Brun saus

17.mai er over, og nettet (inkludert min egen blogg) har rent over med lekre kakebilder i rødt, hvit og blått. Men egentlig er jo ikke Norge stivpyntede kaker som bugner av friske bær. Norge er brun saus. I hvert fall de fleste dagene i året.

Jeg vokste opp i en familie hvor det ikke var så mye saus, egentlig. Mamma er veldig flink til å lage mat, men hvis vi hadde kjøtt var det stort sett en sjy-variant det gikk i. Hun laget hvit saus til fløtepuddingen (med en liten skvis ketchup – så den var egentlig rosa). Men brun saus så vi ikke mye til. Det fikk jeg mest hjemme hos venner. Sammen med potet, selvsagt.

Etter at jeg flyttet for meg selv, og lenge før bloggen så dagens lys, hadde jeg et par mislykkede forsøk på brun saus. Den ble ikke noe god, det smakte mest mel. Siden har jeg laget saus i alle varianter. Bortsett fra brun. Jeg elsker appelsinsaus med løk. Bernaise til biffen. Denne tranebærsausen er himmelsk. Denne solbærsausen også! Og ikke minst denne portvinssausen jeg lager til jul (grisedyr og grisegod). Mammas hvite med ketchup er fortsatt med.

Det har tatt litt tid – men nå har jeg oppdaget gledene ved å lage brun saus selv også. Spesielt fordi slike middager gjerne er noe hele familien liker. For eksempel er en av favorittene en pakke med gode fiskekaker, potet, revet gulrot – og brun saus. Laget fra scratch (jada, jeg vet jeg burde laget fiskekakene fra scratch også, men ingen er uten feil).

Og sausen smaker ikke mel i det hele tatt. Bare prøv denne!

Nok som tilbehør til 4 personer

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 20 minutter

Dette trenger du

2 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl kraft, for eksempel 5 dl vann og 1 ts buljongpulver (eller kraft fra det du lager til middag)
du kan også bytte ut 1 dl vann med 1 dl matfløte
1/2 ss soyasaus 

Slik gjør du

Smelt smøret i en middels stor gryte.

Sausen lager du på middels lav varme. Det vil si at når min plate går fra 1 til 9 – så lager jeg sausen på 4. Litt under midten.

Kraften kan du for eksempel lage ved å koke opp 5 dl vann (eller 4 dl hvis du skal ha fløte i) og piske ut buljongpulveret. 

 

  

Så fort smøret er smeltet har du i melet.

Pisk til du får en fin, jevn, gul grøt.

Så har du i litt og litt av kraften. Kanskje i tre omganger, så det blir mellom 1 og 2 dl hver gang.

Pisk godt, og la sausen tykne mellom hver omgang med kraft.  
 

Til slutt har du i fløte og soyasaus. La gjerne stå litt på lav varme mens du lager resten av maten. 

Rør av og til.

Hvis jeg har kjøpt fiskekaker har jeg disse i sausen med en gang den er ferdig, og varmer dem opp i den.
 

Heisan søndagsmiddag!:)

 

  

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 749

5 thoughts on “Brun saus

  1. Dette minner mer om en fløtesaus. En skikkelig brun saus må brunes før en sper med kraften. Du går glipp av noe om du ikke har smakt skikkelig brun saus. 😉 Fremgangsmåten er jo ellers ganske lik (jeg bruker ikke soyasaus), men du må bruke litt høyere varme og røre hele tiden mens smør og mel blir nøttebrunt (det svir seg fort, så vær forsiktig). Smørblandingen er veldig varm i denne fasen, så jeg pleier å ta gryten bort fra platen en liten stund (men jeg fremdeles rører), før jeg begynner å spe; ellers kan det frese veldig.

  2. Viagra Cialis Assunzione Generic Viagra In United States accutane online canada no prescription [url=http://cialisong.com]cialis[/url] Kamagra Helly 100mg Sale Generic Free Shipping Clobetasol Furosemide Vidal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top