Pytt i panne

Pytt i panne som blir behandlet med litt kjærlighet underveis i lagingen er bare utrolig god mat. Det er nesten ikke lov å kalle det restemat. Men det er jo det det egentlig er. Og nå i disse grilltider er pytt i panne en suveren måte å bruke opp eventuelle grillrester på. Gi koteletter, pølser, kyllingfileter og annet snadder nytt liv på kjøkkenet neste dag.  

Jeg har brukt denne oppskriften på pytt i panne i noen år nå, og cowboyen gafler i seg med stor entusiasme hver eneste gang. Men han fikk et lite hakeslepp da han spurte hva jeg hadde i av krydder og den slags, og jeg fortalte om honningen om worcestersausen. Sausen ble godkjent – men honning???!!!  Jepp, honning.

Men det smaker jo ikke honning, det bare gir retten et lite løft av det franskmennene så genialt kaller for “je ne sais quoi”. Sjø-nø-se-kva. Som betyr “jeg vet ikke”, men brukes som et uttrykk om noe som har en spesiell kvalitet eller er attraktiv på en spesiell måte.  

Jeg vet ikke hvorfor – det bare funker!

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 20-40 minutter.

Når det ikke er grillsesong, fryser jeg kjøttrester. Og når det begynner å fylles opp med det er det klart for restefest i heimen. Denne gangen ble det litt strimlet biffkjøtt og pølse. 

Dette trenger du

kjøttrester/pølse/kylling e.l.
poteter rå eller kokte
1 rødløk
2-3 ss akasiehonning/tyntflytende honning
1 ss worcestersaus
salt
pepper
speilegg
eventuelt rødbeter

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 200 grader og finn frem en stekepanne eller to hvis du har. Finn frem kjøtt og poteter. Skjær kjøttet i spisevennlige biter, og stek det raskt på middels høy varme i stekepanna. Salte og pepre hvis det ikke er krydder på fra før. Her er det noen biffstrimler som har fått seg en omgang i panna.

Pølser passer også fint. Hvis jeg har lyst på pytt i panne, men ikke har noe restekjøtt liggende, kjøper jeg bare en pakke middagspølser av et eller annet slag. Så blir det en pytt likevel.  Skjær i biter og stek disse i panna også.

Bruk enten ferdigkokte poteter fra middagen i går eller poteter som du koker en 20 minutter først. Eventuelt kan du kjøpe amandinepoteter  eller andre små partypoteter som du skjærer i veldig tynne skiver og steker rå i stekepanna. Her er det 5 store ferdigkokte poteter som er brukt.

Skjær i spisevennlige biter, og stek disse også på middels høy varme med salt og pepper. De skal få litt stekeskorpe her og der.

Skru stekepanna ned på middels lav varme. Skjær løken i smått og stek den blank og myk i et par minutter.

Legg poteter, kjøtt og løk i en ildfast form. 

Drypp over worcestersaus og honning. Bruk to spiseskjeer og bland litt så honningen og sausen fordeler seg litt nedover i rekkene. 
 

Ha formen i ovnen mens du steker eggene. Server med speilegg, og gjerne rødbeter ved siden av hvis du liker det. NAM!

#pyttipanne #hverdagsmiddag #mat #oppskrift #rødbeter #restemat #grillrester #middag

 

Print

Pitapizza

Du verden så moro det er å lage pitapizza! Snakk om å gjøre det enkelt for seg selv – og med et resultat du kan spesialtilpasse til hvert enkelt medlem av familien hvis du vil.

Du kan lage pitapizza med en klassisk, god og enkel tomatsaus, legge noen biter skinke eller f.eks. chorizo – eller salami for den saks skyld oppå – og strø over litt ost.
5-10 minutter i ovnen, og vips så har du en knallgod pizza.

Eller hva med en enkel hvit variant, med creme fraiche-saus, litt skinke og ost? Eller creme fraiche-saus og litt blåmuggost? 

Her finner du oppskriftene på tre forskjellige pizzasauser – alle kan hver for seg lages på under 5 minutter – og ingen av dem trenger du å varmebehandle før de skal brukes.

Men du kan selvsagt også bruke vanlig tomatsaus fra butikken.

Husk også at jeg har en brillefin liten matapp. Der finner du denne og mange andre gode og raske hverdagsmiddager. Appen kan brukes som handleliste og kokebok. 

 

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, ca 15 minutter.

Dette trenger du (basert på denne varianten jeg har laget her)

pitabrød
tomatsaus
skinke
sherrytomater
revet gulost
olivenolje
eventuelt litt parmesan 
 

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 230 grader.

Ha tomatsaus, revet ost, strimlet skinke og tomater i biter på pitabrødene.

Stek i 5-6 minutter til osten er godt smeltet og kantene på pitabrødet er pent brune.

Drypp gjerne litt god olivenolje over når pitapizzene er ferdig, og litt parmesan har aldri drept noen.

Pizzaparty!!

#pizza #oppskrift #pitapizza #hvitpizza #artisjokkrem #rødpizza #mat 

Print

Pizzasaus

Her har du tre forskjellige pizzasauser som egner seg kjempefint enten du skal lage lørdagspizza, italiensk pizza med tynn bunn eller enkle pitapizzaer. Finn din favoritt!

Her får du oppskrift på italiensk pizzabunn.

Her får du oppskrift på mine fire favorittfyll.

Alle tre sausene er laget på få minutter, og de trenger ingen varmebehandling i forkant. Men en stavmikser/blender er praktisk for å lage disse.

Rød pizzasaus 

Oppskriften er fra Jan Vardøen, restaurantkonge på Grünerløkka i Oslo, bl.a. er den fantastiske pizzarestauranten Villa Paradiso under hans paraply. Vel verdt et besøk.

Til en stor eller mange små pizzaer trenger du:

1 boks hele eller hakkede tomater
1/2 neve fersk basilikum
1 fedd hvitløk
1 ss god olivenolje
1 ts sukker
1 ts salt
1 knivsodd kajennepepper

Og da er det bare å hive alt i stavmikser.

 

Grønn pizzasaus

Dette er nok min favoritt. Den dukket opp på et matprogram med den svenske TV-kokken Tina, og jeg syns den er helt eventyrlig god. Du kan også bruke den på sandwich. 

Du trenger

1 boks artisjokkhjerter
2 ss god olivenolje
1 fedd hvitløk

Same procedure – kjør det i stavmikser. Sil av laken først. Og hvis artisjokkene “blader seg”, må du bare ha i litt mer olivenolje.

Hvit pizzasaus

Dette er enklere enn enklest.

Du trenger

1 beger creme fraiche
1 hvitløksfedd
litt salt
litt pepper

Riv hvitløksfeddet fint på et rivjern rett i en bolle med creme fraiche, og rør rundt med salt og pepper. Ferdig. (Ønsker du litt mer sting, kan du ha litt finhakket chili i denne sausen.)

Og på 5-10 minutter har du tre forskjellige, gode sauser.

#pizza #pizzasaus #tomatsaus #hvitsaus #artisjokkrem #oppskrift #mat 

 

Print

Jacks Fisk Korma

Engelske Jack Monroe levde i en periode med et matbudsjett på 100 kroner i uken for seg og sønnen. Nå er hun Englands nye matheltinne med sin blogg, A girl called Jack. Hun har fast spalte i avisen The Guardian, og er i forhandlinger om eget tv-program.  Monroe har snakket i det britiske parlamentet og vært på forsiden av New York Times. Jeg antar at matbudsjettet er høyere nå. Men hun snakker fortsatt varmt for de fattiges sak, og legger ut oppskrifter som er enkle, gode og billige. Dette er en slik.

Korma er en mild, kremet curry-saus fra Nord-India, som ofte brukes til f.eks. lam eller kylling. I denne forenklede versjonen er den brukt til torsk.

Det er ikke så mye krydder i denne, og det som er får du stort sett tak i hvis du har tilgang til en dagligvarekjede med litt godt utvalg. Men generelt er det slik at hvis du ikke bor sånn til at eksotisk krydder er lett å få tak i , kan du bestille på nettet. For eksempel på engelske The Spice Shop. Billigkjeden TGR som finnes i mange norske byer etter hvert, har også en ganske rikholdig utvalg av krydder. Sjekk hvor din nærmeste butikk er på hjemmesiden.

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, ca 30 minutter.

Av og til er cowboyen og jeg litt uenige. Blant annet om frukt eller nøtter har noe å gjøre i en middagsrett. Jeg mener ja, han mener nei. Så rosinene får du nesten ta en avgjørelse på selv. Det vi derimot er veldig enige om, er at løk er kjempegodt. Jeg har derfor brukt 2 løk i oppskriften, mens noen kanskje syns det holder med 1. I originaloppskriften er det ikke sitron eller lime, men jeg skviset litt i over for moro skyld, og det syns jeg smakte fortreffelig.  

Dette trenger du 

1 pk torsk uten skinn og bein, 400 gram
1-2 løk
2 hvitløksfedd
1 beger matyoghurt
1 boks kokosmelk, 400 ml
1 chili
1 ss matolje
2 ts spisskummin
2 ts gurkemeie
ca 100 gram rosiner  hvis du vil
litt sitron eller lime hvis du vil
litt vann hvis du vil
ris eller lignende 

 

Slik gjør du

 Dette er det du trenger.

Kutt løk og hvitløk i smått. La svette i en kjele i olje på middels lav varme i cirka 10 minutter. Løken skal bli blank og myk, ikke brun. 

 Mens løken svetter har du i finhakket chili (uten frø) og krydder.

Bland i kokosmelk, skru opp varmen litt. Ha eventuelt i rosiner, og gjerne et halvt kjøkkenglass med vann for en litt tynnere saus. La småputre i en 5 minutters tid. Skjær fisken i biter, og ha den i gryta. Skru ned til middels lav varme og la trekke i 5-10 minutter til denne er gjennomtrukket.  

Server med f.eks. ris e.l. Takk, Jack! 

#fisk #torsk #korma #middag #mat #oppskrift 
 

Print

Sloppy Joes

Denne amerikanske klassikeren stammer etter sigende fra en bar på Key West, som het… Sloppy Joe’s.  

Det er en sølete og deilig sak – en slags burgerenes taco. Med kjøttdeig, løk og paprika.

Den fungerer fint som kjapp hverdagsmat, men fysefaktoren ved den gjør at den kanskje trives aller best i munnen din på en fredag.

Lag f.eks. en skikkelig coleslaw ved siden av. Vil du være skikkelig flinkis kan du lage ketchupen du bruker selv, og bake burgerbrødene også. Da har du bra partymat!

Oppskrift finner du også på min matapp.

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 20 minutter.

Denne gangen ble det butikkburgerbrød, til glede for de minste. Hvis du ikke gidder å bake burgerbrød, og ikke vil spise butikkburgerbrød, går det an å lage en kontinental versjon med f.eks. ciabatta eller noe annet du liker.

Dette trenger du

4-600 gram kjøttdeig, eller kjøttdeig av svin, eller karbonadedeig
1,5 – 2 dl ketchup egenmekka, en skikkelig god en, eller en vanlig Heinz eller Idun. 1,5 dl hvis du bruker en pakke med 400 gram kjøtt.
1 løk ikke den største du finner
1 grønn paprika
2 ts brunt sukker
1 ts worcesteresaus
1/4 ts salt
1/4 ts pepper
burgerbrød

Slik gjør du

Kutt løk og paprika i smått.

Blank det i stekepanna på middels lav varme, og brun kjøttdeigen på middels varme.

Hell av eventuelt ekstra fett.

Finner du en ekstra god ketchup, så invester gjerne i en slik.

Bland alt i en gryte, og la putre i 10 min på lav varme. Rør ofte så det ikke setter seg i bunnen.

Veeeldig lettvint – og veldig godt! Øs inn i brødene og spis!:-)

#sloppyjoe #mat #oppskrift #middag #burger #hverdagsmat

 

Print

Har du lyst til å spise denne i helgen?

Dette er det ypperste av festmat. Det er saftig, spicy svinekjøtt med asiatisk krydderblanding som smelter på tunga. Det er myke gode burgerbrød å øse kjøttet inn i. Det er spicy og crunchy salat til å toppe det med, og ønsker du enda mer smak kan du dryppe litt hot, asiatisk bbq-saus over.

Det er Norge i rødt hvitt og blått – det er saftig, smaksrikt og hot. Hipp, hipp!

Burgerbrødene er myke som en sommereng, svinekjøttet har godtet seg sammen med krydderblandingen sin i fire timer i ovnen, salaten smaker friskt og sprøtt, og bbq-sausen er av den spicy, hotte typen.

Her er oppskriften på Pulled pork five spice.

Her finner du oppskriften på asiatiskinspirert coleslaw/salat og bbq-saus.

Og her ligger oppskriften på burgerbrødene. 

Dessert også, sier du? hmm hva med…. 

Mangomousse?

Eller kanskje du skal gjøre det enkelt med…

Tilslørte Sørlandspiker.

 

Om du vil bake, kan du lage kake…

Kokosbollekake er vanskelig å ikke like.

 

Gratulerer med dagen!

#festmeny #pullepork #kokosbollekake #mangomousse #tilslørte #oppskrift #mat 

 

 

 

 

  

Asiatisk salat/coleslaw

Dette er litt juks, for en coleslaw skal jo inneholde kål. F.eks. strimlet hodekål. Istedet kjøpte jeg en isberg-blanding, men jeg syns dette smakte så godt at jeg mener det må være tilgivelse å få hos alle coleslaw-fantaster.  

La oss bare kalle det en asiatiskinspirert salat/coleslaw.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, ca 20 minutter.

Dette trenger du

1 pakke Isbergsalat-blanding, eller kutt opp noe salat selv
3 stilker vårløk
3 ss sesamfrø (ristet lett i tørr stekepannne)
1-2 dl mandelflak
1/2 dl olivenolje
3 ss hvitvinseddik
1/2 dl sukker
1 ts salt
1 ts pepper 

 

Slik gjør du

Rist sesamfrøene i tørr stekepanne på middels varme i 3-5 minutter. De skal bli gylne, ikke solbrente.

Jeg kutter salatmixen i litt mindre strimler/biter.

Bland sammen salatmix, finkuttet vårløk, sesamfrø og mandelflak.

Bland olje, eddik, sukker, salt og pepper i en egen bolle. Vend inn i salaten.

Crunchy og spicy tilbehør!

#asiatiskinspirert #oppskrift #tilbehør #coleslaw 

Print

Fine hamburgerbrød

Brød til burgere skal være myke. Som en amerikansk kokk sa på et matprogram jeg snublet over; de skal være en integrert del av hamburgeren. Ikke noen sprø, harde skorper altså.

Dette er den danske tv-kokken Anne Hjernøes oppskrift, og den fungerer helt utmerket! 

Denne oppskriften kan du bruke til små hamburgere (sliders), eller til vanlige hamburgerbrød.

Jeg lagde vanlig størrelse, og da ble det nok til et fullt brett – 9 stk.

Til sliders kan du sikkert doble antallet når du deler deigen i emner.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, cirka 1 1/2 time. 15 minutter forberedelser, 40-45 minutter heving, 15-20 minutter steking.

Dette trenger du

1,5 dl melk (f.eks. lettmelk)
1 dl vann
30 g gjær (eller tilsvarende i tørrgjær)
1 ss honning
1 egg
maldonsalt eller vanlig salt
3 ss smeltet, lett avkjølt smør
500 g hvetemel

og

1 eggeplomme og litt vann til pensling
eventuelt sesamfrø til å drysse over

Slik gjør du

Varm melk og vann til det er lunkent.

Rør gjæren ut i den lunkne væsken sammen med honningen. Lunkent = ca 37 grader og fingervarmt.  

Når alt er oppløst tilsettes egg, salt og avkjølt smør.

Bland alt godt sammen og tilsett hvetemel litt etter litt.

Rør godt til du har en elastisk deig som gjerne kan være klissete. Legg over et fuktig håndkle og la det heve i 40-50 minutter, helst på et lunt sted.

Når deigen er hevet formes den til boller som trykkes litt flate og settes på bakepapir på bakeplate.

Bruk vann på fingrene i stedet for mel når du former bollene. La dem heve i 20-30 minutter under et fuktig kjøkkenhåndkle.

Pensle dem med en eggeplomme rørt ut i litt vann. Dryss eventuelt over sesamfrø og stek brødene midt i ovnen på 220 °C i ca. 10-20 minutter, alt etter hvor små/store de er.

Når brødene er gylne og de høres hule ut når du banker i bunnen er de ferdige.

Sett hamburgerbrødene til avkjøling på rist.

#hamburgerbrød #burgerbrød #grillmat #oppskrift #mat

Print

Chili con carne

I likhet med mamma elsker jeg mat som kan lages på forhånd. Det er så praktisk! Jeg vet ikke hvor mange ganger hun og pappa har kjørt rundt med en gryte full av mat i bagasjerommet. Gjerne med et tau litt slumsete festet rundt gryta, for å sikre lasten. Grytene har blitt avlevert litt her og der, gjerne til et tenåringsbarn/barn i begynnelsen av 20-åra, på en liten hybel med et litt slunkent kjøleskap. Snille mamma.

Jeg har ikke så store barn ennå, men hvis vi skal ha mange gjester, eller hvis det er hyttetur på gang, liker jeg ofte å lage en gryte som kan mette mange og lages i forveien. Gjerne fryse den ned på forhånd også. Dessuten er det enkelt å doble eller triple oppskriften.

Denne Chili-gryta til Jamie Oliver er en gjenganger. Jeg har lest noen spennende chili-oppskrifter med blant annet har mørk sjokolade, men jeg kommer liksom ikke så langt. Denne er safe – jeg vet den smaker godt. 

Lag en salat ved siden av, kjøp noe godt brød – og sett fram litt rømme. Hot & godt!       

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 1 time og 50 minutter. 20 minutters forberedelser, 1 time og 30 minutter med putring på ovnen.

Jeg servere som regel denne som den er, med rømme og brød ved siden av. F.eks. foccacia med oliven, eller noe godt landbrød. Eller rundstykker. Av og til med litt friske tomater, eller en form for tomatsalat. Er det rester, som det ofte blir etter slike store gryter, lager jeg noe ris ved siden av i neste omgang.

Hvis du skal fryse den ned, kan du koke en time, og droppe de røde bønnene. Når du tiner retten, varmer du opp sammen med kidney-bønnene i en halvtimes tid.

Skal du doble eller triple oppskriften er det lurt å være forsiktig med å gjøre det samme med kryddermengden. Ofte dobler jeg, men har to gryter og lager en porsjon i hver sin gryte. Da blir det ikke noe tull med smaken. Skal du lage alt i samme gryte kan du f.eks. prøve deg litt frem med chilimengden. Smak underveis!        

Dette trenger du

400 gram karbonadedeig
2 løk
1 fedd hvitløk
1 rød chili
200 gram soltørket tomat i olje
2 bokser hakket tomat naturelle
olivenolje
2 strøkne teskjeer chilipulver
1 toppet teskje malt spisskummin
1/2 kanelstang
salt
pepper
2 bokser røde kidneybønner
et glass vann

Slik gjør du

Hakk løk og hvitløk i en stavmikser eller annen kjøkkenmaskin – eller for hånd. Fres i litt olivenolje på middels varme i en stor gryte. Tilsett karbonadedeig, og brun denne på middels varme.

Tilsett finhakket chili (uten frø) og krydder. Hakk soltørket tomat med litt av oljen (1-2 ss), og ha i gryta. (Eller kjøp ferdighakket soltørket tomat i olje.)

Ha et kjøkkenglass med vann, kanelstang, hakket tomat, salt og pepper i gryta (ca 1 ts av hvert).

La småkoke under lokk i 1 1/2 time.

Skyll de røde bønnene og ha i den siste halvtimen. (Hvis du lager gryta dagen før du serverer den, kan du vente med å ha bønnene i gryta til du skal varme den opp og servere.)

Nam-nam, yammi-yammi!

#chili  #chiliconcarne #festmat #mat #middag #oppskrift

 

Print