Lam i melk

Jeg er veldig glad i lammekjøtt. Og det må ligge noe i blodet, for min sønn på 5 år er også veldig glad i lammekjøtt. Det er nesten det eneste kjøttet han liker, faktisk.

Så da jeg snublet over denne oppskriften på langtidsstekt lam i melk, måtte den selvsagt bare prøves ut. Og hvilken suksess det ble! Deilig, mørt lammekjøtt som du kan rive løs med gaffel. Det blir faktisk så mørt at det nesten ramler fra hverandre av seg selv. 

Dette er ikke en spicy rett, så jeg kjørte på med tradisjonelt tilbehør som potet og gulrot. Melken lammet hadde kokt i ble basen til en hvit saus, og mormor og morfar ble invitert på søndagsmiddag. Så enkelt. Og så ufattelig godt.

Nok til en vanlig familie med besteforeldre på besøk.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 4 1/2 time. 4 av disse timene skal lammet stå i ovnen.

Dette trenger du

ca 3 kg lammestek med eller uten ben, eller et lår
2 liter melk
1 ss matolje
50 gram smør
2 laurbærblader
1 løk
1 hel hvitløk
litt timian
litt muskatnøtt
1 ts revet appelsinskall, eller 1-2 ss ren appelsinjuice uten tilsetningsstoffer
salt og pepper
potet
gulrot

Til sausen
2 ss smør eller plantemargarin
2 ss hvetemel
1 ss dijonsennep eller 1-2 ts sennepspulver
litt timian
salt og pepper

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 150 grader

Gni lammet inn med salt og pepper, og brun det i en blanding av olje og smør i stekepanna på middels høy varme. Prøv å snu og vende slik at det blir brunt over alt.


Legg lammet i en stor ildfast form med lokk. Har du ikke det, kan du bruke langpanne, og folie over. Da er det lurt å legge noe i mellom lammet og folien slik at denne ikke klistrer seg på kjøttet. For eksempel en liten form eller en kopp eller lignende.   

Hell melken i en gryte, og kok opp sammen med laurbærblad, grovhakket løk, hvitløksfedd, appelsin, timian og litt revet muskat. Hvitløksfeddene knuser jeg med flatsiden av en kniv, slik at saften kommer ut i kraften.

Når melken har kokt opp kan du helle den over lammet.

Sett på lokk, og stek på 150 grader i ca 4 timer.

Ta ut kjøttet, og la det hvile litt i f.eks. folie i 20-30 minutter mens du lager saus.

 

Saus:

Sil kraften.

Smelt smør/plantemargarin på middels lav varme.

Pisk inn melet til en fin, gul grøt.

Spe på med litt og litt av kraften til du får en fin, fyldig saus. 1/2 – 1 dl av gangen, og la sausen tykne mellom hver gang. Piske hyppig. Du trenger ca 4 dl totalt.

Smak til med dijon eller sennepspulver, litt timian, pepper og salt.

Sett gjerne hele lammestykket på bordet, og la middagsgjestene rive kjøttet selv.

Server sammen med potet, gulrot og den deilige sausen, og gjerne tyttebær i tillegg.

#lam #lamimelk #søndagsmiddag #tradisjonsmat #middag #stek  
  
 

 

 

 

 

Bagels

Jeg flyttet til Oslo fra Sørlandet tidlig på 90-tallet, og ikke lenge etter åpnet den første Bagel & Juice i hovedstaden. Det var stas. Det var liksom litt New York-stil over cafeene deres, og jeg elsket de runde brødene med diverse fyll. Gjerne klassisk med philadelphiaost og salat.

På den tiden bodde jeg alene på en liten hybel, og hverdagsmiddagen bestod (dessverre) vel så ofte av en pølse fra 7-Eleven som noe annet. Det var så kjedelig å lage middag bare til seg selv. På den tiden fantes det heller ikke blogger (jøss – nå føler jeg meg gammel) – ikke hadde jeg interenett hjemme heller. For jeg kunne virkelig trengt noe inspirasjon rundt hvordan man kan lage sunn og god middag til 1 person.   

