Kremet potetsalat med vårløk

Når sola og grillen kommer fram, må det være potetsalaten som er Norges mest populære tilbehør. Og her på bloggen har jeg tidligere lagt ut tre forskjellige typer potetsalat som er deilige å bruke. Men jeg tror jeg må plusse på min nye favoritt. Denne er også kremet, men med litt andre smaker.

Helt nydelig synes jeg den var, så det er bare å fyre opp grillen.

Nok til 4 som tilbehør

Fra kjøkkenbenk til hagebord, ca 30-40 minutter. Men den kan med fordel stå å trekke litt i kjøleskap før dere skal spise – da blir den enda bedre. 

Dette trenger du

1 kg nypoteter, amandinepoteter, eller andre små partypoteter med kort koketid som skal spises med skallet på
1,5 dl creme fraiche
1 pose majones (ca 160 gram)
1/2 – 1 bunt vårløk
1-2 never finhakket persille
saften av 1/2 lime
1 ts salt
1 ts sukker
1/2 ts pepper

Slik gjør du

Kok potetene etter anvisning på pakka, og del dem i to etter kokingen.

Bland creme fraiche, majones, lime, salt, pepper og sukker i en mindre bolle.

Vend denne blandingen inn sammen med potetene.

Finhakk så mye vårløk og persille som du vil ha og vend dette også inn i potetsalaten.

La gjerne potetsalaten stå fra en halvtime til et par timer i kjøleskap hvis du har anledning. Da trekker de gode smakene inn i potetene, og de blir bare enda bedre.

Server herligheten på et penere fat og kos deg!

 

#potetsalat #grillmat #tilbehør #salat #sommermat   

   

Ukemeny 16 – 2016

Ny uke er rett rundt hjørnet, og her kommer noen forslag til retter fra bloggen som for eksempel kan spises i dagene som kommer:

Mandag – Sunne pannekaker. En av de oppskriftene på bloggen som leserne liker best. Pannekaker som er uten sukker, med fullkornsmel og mye mer mettende enn vanlige pannekaker. Populære blant store og små.

Tirsdag – Ørretpakker. En ny favoritt hos oss. Smaksrike grønnsaker med ørretfilet oppå som bakes  i ovn.

Onsdag – Pasta med feta og spinat. Nydelig, nydelig, nydelig. Og lettvint!

Torsdag – Fløtepudding i falsk rekesaus. En barndomsfavoritt som aldri går av moten.

Fredag – Greske gyros. Bytt ut tacoen med denne greske klassikeren.

Handelisten finner du nederst i innlegget.

Du kan også bruke matappen min til å finne gode hverdagsretter. Velg mellom over 150 forslag i ulike kategorier. Bruk appen som kokebok og handleliste, og hvis du ikke helt vet hva du har lyst på kan du prøve lykken og la appen foreslå noe for deg. Smart, ikke sant?

Mandag – Sunne pannekaker

Tirsdag – Ørretpakker

Onsdag – Pasta med feta og spinat

Torsdag – Fløtepudding i falsk rekesaus

Fredag – Greske Gyros

Handleliste

Fisk og kjøtt

4 ørretfileter
200 gram reker (eventuelt reker i lake)
500 gram svinekjøtt, f.eks. ytrefilet

Frukt og grønt

1 pose gulrøtter
3 selleristenger
2 sitrone
1 løk
poteter
1 rødløk
tomater
basilikum
salat
agurk 
hvitløk

Dagligvarer

50 gram pinjekjerner
500 gram kort pasta
500 gram frossen spinat
200 gram feta
parmesan (du trenger 3-4 ss)
1 fløtepudding eller fiskepudding
gresk yoghurt
tortillas eller pitabrød som ikke er hule

Dette har du kanskje fra før?

fullkornsmel
havregryn
1 – 1 1/2 liter lettmelk
4 egg
syltetøy til pannekaker
olivenolje
hvivinseddik
ris til en middag
bakepapir/bomullstråd
hvetemel
plantemargarin
ketchup
paprikapulver
oregano
spisskummin

  

Enkel mat til avslutninger

Juni er rett rundt hjørnet, og det er høysesong for ta-med-mat. Ta med kake, ta med salat – eller ta med annen mat.

