5 middager for en 200-lapp

I Norge er det over 250 000 studenter. Det er også nesten 900 000 husholdninger med en person.

Da jeg flyttet for meg selv i Oslo i 1993 synes jeg det å lage middag bare til meg var en stor utfordring. Først og fremst var det dyrt, dessuten var det litt kjedelig. Laget jeg en middag, måtte jeg ofte spise det samme i 3 dager for å spise opp alt, og mye mat ble kastet. Derfor ble det en del pølse på 7-eleven. Altfor mye pølse på 7-eleven, faktisk.

Så her har jeg laget en 5-dagersmeny for en student. Eller en som bor alene (eventuelt sammen med et mindre barn). En meny som er rimelig, og som utnytter råvarene på en god måte i ulike retter.

Det skal være nok mat til en sulten student, eller to litt småspiste. Det er rause porsjoner, så du kan  eventuelt strekke en rett over 2 dager, så får du en enda billigere meny. Eller invitere en annen småsulten på middag.

Siden det er lite sjømat å finne her, så er makrell i tomat eller noe annet fiskepålegg lurt å ha innimellom på brødskiva.

Prisen er pluss/minus 200,-. avhengig av hvilke enkle basisvarer du har i skapet fra før. Som salt, pepper, matolje og slike ting. Totalprisen er basert på innkjøp hos Rema 1000 og Kiwi. Det er lurt å bruke kjedenes egne merker der det er mulig.

La pølsene eller annen kioskmat være i fred, ta deg tid til å lage et godt måltid. Dekk på bordet, tenn gjerne et lys - sett deg ned og nyt maten. Det har både kropp og sjel godt av. 

Handlelisten finner du nederst i innlegget.

Søtpotetsuppe



Dette trenger du: 1 søtpotet ca 500 gram - 1 stor gulrot - 6 dl buljong, f.eks. grønnsaksbuljong (vann og en terning) - 1/2 boks kokosmelk (2 dl) - salt og pepper - en skvis av en halv sitron - 3 ts rød currypasta eller litt mer - 2 ss matolje.

Slik gjør du: Fres currypasta i olje i en middels stor kjele på middels varme. Skrell og kutt søtpotet og gulrot i biter. Ha i bitene sammen med buljong og kokosmelk. Kok i ca 20-25 minutter til bitene er møre. Stikk en gaffel i en stor bit, og hvis den sklir lett av er de klare. Kjør suppen glatt med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og sitron. Blir den for tykk? Spe på med litt vann. Server gjerne sammen med et rundstykke eller noe ristet brød.

Krabbe - og nudelwok



Dette trenger du: 1 pk crabsticks eller lobnobs (100-120 gram) - ca 100 gram nudler - 3 gulrøtter - 2 stilker vårløk - 1/2 paprika - soyasaus - matolje.

Slik gjør du: Sett på vann til nudlene. La de trekke i varmt vann etter anvisning på pakka. Finn frem wok eller stekepanne. Kutt gulrøtter, vårløk pg paprika i spisevennlige biter. Kutt crabsticks i biter og ha i egen bolle. Fres grønnsakene i olje på middles høy varme i 3-4 miutter. Snu og vend ofte. Når nudlene er ferdig blander du inn de sammen med crabsticks. Surr et par minutter til. Server sammen med soyasaus.

Curry med potet og sopp



Dette trenger du: Matolje - 1 løk - 2 poteter - 100 gram sjampinjong (8 små eller 3-4 store) - 2 ss rød currypasta - 2 dl grønnsaksbuljong eller annen buljong (vann og en terning) - 1/2 boks kokosmelk (2 dl).

Slik gjør du: Skjær poteter og løk i smått i en bolle, sjampinjong i en annen. Surr poteter og løk i olje i en romslig kjele på middels varme i cirka 5 minutter. Ha i soppen og surr et par minutter til. Ha i currypasta og surr et par minutter til så den blir jevnt fordelt. Så har du i kokosmelk og buljong og lar det koke i 10 minutter. Spis den som den er, eller server brød eller ris til.

Nudler avokado



Dette trenger du: 150 gram nudler (du kan også bruke pasta hvis du foretrekker det) - 1/2 pakke bacon (ca 60 gram, 3 skiver) - 1 avokado - 1 eggeplomme - en skvis sitron.

Slik gjør du: Stek bacon i ovn eller stekepanne. Varm nudlene etter anvisning å pakka. Kjør avokado, 1 eggeplomme og sitron i stavmikser til en glatt masse. Spar litt av vannet nudlene har lagt i. Bland avokadomiksen med de ferdige nudlene, spe evntuelt på med litt av vannet hvis det blir litt tørt. Server med stekt bacon.  

Omelett med bacon og grønnsaker



Dette trenger du: 5 egg - 8 ss vann - 1 ts salt - 1 ts pepper - resten av vårløken, paprikaen, soppen og baconet. Ost hvis du har.

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 grader. Stek bacon og sopp i stekepanna. Salte og pepre soppen. Kutt grønnsakene i smått. Visp egg sammen med vann og salt til det skummer. Bland i grønnsakene og baconet og ha i en ildfast form. Topp med litt ost hvis du har. Stek i ca 15-20 minutter eller til eggeblandingen er stivnet. Server gjerne med revne gulrøtter med litt sitron skviset over (Har du et eple er det godt med et revet eple i blandingen også.)     

Handleliste

1 søtpotet
1 pose gulrot
1 boks kokosmelk, 400 ml
1 sitron
1 lite glass rød currypasta
1 pakke crabsticks/lobnobs e.l.
1 pakke nudler, 250 gram
1 bunt vårløk
1 paprika
1 løk
2 poteter
1 pk sjampinjong
1 pk bacon, 120 gram
1 avokado
6 egg

Dette har du kanskje fra før?

soyasaus
matolje
buljong
1 egg
salt og pepper
 

 

 

 

6 kommentarer
  • 09.01.2017 kl.20:14

    Trenger ikke studenter proteiner til middag ?
  • Siri Fossing 09.01.2017 kl.20:30

    Anonym: Nå var dette først og fremst en meny med fokus på slunkne lommebøker.:)
  • Janne 09.01.2017 kl.22:21

    Så flott, disse oppskriftene skal definitivt testes ut! :-)))))) mvh jente på studentbudsjett
  • Siri Fossing 09.01.2017 kl.22:26

    Janne: Da håper jeg det smaker.:)
  • Katarina 14.01.2017 kl.15:45

    Prøvde ut søtpotetsuppen og curryen med sopp og potet - kjempegodt!
  • Siri Fossing 14.01.2017 kl.16:38

    Katarina: Det var hyggelig å høre!:)