Høna er back in business

3 millioner verpehøns har gått i søpla hvert år. Men med en stadig økende oppmerksomhet rundt matsvinn er høna nå tilbake i mange butikker. Og det er en god nyhet! Det er dessuten en råvare som skapt for en ferie. For koker du ei hel høne, så har du middag til en familie på fire i tre dager. Uten å bli matlei.

Høna er ikke bare back in business – det er en billig råvare også. Også så mye godt du kan lage med den! Hønsefrikassé er selvsagt en klassiker, Coq au vin er og en god oppskirft med høne (selv om det egentlig skal være med hane – men hane finner du ikke i mange dagligvareforretninger, altså). Men det finnes mye annet deilig å bruke høna til.

Her kommer første rett av tre andre retter laget på ei hel høne:

Når høna har putret for seg selv i 2-3 timer,sitter du igjen med en nydelig hønsekraft i kjelen. Den første middagen er så enkel som litt kjøtt, pasta og grønt nettopp i denne kraften.

Nok til 4

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 15 minutter. (Etter at høna er ferdigkokt)

Dette trenger du til høna

1 hel høne
1  stangselleri
1 gulrot
2 fedd hvitløk
persille
noen pepperkorn

Dette trenger du til middagen

250-300 gram av det ferdigkokte hønsekjøttet
1 1/2 liter av buljongen/kraften
400 gram kort pasta
litt finhakket vårløk
litt persille
salt og pepper

Slik gjør du


Ha den opptinte høna i en stor kjele og dekk med vann. Jeg brukte en 9-literskjele fra Ikea, og da var det 5 liter vann som måtte til. 

Ha i 1/4 ss salt per liter vann. Hos meg ble det da 1 1/2 ss salt.

La den først koke i 1,5 time.


Så har du i en oppkuttet selleristang og en gulrot  (eller to hvis de er små), 1 løk og to knuste hvitløksfedd i gryta.  Ha også i litt persille og noen pepperkorn, en 7-8 stk.

La koke i 1-2 timer til – helt til kjøttet enkelt løsner fra beina. Hos meg var det 1 1/2 time.


Rens kjøttet fra høna, og spar på all kraften. Det blir cirka 900 gram kjøtt, og hos meg da 5 liter kraft.

Så er det en enkel og nydelig middag på gang:

Kok opp pastaen i en kjele for seg.

Sil kraft, og varm opp 1 1/2 liter i en kjele med finhakket vårløk,1-2 stenger.

Ha den ferdigkokte pastaen oppi sammen med 250-300 gram hønsekjøtt og rikelig med persille. Salte og pepre etter smak.

Oppbevar resten av kjøttet i noe av kraften, og spar på kraften som er til overs også.

#høne #helhøne #hønsebuljong #hønsekraft #høns #fjærkre    
  
  

    

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 749

5 thoughts on “Høna er back in business

  1. Dette er bare tull hva Siri Fossing skriver om at høne er billig mat. Kjøpe en frossen høne på 350 gram til 35 kroner er ikke billig men det er vel billigere å destruere hønene enn å få de ut på markedet. Norsk landbrukspolitikk er å beskrive som rett i dass. Det koster vel om jeg skal gjette ca 20 kroner pr høne å destruere. Så spør jeg meg selv, egentlig så kunne eggproduserende “bønder” gitt bort hønene gratis til hele befolkningen men da har vel den broilerindustrien gått til en eller annet sted som jeg ikke vil nevne. Hallejua for Nortura og Rema og andre som eier en broilerfarm, dere har klart å kaste minst 5 mill høner i bossen hvert år og hvis vi tar butikkprisene på høns til 35 kroner pr så er det bare å gange opp. Tror også elever på ungdomsskolen kan regnetabellen: 500000 gange 35 kroner, gir litt perspektiv. Jeg ønsker norsk landbruk lykke til med sløsingen som vi skattebetalere må betale for. Hurra for bondesamvirke!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top