I fjor på denne tiden la jeg ut 7 forskjellige tips til hva du kan ta med til sommeravslutningen. Og her kommer tre smarte tips til:

Banan i brød med sjokoladeketchup

Disse pølsene er geniale. Ikke skrell bananene før rett før dere skal spise, og del hver banan i to på langs. Så blir ikke pølsebrødene så fulle. Jeg liker å kjøpe de surdeigspølsebrødene fra Jacobs som de bl.a. selger på Meny, men har du ork og lyst er det jo veldig fint å bake dem selv også.

Sjokoladesausen man bruker til is passer glimrende oppå.

Ost og skinke

Vi spiser med øynene er det noe som heter – og det gjelder ikke minst de minste blant oss. Lager du enkle sandwicher med ost og skinke kan du f.eks. bruke store pepperkakeformer og stikke ut ulike figurer. Dette er veldig populært hos mine to på 4 og 6 år. Men vær forberedt å at det blir endel avskjær, så litt kjedelig for samvittigheten er det. Hvis ikke de voksne kan spise et avskjærs-måltid.:)

Et annet godt alternativ er å lager ruller med ost, skinke og grønnsaker på cocktailpinner. Da slipper du å kaste mat – og disse er både glutenfrie og veldig populære de også.        

Pastakopper

Siste tips for denne gang er disse koppene med pasta og grønnsaker. Her kan pastaen byttes med en glutenfri variant om ønskelig, og mine liker best agurk, sherrytomater og mais i sine. Men her er det igrunn bare fantasien som setter grenser.

Husk lave skuldre – og kos dere med årstiden!

 

Ørretpakker

Bingo! Jeg har nå prøvd meg frem over lengre tid for å finne den fiskemiddagen som begge mine små og foreldrene kan like – samtidig – og endelig var det full klaff.

Vi er forsåvidt også glad i hjemmelagde fiskepinner alle sammen, men rene laks- og torskemiddager har det vært vanskelig å treffe med.  

Men denne ørreten gjorde susen. Grønnsakene smaker helt nydelig, de skal surres i i litt olje, eddik og sukker først. Så legges de i bakepapir med ørret oppå, og bakes i ovnen en 20-minutters tid. Dermed blir ørreten ganske ren på smak (elsket av barn), mens grønnsakene blir veldig smaksrike (elsket av voksne). Vesla forsynte seg to ganger, og tatt i betraktning av at hun nesten bare liker brødmat, går denne middagen inn i familiens historiebøker.

Helt nydelig – og veldig enkelt å lage.

Ørreten finner du selvsagt også på matappen min.

Nok til 4

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 30-40 minutter.

Dette trenger du

2 gulrøtter
3 selleristenger
1 ss olivenolje
1/2 ss sukker
6 ss hvitvinseddik
4 ørretfileter
basilikum
sitron
bakepapirark
bomullstråd
ris eller annet tilbehør

Slik gjør du

Skjær gulrot og selleristenger i staver.

Sett stekeovnen på 190 grader.

Surr grønnsakene i stekepanna i olje, eddik og sukker.

La de surre på middels lav varme en 10 minutters tid til de begynner å bli litt myke. Gjerne under lokk. 


Finn frem sitron, basilikum, salt og pepper.

Pluss bakepapir og bomullstråd.

Legg grønnsakene på et (eller gjerne dobbelt) papir, og fileten oppå.

Salte, pepre, skvis litt sitron over og ha litt basilikum på før du tar alle fire hjørner opp og knytter en sekk.

Slik.

Stek i ca 20 minutter midt i ovnen, mens du lager det tilbehøret du vil ha.

Nam, nam til alle mann.

