Er du singel og sulten? Student? Pendler? Enestående eneboer?
Her får du gode retter i en hel uke for rundt 300,- gitt at du har noen få basisvarer i skapet fra før.
Hvis du bor alene vet du helt sikkert fra før at det kan være en utfordring å lage et godt måltid til bare en person. Det er ikke umulig – men det er vanskelig. Ofte må du kjøpe inn mer enn du trenger, og ofte er det rester igjen. I denne ukemenyen har jeg laget noen retter hvor du kan bruke rester i nye retter neste dag. F.eks. en soppsuppe, hvor kyllingfilet bakes i ovn i resten av soppsuppen neste dag. Rester av Spagetti alla carbonara kan bli til en Carbonara frittata neste dag. En fin måte å bruke opp maten på uten at man føler man sitter og spiser det samme som i går.
I mangelen på fiskemiddager er det lurt å kompensere med pålegget man velger på skiva, og satse på proteinrike varianter som makrell, egg, skinke eller f.eks. leverpostei. Og frukt og grønt som mellommåltider. Spis gjerne litt salat før eller ved siden av middagen også.
Er du ikke sånn anlagt at du orker å planlegge måltider flere dager fremover i tid? Da kan det være lurt å benytte seg av Siris Matapp – hvor du blant annet finner en egen kategori med måltider laget på 20 minutter.
Mandag – Soppsuppe
Dette trenger du: 1 ss olivenolje – 3 stilker vårløk – 250 gram sopp – 3 dl kyllungbuljong – 2 dl helmelk – salt og pepper. Persille hvis du vil – og gjerne rundstykker ved siden av.
Slik gjør du: Surr finnhakket vårløk i oljen til den blir myk på middels varme – ha i sopp og buljong – kok på lav varme i 10 minutter – kjør med stavmikser i gryta – spe på med melken og krydre. Server med rundstykker.
Tirsdag – Bakt kylling i soppsaus
Dette trenger du: Halvparten av gårsdagens soppsuppe – 1 kyllingfilet – resten av vårløken – ris.
Slik gjør du: Kok ris – sett stekeovnen på 200 grader – ha kyllingfileten i en ildfast form sammen med soppsuppe og hakket vårløk – bak under folie i 20 minutter midt i ovnen. Server med ris.
Onsdag – Spagetti alla carbonara.
Dette trenger du: 300 gram spagetti – 100 gram bacon – 1 fedd hvtløk – 4 eggeplommer – 4 ss revet parmesan – salt og pepper.
Slik gjør du: Kok spagetti i saltet vann – surr finhakket hvitløk på lav varme i stekepanna og stek bacon – ha eggeplommer og parmesan i en bolle. Spar litt av vannet fra den ferdigkokte spagettien. Bland spagetti med hvitløk, baconbiter og egge- og parmesanblandingen. Spe på med litt av vannet. Pepre litt.
Torsdag – Carbonara Frittata
Dette trenger du: Rester av gårsdagens carbonara – 7 egg – salt og pepper – salat eller rundstykke.
Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 grader – pisk eggene med 7 ss vann og litt salt og pepper – ha litt smør eller margarin i stekepanna på middels varme – ha spagettirestene oppi – dra det litt utover i panna. Hell eggeblandingen over – trykk flatt med stekespade – stek på middels varme i 5-7 minutter – ha stekepanna i 7-10 minutter i stekeovn til frittataen har “satt seg”. Server med persille og parmesan.
Fredag – Enkel Tom Ka Gai
Dette trenger du: 1 kyllingfilet i strimler – 2 dl kokosmelk – 1/2 lime – 1/2 rød chili – 1 hvitløksfedd – 1 løk – 150 gram sopp – 2 tomater – 4 dl kyllingbuljong – ris hvis du vil.
Slik gjør du: Kok opp ris i egen gryte hvis du vil ha det. Kok opp buljong med kokosmelk – ha i finhakket hvitløk, løk og chili – kok i 10 minutter på middels varme – ha i kylling i strimler og kok 5 minutter til – ha tomater og sopp i båter rett før servering. Ha gjerne ris i bunnen av suppebollen ved servering.
Lørdag – Karibisk ris
Dette trenger du: 1/2 boks kidney-bønner (200 gram) – 1/2 løk – 1/2 rød chili – 1 fedd hvitløk – 200 gram middagsris – 1/2 boks kokosmelk (2 dl) – 3 dl kyllingbuljong – matolje
Slik gjør du: Surr hakket løk i olje i en kjele til den blir myk – ha i finhakket hvitløk og chili og surr et minutt til – bland i risen og gjerne litt mer olje og surr godt, risen skal bli blank og fin – hell over buljong og kokosmelk – kok opp, legg på lokk og skru ned varmen så risen bare putrer i ca 15 minutter. Skyll kidneybønner og ha i et par minutter på slutten. Smak til med litt salt.
Søndag – Spagetti med kremet kyllingsaus
Dette trenger du: 1 liten løk – 3 ss smør – 1 ts timian – salt og pepper – 1 1/2 dl kyllingbuljong – 1 kyllingfilet – 1 dl melk – 1 ss hvetemel – 1 dl finrevet aprmesan 250 gram spagetti – persille. Eventuelt litt sopp hvis du har.
Slik gjør du: Ha kylling i strimler, stek (salte og pepre) og sett til side. Kok spagetti – surr finhakket løk (og eventuelt sopp) i 2 ss smør til det blir mykt – salte litt – ha i timian og pepper – smelt resten av smøret i en liten kjele – pisk inn melet – sped på med melken til tykk og fin saus – ha i kyllingbuljing, løkblandingen og parmesan – surr i fire minutter. Vend alt inn sammen med den ferdigkokte spagettien.
Handleliste
Kjøtt
400 gram kyllingfilet (3 fileter)
100 gram bacon
Grønnsaker
1 bunt vårløk
400 gram sopp, f.eks. sjampinjong eller aromasopp
persille
1 lime
1 rød chili
3 løk
2 tomater
hvitløk
Dagligvarer
1 boks kidney-bønner
middagsris
1 boks kokosmelk, 400 ml
500 gram spagetti
10 egg
1 parmesanost
Dette har du kanskje fra før?
olivenolje/matolje
kyllingbuljong
pepper
3 dl melk
smør
timian
hvetemel
Æsj. Dette så direkte uappetittelig ut. Grått kjøtt….
Ukes meny inneholder frokost, lunsj, middag og kvelds dette her er 7 middager for under 300kr.
Lars: Så synd. Kjøttet er nok ganske hvitt – men soppsuppe er vanskelig å få til å bli fargerikt.;-)
Tenkte umiddelbart på studentsønnen. Her var det gode tips for å spe på matbudsjettet! Sender han en link og prøver selv på soppsuppa:) Takk for mange inspirerende og gode oppskrifter!
Anja: Så bra! Da håper jeg han finner noe han liker. Og at suppa faller i smak.:)
Syntes du er kjempe flink!!
Dette er så vanskelig, og som student er det greit å finne billig mat som også smaker godt. Takk for at du gjør hverdagen min litt lettere.
Hedvig: Så hyggelig tilbakemelding! Tusen takk.:)
Buy Cialis 100mg Online Priligy 30 Ml [url=http://tadalaffbuy.com]generic cialis from india[/url] Online Viagra With Out A Prescription Atomoxetine Online