Men jeg lagde gjerne mat til venninnekvelder, og av og til fikk jeg en bakedille. Som Bagels. Det måtte jeg selvsagt forsøke å lage selv. Det var kjempegøy! Og jeg endte opp med å bake Bagels ganske ofte gjennom hele 90-tallet. 

Her om dagen satt jeg og bladde litt i de gamle kokebøkene mine, og der dukket oppskriften opp igjen. Og jeg syns så absolutt det er på tide å løfte den frem i kjøkkenlyset igjen. Bagels er jo utrolig godt!

Bagels er spesielt populært i jødiske samfunn, og den skal faktisk kokes før den stekes. Håndteringen av deigen gir baksten den spesiell konsistensen med sprø utside og litt seig innside. Det er også vanlig å bruke valmuefrø eller sesamfrø.

Det er ikke spesielt vanskelig å bake Bagels, men det er litt tidkrevende. Heving i to omganger tar jo litt tid. Men da kan man jo gjøre andre ting så lenge?   

Nok til ca 18 Bagels

Dette trenger du

1 pk gjær
5 dl lunkent vann (ca 37 grader)
3 ss sukker
3 ts salt
350 gram grov sammalt hvete
400-500 gram hvetemel
matolje

Til koking: 3 liter vann pluss 1 ss sukker
Til steking: 1 eggeplomme, 1 ss vann og valmuefrø eller sesamfrø

Slik gjør du

Løs opp gjæren i vannet.

Ha i sukker, salt og sammalt hvete. Elt godt. (Gjerne i kjøkkenmaskin.)

Ha i hvetemel til deigen blir fast og god. De skal ikke henge igjen i fingrene.

Legg deigen i en bolle smurt med olje.

Snu deigen slik at det kommer olje over hele deigen.

Dekk med plast og la hevet til dobbel størrelse. 45 minutter – 1 1/2 time. 

Del deigen i 18 emner, og rull boller. Trykk de litt flate, og lag et hull i midten. Strekk det som da er en ring litt utover, så hullet blir litt større.

Legg på bakeplate med bakepapir og litt melet underlag.

Etterhev i 20 minutter under kjøkkenhåndkle.

Så er det tid for den litt spesielle Bagels-håndteringen. Kok opp vann med sukker (middels varme), og ha 4-5 Bagels i av gangen.

La de koke i 4-5 minutter før du henter de ut med hullsleiv. Legg de tilbake å bakeplaten.

Pensle med en blanding av eggeplomme og vann, og strø på valmuefrø eller sesamfrø.

Stek midt i ovnen på 200 grader i 25 minutter, avkjøl på rist. 

Er det verdt ventingen? Ja!:)

Skal det være en Bagel med philadelphiaost, røkelaks og rødløk?

Eller en med philadelphiaost, avocado og spekeskinke?

Prøv også med denne fantastiske eggesalaten. Helt eventyrlig godt! 

 

#bagels #bakst #rundstykker #smøreost #lunsj #frokost #brunch #kveldsmat #turmat 

Thailaks med erter

Jeg har et periodeforhold til mat. Nå for tiden er det for eksempel mye tradisjonelle gryter som hønskefrikasse (kommer snart) og biff stroganoff (kommer også snart) og den type ting som lages på på kjøkkenet mitt. Mat som lages i en eller to store gryter, eller som lages i en stor form i ovnen. Deilig mat om høsten!

Samtidig som jeg driver å lager alle disse grytene er jeg inne i en tung asiatisk periode på hverdagene. Lett thaimat funker for eksempel bra i uka når man skal spise denne litt langsomme og av og til mektige grytematen i helgene.

Jeg har ryddet litt på bloggen og laget en egen asiatisk-kategori, hvor jeg samler alle de gode oppskriftene på asiatiske retter. Det er perfekt hverdagsmat, for ofte er det lettlaget og raskt, og det går mye i fisk og kylling. Sjekk ut hva som finnes av oppskrifter her.

Denne laksen er et nytt bekjentskap, men skal helt klart inn i samlingen. Det er mange lett gjenkjennelige thaiingredienser som chili, lime og kokosmelk – men hovedkrydderet – madras curry pulver – er indisk. Det kjøper jeg på innvandrersjapper. Får du ikke tak i det, kan du eventuelt prøve deg frem med vanlig karri.  

Denne retten, pluss alle de andre deilige asiatiske oppskriftene – og mange andre oppskrifter også – finner du å min matapp. Den kan lastes ned fra App Store eller i Google Play.

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 30-40 minutter.

Dette trenger du

400 gram laks
4 dl fiskebuljong (vann pluss en terning)
1 cm + 1 ss revet ingefær
2 ss sitrongress enten en stilk eller fra tube.
3-4 stilker vårløk
2 ss matolje
3 ts madras curry powder
2 ss brunt sukker
3 hvitløksfedd
1 boks kokosmelk, 400 ml
1 ss limejuice, fra en lime
1 rød chili
1 ss fiskesaus
1-3 dl frosne erter
ris eller nudler til servering
koriander eller mynte til pynt

Slik gjør du

Kok opp buljong med 1 cm ingefær, sitrongress og et par stilker hakket vårløk. Skrell ingefæren, men du trenger ikke skjære den opp. Ha også en teskje salt i vannet.

Skjær fisken i terninger. Når vannet koker kan du trekke gryta til side og la fisken trekke i 10 minutter. Ta ut fisken og ha den over på en tallerken.

Mens fisken trekker begynner du på sausen. Ha stekepanna eller en litt romslig gryte på middels varme.

Surr curry-krydderet i olje sammen med resten av vårløken (finhakket) i ca 3 minutter.

Skru ned varmen til middels lav, og ha i finrevet ingefær, finrevet hvitløk og sukker.

Surr i 2-3 minutter til.

Rør inn kokosmelk, limejuice, fiskesaus og hakket chili. 

Surr i 2-3 minutter til.

Til slutt har du i laksebitene og de frosne ertene og surrer til alt er gjennomvarmt, 3-4 minutter. 

Dette er digg, det!

 

#laks #thailaks #asiatisklaks #fisk #middag #hverdagsmat #hverdagsmiddag #kokosmelk #erter #chili #vårløk #madrascurrypowder 
 
 

 
 

 

Ukemeny 31 – 2015

Siste oktoberuke er på trappene, og dette er middagsforslagene fra bloggen denne uka.

Enkel blomkålsuppe starter uka. Det er en suppe du lager på 15-20 minutter, og har du i en pakke bacon og kjøper noen gode, grove rundstykker ved siden av blir det et måltid ut av det hele. Mine to små elsker denne suppa, og det er en lettvint, lett og deilig måte å starte uka på, syns jeg.

Tirsdagens Pasta med laks er en av de mest populære lakserettene på bloggen. En leser av bloggen har gitt meg oppskrift å denne, og det er en utrolig fresh pastarett! Laks med sitronpepper sammen med forvellet agurk og litt creme fraiche pisket ut med litt lettmelk. Veldig godt.

TexMex-koteletter er koteletter med tomat, bønner, mais og ris. Og deilige texmex-smak. Alt går i en form – til og med risen – vanvittig praktisk og ikke minst god middag!

Torsdagens Fisk i sekk kan nesten like gjerne serveres til fest. Pakker av bakepair med torsk, potet, løk og fennikel  – og sitron, smør og krydder. Veldig enkelt å tilpasse til familien også, for eksempel lager jeg egne pakker til mine barn med potet, gulrot og torsk.

På fredag er det en ganske ny rett fra bloggen – Kylling i gul curry. Jeg elsker thaimat! Det er så rene, deilige smaker, så sunt og godt, og lettvint å lage. Denne må du prøve.

Disse supre rettene pluss over 100 andre enkle og gode middagsretter finner du også på min matapp – APPETITT. Der kan du favorittmarkere retter, lage handlelister, og bruke smarttelefonen som en liten kokebok. Appen finner du både i AppStore og på Google Play.

