.:)
  • Henriette Celin 15.09.2016 kl.12:23

    Så fin! så utrolig god ut (: