hits

Tynne, sprø og deilige pepperkaker!

Uuuæææ! I morgen er det desember! Da er det faktisk på tide å legge en dag inni kalenderen for pepperkakebaking snart. 

Ofte synes jeg at kjøpepepperkaker smaker bedre enn hjemmelagede. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg tror en del av de hjemmelagede jeg har blitt servert opp igjennom ikke er kjevlet ut nok. De blir for tykke rett og slett. Tykke pepperkaker smaker mer som kakemenn. Smuldrete og myke. Og sånn skal det selvsagt ikke være. De skal være tynne. Og sprø. Og smake jul. 

Som disse.

En nydelig deig som smaker perfekt! Enten de er pyntet eller au naturelle (ofte sniker det seg på litt blåmuggost på mine).



Nok til cirka 100 pepperkaker

Fra kjøkkenbenk til kakebord - umulig å si. Deigen tar bare et kvarter å lage, men så må den ligge i plast over natta i kjøleskap. Og den holder et par dager også, så du velger når du kjevler ut og steker. Kakene skal bare steke 10-12 minutter i ovnen.

Dette trenger du

150 gram smør
1 1/2 dl lys sirup
3 dl sukker
1 1/2 dl kremfløte
2 ts malt kanel
1 ts malt ingefær
1 1/2 ts malt nellik
1/2 ts sort pepper
2 1/2 ts natron
8 dl hvetemel

Glasur

1 eggehvite
4 dl melis
2-3 dråper sitronsaft

Slik gjør du



Smelt smøret i en gryte.



Tilsett sirup, bland og sett til avkjøling.



Ha sirupsmøret i en stor bolle, og bland godt med sukker, fløte og krydder.



Tilsett natronen i noe melet, og bland godt.

Så tilsetter du resten av melet og rører til du har en fin og klissete deig.



Sånn er bra!



Pakk deigen i plast og legg i kjøleskapet over natta. Eller over tp netter.



Deigen er litt hard med en gang du tar den ut fra kjøleskapet, men den blir myk og smidig ganske fort etter å ha fått en runde i hendene. Trykk og dra litt i den før du bruker kjevla.

Kjevle ut på et underlag med meldryss, dryss gjerne litt oppå deigen også.

Kjevle ut til en tynn deig, og stikk ut figurer.

Stek midt i ovnen på et bakebrett med bakepapir i 10-12 minutter på 180 grader. La kakene hvile litt på brettet før du tar de av.



Hvis du vil lage glasur, pisker du eggehviten lett med en gaffel før du blander inn litt og litt melis til en jevn og tykk glasur. Bland til slutt inn litt sitronsaft.



Pepperkaker!

(Jeg elsker som sagt å spise pepperkaker med litt blåmuggost på - hvis du ikke har prøvd det anbefaler jeg det på det absolutt varmeste. Såå godt! Fint som velkomstsnacks i selskaper også.)


#pepperkaker #kaker #julebakt #bakst #glasur

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Du finner matboka jeg har laget sammen med Ida M Haugen - En bit av Sørlandet - på Haugenbok.no. Og i alle landets bokhandlere

Du finner også Siris matapp i Google Play



Følg @sirfoss på instagram




Følg @sirfos på twitter