P.S Jeg har også opprettet en ny texmex-kategori på bloggen, hvor du finner noen av bloggens mest populære retter – som for eksempel TexMex-koteletter. Sjekk ut mange gode forslag til fredagskos eller annen ukedagskos under denne fanen.:) 

  

Mandag – Enkel blomkålsuppe 

Tirsdag – Pasta med laks

Onsdag – TexMex-koteletter 

Torsdag – Fisk i sekk 

Fredag – Kylling i gul curry

Handleliste

Fisk og kjøtt

1 pakke bacon, 100-150 gram
300-600 gram laks
4 svinekoteletter
4 toskefileter, ca 400 gram
400-600 gram kyllingfilet

Frukt og grønt

4 løk
1 blomkål
1 agurk
12 amandinepoteter eller andre små partypoteter
1 fennikel
hvitløk
1 sitron
persille
2 gulrøtter
1 rød paprika
3-4 kokefaste poteter
basilikum og/eller koriander

Dagligvarer

500 gram lang pasta
1 beger creme fraiche, 3 dl
1 boks kidneybønner, 400 gram
1 boks mais, gjerne av den litt større typen
1 boks hakket tomat, 400 ml
1 liten boks tomatpure
hurtigris (du trenger 1,5 dl)
1 glass gul curry (ca 120 gram)
1 boks kokosmelk, 400 ml
fiskesaus

Dette har du kanskje fra før?

hønsebuljong
grønnsaksbuljong
hvitvin, hvitvinsekstrakt eller fiskebuljong
olivenolje
matolje (f.eks. raps eller Vita)
2 dl h-melk
1/2 dl lettmelk
2 ss creme fraiche eller fløte
sitronpepper
chilipulver
smør
bakepapir
bomullstråd

 

 

Til bords med venner

Gjestebud. Etegilde. Sosialt samvær. Fest. Selskap. Kjært barn har mange navn, og jeg gleder meg uansett som en unge. Snart er det klart for pinnekjøtt med venner – vårt eget julebord. 

I år som i fjor, og med temmelig lik meny også. I fjor bestilte jeg for første gang eldhusrøykt pinnekjøtt fra Spekehuset – og det var såpass populært at flere av gjestene våre bestilte kjøtt fra samme sted etter å ha spist her hos oss. For det var bare så godt!

Jeg er veldig glad i pinnekjøtt, og det er vel ikke så ofte jeg har fått skikkelig dårlig kjøtt. Som regel er det spiselig – ofte er det godt – men sjeldent så godt som dette. Lundal pinnakjøt, eldhusrøykt. Heter det.

Dette er premiert pinnekjøtt av beste kvalitet, og det merkes på smaken. Det er et håndlaget produkt av utvalgte lammesider som det ligger mye arbeid bak. Pinnekjøttet jeg har forelsket meg i lages og selges på Åkrafjordtunet – ved Åkrafjorden hvor familien Lundal har holdt på med sitt håndverk i generasjoner. Og gjennom nettbutikken til Spekehuset er det heldigvis tilgjengelig for kunder over hele landet. Bestiller du nå får du kjøtt i god tid til førjulsmoro og selve julehøytiden.

Tilbehøret er klassisk, men i år gjør jeg en vri med potetene og lager mandelristpoteter. Da bruker jeg mandelpoteter i bunnen av kjelen i stedet for de vanlige pinnene. Disse potetene ligger da og godgjør seg i alt som renner ned fra kjøttet underveis i putringen. De holder seg hele og pene, og tar du de en kjapp runde under grillen etterpå får du sabla gode poteter som smaker skikkelig kraft og jul, og med grillet skinn.

Kålrotmosen velsigner jeg med en potet, en gulrot og en halv søtpotet, det gir mosen det lille ekstra både mht til smak og konsistens. Kraften fra pinnekjøttet serveres selvfølgelg også ved siden av, og hos oss er det rørte tyttebær på bordet.

Desserten er den eksklusive riskremen Ris a la mande – riskrem med revet marsipan og hakkede mandler, og varm morellsaus med moreller fra Hardanger.

O vennejulebord med din glede!

Dette blogginnlegget er skrevet på oppdrag av og i samarbeid med Spekehuset. Spekehuset har en lang rekke produkter i sin nettbutikk om de sender til hele landet, blant annet eldhusrøykt pinnakjøt. 

Nok til 4

Fra kjøkkenbenk til julebord, 2 timer  – pluss utvanning av kjøttet over natt.

Jeg regner cirka 500 gram pinnekjøtt per person. Noen spiser litt mindre, noen spiser litt mer. I en pakke med eldhusrøykt pinnakjøt er det 2,2 kg.

