Portvinssaus

Denne sausen passer utrolig godt til f.eks. julemiddagen. Både til ribbe og kalkun. Det er himla mye fløte i den, men den skal kokes ganske kraftig ned.

Den har en nydelig mild og rund smak, og kan godt lages ferdig dagen i forveien.



Nok til 6-8 personer

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 1 time og 15 minutter.

Dette trenger du

1/2 flaske portvin (37,5 cl)
1 buljongterning eller fondcup, jeg bruker en oksefondcup
3 dl vann
1 liter kremfløte
salt og pepper, ca 1 ts av hver

Slik gjør du



Kok inn 1/2 flaske portvin til 3-4 ss. Det skal koke friskt, og hos meg tar det en halvtime før den er innkokt til noen få spiseskjeer.

I mellomtiden varmer du opp vann og buljong i en veldig stor gryte. (Det er for at fløten skal få plass til å bruse etterpå)

Hell den innkokte portvinen over i buljongkjelen.

Fosskok ned i 5 minutter til, til cirka halvparten av væsken.



Ha i 1 liter fløte. Nå skal den koke bra i en halvtime til.

MEN. Kjempeviktig å følge med, det koker fort over. Hvis det er i ferd med å koke over, dra kjelen til side og skru litt ned på varmen. Sånn holder du på helt til det koker - men ikke koker over.

Når sausen er ferdig kan du ha i salt og pepper etter smak, cirka et teskje av hvert. Jeg liker også å piske ut 1 spiseskje potetmel med 2 spiseskjeer vann. Så har jeg det i sausen for en enda tykker saus.

Ikke fall for fristelsen å ha ribbefett/sjy i sausen i tillegg. Denne er ikke egnet for det. 





Slurp!

#saus #portvinssaus #tilbehør #juletilbehør

 

        


 

Ingen kommentarer