Dette trenger du

1 pakke edhusrøykt pinnakjøt fra Lundal
mandelpoteter

Slik gjør du

This is the amazing pinnakjøtet.

Vann det ut over natten før du skal lage maten. Det vil si at kjøttet skal være dekket av vann i for eksempel en stor kjele med lokk, og stå på et kjølig sted. Du kan bytte vann en gang underveis hvis du vil. Det gjør jeg. Da blir det litt mindre salt. Det står at det skal vannes ut 12-14 timer på pakka.

Jeg lar det stå 10 timer over natt, så bytter jeg vann og lar det stå 2-4 timer til før jeg tar det ut av vannet.  

Legg så mange poteter du vil ha i bunnen av en stor og romslig kjele. Du kan gjerne ha to lag med poteter. 

Du kan egentlig bruke hvilke som helst poteter til dette, men er det kokefaste poteter bør du kanskje skrelle dem først.

Du kan selvfølgelig ha vanlige mandelpoteter eller andre poteter ved siden av i tillegg, hvis du foretrekker det. 

Fyll vann opp til toppen av potetene – men ikke over. Pinnekjøttet skal ikke ligge i vann, det skal bare dampes.

Legg kjøttet fint i flere lag over potetene, og sett det på middels lav varme og la dampe under lokk.

Det tar cirka 2 timer før kjøttet er ferdig. Da skal det løsne lett fra beina når du pirker litt i det med en gaffel.

Følg med underveis, det skal bare putre nede blant potetene, ikke fosskoke. Og blir det knapt med kraft må du fylle på med litt vann underveis. 

Når kjøttet er ferdig tar du det ut og holder det lunt.

Potetene kan du løfte forsiktig ut med en skje eller sleiv, og legge på et stekebrett med bakepapir. Skru ovnen på full guffe og grillsymbolet, og la potetene få en omgang på øverste rille.

Pass godt på, når ovnen er skikkelig varm går dette ganske fort.

Noen liker å ta pinnekjøttet litt under grillen også, for å gi det litt skorpe. Det er ikke jeg så opptatt av, men potetene blir veldig gode av litt grilling.

Sil kraften og hold den varm i en liten kjele.

Og ved dette tidspunktet bli jeg litt andektig.

Server hele herligheten med de deilige potetene, den saftige kålrotmosen, de rørte tyttebærene, den uunværlige kraften og det helt aldeles fantastiske pinnekjøttet til folk du er glad i. Og nyt!:)

 

 

 

  
 

 

Ris a la mande med norske moreller

Riskrem er en en tradisjonell dessert i Norge, elsket av mange. Men Ris a la mande tar hele desserten opp på et høyere nivå.

Det er danskenes måte å gjøre det på, på liksom-fransk. Med hakkede mandler og varm kirsebærsaus – og gjerne litt revet marsipan også.

Hos Spekehuset kan du kjøpe hermetiske norske moreller. Fra den vesle produsenten Nøring. De satser på gode råvarer fra Hardanger, og selger produktene sine via blant annet Spekehuset sin nettbutikk.

Og hva er vel bedre enn å lage en norsk touch på denne deilige riskremen til jul?

Dette blogginnlegget er skrevet på oppdrag av og i samarbeid med Spekehuset. Spekehuset har en lang rekke produkter i sin nettbutikk om de sender til hele landet, blant annet Moreller fra Hardanger gjennom produsenten Nøring. 

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord – den tiden det tar å koke grøt, avkjøle den og blande inn pisket krem pluss litt annet digg.
Planlegg grøt til middag dagen før du skal ha denne desserten, og lag nok til å lage riskrem etterpå.

Merk! Riskremen kan godt lages dagen før, den blir bare bedre av å stå i kjøleskapet over natten. Så kan du blande inn mandler, marsipan og lage saus før servering.

Dette trenger du

500 g ferdig risgrøt (de pakkene jeg bruker gir totalt 1500 gram ferdig grøt hvis du bruker hele esken. Les på pakka.)
3 dl kremfløte
50 g skåldede mandler
70 g marsipan, gjerne grov. (Oppbevar i kjøleskap frem til bruk, så er det lettere å rive den)
1 stk vaniljestang (kan droppes, eller bruk 1 ts vaniljesukker)
1 boks hermetiske moreller fra Hardanger (eventuelt kirsebær hvis du ikke får tak i)
1 ss potetmel
2 ss sukker (kan droppes)

Slik gjør du

Lag risgrøt etter anvisning på pakka.

Pisk kremfløten stiv. (eventuelt med vaniljesukker)

Mandler skålder du ved å gi dem et rakst oppkok, la småkoke en 5 minutters tid, og avkjøl. Popp mandlene ut av skallet sitt med tommel og langfinger. Legg til tørk på kjøkkenpapir, og hakke dem med kniv etterpå.

Bland inn krem i grøten til riskremen har fått ønsket konsistens.

Splitt vaniljestangen, og skrap ut frøene. Tilsett disse i kremen. (hvis du ikke har brukt vaniljesukker i kremen)

Lag saus ved å helle litt av laken av morellene i en skål. Pisk inn 1 strøken spiseskje potetmel i laken. Varm opp resten av innholdet i boksen i en liten kjele. Når sausen er varm sper du på med potetmellaken til sausen tykner. Du kan eventuelt ha litt sukker i også, hvis du ønsker det.

Riv marsipan på et rivjern. (Det er lov å gå utover de 70 grammene her altså….:))

Tilsett marsipan og mandler i kremen, men spar litt mandler til pynt.

Server med litt av den varme morellsausen i glassene, og resten ved siden av, og nyt synet av lykkelige dessertnytere.

God snart førjul!

 

Kålrotmos

Julens pinnekjøtt blir ikke det samme uten en skikkelig deilig kålrotmos ved siden av.

Jeg liker å lage min med en gulrot, en potet og en halv søtpotet i – det gjør noen med både konsistens og smak. Mosen blir fyldigere.

Har du ikke alt så har du sikkert en potet – eller kanskje en gulrot. Bruk 1, 2 eller 3 av delene – så får du rett og slett en bedre mos.

Nok som tilbehør til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 30 minutter.

Kålrotmosen kan du også lage ferdig tidlig på dagen, og bare varme opp igjen før dere skal spise. Så blir det litt mindre å tenke på.

Dette trenger du

1 stk kålrot, gjerne en av de større i hylla
1 kokefast potet
1 gulrot
1/2 søtpotet ikke strengt tatt nødvendig hvis du har gulrot, men hvorfor ikke
ca 1 dl kremfløte eller noen annen type fløte
1-2 ss smør eller plantemargarin
salt og pepper

Slik gjør du

Skrell og skjær alt sammen i firkanter/biter, omtrent på størrelse med små fyrstikkesker, eller litt mindre.

Kok i vann i ca 20 minutter, til bitene er møre. Da skal biten skli superlett av gaffelen – hvis du stikker den i en av de største bitene.

Hell av vannet, ta gryta av plata, og mos alt sammen med en potetstamper. 

Jeg tøyser ikke med julematen  og kjører the real deal når det kommer til blandingen i kålrotmosen. Ekte smør og skikkelig kremfløte.

Bland inn ca 1 dl fløte og et par spiseskjeer smør. Pluss salt og pepper. Smak deg frem. Sjekk konsistensen, trenger den kanskje litt fløte til?

Bruk en stavmikser i gryta til du har en glatt og fin mos.   

Hjelp! Jeg trenger litt pinnekjøtt!!

#julmat #kålrotmos #kålrotstappe #kålrot #mos #stappe #tilbehør #juletilbehør #pinnekjøtt

Gul kyllingcurry

Ulike former for Thai Curry må vel være bortimot den mest geniale maten som finnes. Forskjellige typer kjøtt eller fisk, en eller annen curryblanding, freshe grønnsaker og kokosmelk. Stort mer er det ikke som skal til – kanskje litt smakstilsetninger.

Raskt å lage, ganske sunt – og rene, gode smaker. Genialt!

Vi har noen familiefavoritter som vi har spist i flere år, og som allerede ligger ute på bloggen. Blant annet Kylling i rød curry med ananas og Torsk i rød curry. I tillegg er det Kylling i kokos og tomat med grønn curry, og grønn curry bruker jeg også i denne deilige Fyldige Thaigryta. Alle sammen finner du under min nye kategori Asiatisk, hvor jeg har samlet det beste jeg vet fra den verdensdelen. (Det meste er thai eller indisk, pluss litt annet digg.)

For et par uker siden var vi Sarajevo, en veldig spennende og fin by, med mye tyrkiskinspirert og god mat. Billig også. Vi leide en ferieleilighet, og siste kvelden ble det masse take away fra en god sentrumsrestaurant. Møre og deilige biffer, gulasj, salater og en gul kyllingcurry. Alle spiste litt av alt, men jeg kjempet for å beholde det meste av den gule kyllingcurryen for meg selv. Så deilig! Det  var en kremet variant med ris, og ganske hot. Så heldigvis var det ikke noen av barna som ville ha denne. Kremt.:)      

Og da må det selvsagt bli en gul kyllingcurry på bloggen. Denne er ikke kremet, og det er en alt i ett-gryte med potet. Men supergod!

Før jeg fikk barn lagde jeg alle mulig currytyper selv, og frøs dem i porsjoner isterningsbrett i frysa. Nå ha jeg to barn og hus – og selv om de hjemmelagde curryene selvsagt smaker hakket bedre, nøler jeg ikke med kjøpe de ferdige glassene i butikken. De er gode de også.:)

Denne deilige curryen – og de andre curryfavorittene finner du også på min matapp


 

 Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 30 minutter.

Dette trenger du

400-600 gram kyllingfilet
2 ss matolje
1 glass gul currypasta, ca 120 gram – eller mindre
2 gulrøtter
1 løk
1 rød paprika
3-4 kokefaste poteter
1 boks kokosmelk, 400 ml
3 dl vann
1 kyllingbuljongterning/hønsebuljongternig eller fondcup
2 ts fiskesaus
1 ts sukker
basilikum og /eller koriander
 

Slik gjør du


 

Varm opp olje på middels lav varme i en romslig kjele.

Ha i currypastaen, og rør til det lukter godt, cirka et minutt. Jeg bruker hele glasset, men du kan regulere styrken i retten ved å bruke mindre.


 

Ha i biter av gulrot. paprika og løk, og surr til løken er myk. Ca 5 minutter.


 

Ha i biter av potet og kylling sammen med kokosmelk, vann og buljongterning.

La alt sammen småputre i ca 20 minutter til kyllingen er gjennomkokt og potetbitene møre.

Underveis i putringen tilsetter du fiskesaus og litt sukker.

Server med masse deilige ferske urter.

#thai #curry #thaicurry #gulcurrypasta #yellowcurrypaste #currypasta #currypaste #middag #hverdagsmat #hverdagsmiddag

 

 

    

Enkel blomkålsuppe

Jeg har en cowboy som pendler fra søndag til torsdag. Så det blir en del hverdagsmiddager med meg som eneste voksen og våre to barn på snart 4 og 6 år. 

Og disse to lar seg på ingen måte imponere av at mamma er matblogger, og er vel som barn flest. Hadde de kunnet velge, hadde det nok vært pannekaker til middag hver dag.:)

Men vi er tålmodige med dem i matveien, og har en ambisjon om at de skal bli barn som er glade i masse forskjellig mat, og som smaker på nye ting. Regelen er derfor at de må smake på maten, men ingen tvinges til å spise noe som helst. Så satser vi på at det løsner etter hvert, og at de setter pris på det de får servert. Foreløpig blir det ganske mange middager som blir liggende på tallerkenen, men det får vi leve med. Da blir det heller ekstra mye kveldsmat. 

Men noen dager er det greit å bare lage noe enkelt, som jeg vet de vil spise, som går raskt og som ikke er pannekaker. Da blir det for eksempel denne blomkålsuppa. 

Jeg har en annen blomkålsuppe på bloggen, en litt fyldigere sak med selleri og bacon, og som du kan doble og bruke neste dag som base til fiskegrateng. Veldig godt og veldig lurt! Du kan ha bacon i denne også, men det er slettes ikke nødvendig.

Men denne enkle suppa her er mer enn nok mat til meg og mine to små, og lages på nullkommasvisj. God den også.

Og jammen ligger ikke også denne nå ute på appen min. En smart liten hverdagshjelper for alle som skal lage middag.  

Nok til 3-4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 15-20 minutter.

Dette trenger du

8 dl hønsebuljong
2 dl h-melk
1/2 løk
1 blomkål
salt og pepper
1 ss creme fraiche eller litt fløte hvis du har
1 pk bacon hvis du vil

Slik gjør du


 

Vask og rens blomkålen for blader. Stilken kan du beholde.

Skjær i mindre biter.

Behold gjerne litt til garnityr.


 

Kok opp buljong og melk.

Ha i en halv løk i biter, og alle blomkålbitene. (Minus garnityret)

La putre i 10 minutter.

Stek bacon i mellomtiden, hvis du vil ha bacon.

Etter 10 minutter kjører du stavmikseren i gryta til en fin og jevn suppe.

Salte og pepre etter smak, og ha i litt creme fraiche (eller fløte) hvis du har.

Server med garnityr og bacon.

Lett som en plett!

 

#blomkålsuppe #blomkål #suppe #bacon #middag #hverdagsmiddag #hverdagsmat 

 

 

 

Ukemeny 30 – 2015.

Ny ukemeny ligger klar på bloggen, og her er det bare å boltre seg med gode hverdagsretter som du lager relativt raskt.  

Ukens forslag starter med en forenkling av en rett Jamie Oliver har, hvor alt går i panna, så og si. En spicy kjøttrøre med gulrot, løk og selleri.

Tirsdagens forslag er en pastafavoritt – eller skal vi si fiskefavoritt? Torsk carbonara er en vri på den klassiske carbonaraen med torsk, bacon og rømmesaus. Digg!

På onsdag er det en rett som tar litt lenger tid enn jeg foretrekke på en hverdag  men til gjengjeld lager den seg nesten selv i ovnen. Legg beina høyt og vent på Rosmarinkylling med ovnsbakte poteter og tomater.

Asiatisk laks med nudelsalat er torsdagens forslag, en nydelig fiskerett med masse deilig smak av soya og sesam. Rask er den også, og visst er det bra for deg.:)

Ved inngangen til helgen har jeg foreslått en enkel indisk gryte med kylling. Selv om den er indisk har den masse kjente ingredienser som løk, erter og sjampinjong. Men den tomatbaserte sausen har akkurat passe nok av deilige krydder og cashewnøtter til å gjøre den til en eksotisk  – men fortsatt familievennlig gryte. Kjempegod!

Disse supre rettene pluss over 100 andre enkle og gode middagsretter finner du også på min matapp – APPETITT. Der kan du favorittmarkere retter, lage handlelister, og bruke smarttelefonen som en liten kokebok. Appen finner du både i AppStore og på Google Play.

P.S Jeg har også opprettet en ny texmex-kategori på bloggen, hvor du finner noen av bloggens mest populære retter – som for eksempel tacosuppe. Sjekk ut mange gode forslag til fredagskos under denne fanen.:) 

 

Mandag – Jamies kjøttrøre

Tirsdag – Torsk Carbonara

Onsdag – Rosmarinkylling

Torsdag – Asiatisk laks med nudelsalat

Fredag – Indisk gryte

 

Handleliste

Fisk og kjøtt

400 gram karbonadedeig
400 gram torsk
1 pakke bacon, ca 100 gram
4 kyllinglår
4 kyllingfilet
4 laksefilet

Frukt og grønt

2 gulrøtter
stangselleri
1 rødløk
hvitløk
basilikum
10-12 poteter
rosmarin
1 eske sherrytomater
vårløk
chili
spinat
koriander
2 løk
ingefær
150 gram sjampinjong
150 gram frosne erter

Dagligvarer

500 gram lang pasta, f.eks. tagliatelle
3 dl lettrømme
1 pk risnudler, 250 gram
2 bokser hakket tomat, a 400 ml
garam masala-krydder
ca 1/2 dl cashewnøtter

Dette har du kanskje fra før?

timiankrydder
worcestersaus
4 egg
olivenolje
grovt salt/flaksalt
soyasaus
riseddik
brunt sukker
sesamfrø
sesamolje
chilipulver
gurkemeie