 

#fisk #ørret #fiskepakke #ørretpakker #fiskiovn #fiskemiddag #ørretmiddag 

 

Bokeventyret

Har du båret på en drøm? Som for eksempel å få gi ut en bok? Det har jeg. Og har du noen gang drømt om å få jobbe på et prosjekt sammen med en du er veldig glad i? For eksempel en god venn? Det har jeg.

Og nå ha jeg gjort akkurat det. Laget en bok sammen med Ida, en veldig nær venninne jeg har hatt siden vi snublet over hverandre i første friminutt på videregående.

Det siste året har vi laget en matbok sammen. En bit av Sørlandet, heter den. En bok om lokale råvarer fra vårt område i moderne retter. Og det har ikke blitt noen lita lefse, heller. En bok på nesten 300 sider fylt med oppskrifter på gode forretter, salater, middager, desserter og kaker – og du trenger slettes ikke bo på Sørlandet for å ha glede av disse. Mange av råvarene vi finner her, finner du jo også andre steder i landet.

Den skal selvsagt rett ut til bokhandlerne,  og den skal også sendes rett til nettbokhandelen Haugen Bok. 

Vi har også opprettet en egen side på facebook for boka, så hvis du går inn og liker den kan du følge med på nyheter om boka der.

Vi er altså Ida Haugen og undertegnede. Ida og jeg har masse historie sammen. Vi hadde en kjempefin ungdomstid, vi kjenner hverandres familier – og vi flyttet til Oslo omtrent samtidig. Der bodde vi også sammen en stund. Ida var min vekkerklokke (a-menneske) – jeg lagde eggerøre til henne (kjøkkenmenneske). Og var jeg så heldig å vinne en flaske vin på jobbens vinlotteri – var det ingen det var koseligere å dele flaska med enn Ida – ved kjøkkenbordet på St.Hanshaugen til langt på natt.

Etter omtrent 20 år i Oslo har vi begge returnert til Sørlandet. Med hver vår mann fra Nesodden og barn på sammen alder, farter vi nå rundt i vårt gamle området i helt like el-biler.   

Noen venner finner hverandre fordi de er så like. De er ikke Ida og jeg. (Bortsett fra det med mann, barn og bil, da. Og humor:))  

Denne forsiden kunne for eksempel bare Ida laget. 

Er den ikke fiiin? 

Ida kan alt det jeg ikke er noe god til. Hun kan kjøre båt, tegne og male, og ta nydelige bilder. Også er hun spretten og lita.

Jeg kan sitte på i båt, elsker å lage mat, spise mat og å skrive. Jeg er født uten spenst, og ikke spesielt lita.

Ida er litt mer – jeg vil ikke si pessimistisk – men litt mer nøktern enn meg. Jeg er nok mer entusiastisk og optimistisk. Men heldigvis lar hun seg rive med.

Klart vi skulle lage bok!

Ida tar bilder – Siri skriver.

Vi har besøkt utrolig mange flinke og hyggelige mennesker i området vårt i denne boka. De som dyrker, fanger, plukker og lager mat rundt oss. Både tradisjonsbærere – og de som satser nytt. Og vi ha latt oss imponere og begeistre. Så mange flinke folk det er der ute! Disse kan du selvsagt lese om i boka vår. Vi har fått plass til mange forskjellige ambassadører for de gode råvarene. For eksempel en fisker, en baker, en barnehage, en birøkter – og flere spisesteder og ikke minst de som rett og slett bare er seg selv – og glade i mat. 

Det er stor bredde. Fra en rockekokk på Tromøya – til en ufattelig kvikk dame på 97 fra Lyngør. En småbarnsfamilie som får nesten alt de spiser fra sin egen hage – og en nordsjøarbeider som sa opp jobben for å satse på rekefiske i stedet.  

Mange av de oppskriftene/rettene vi har med i boka er det folkene vi har møtt som har laget til oss. Her har du for eksempel krema bøkling, en nydelig varmrøykt sildefisk som du får servert på Studio Spornes på Tromøya. Vi har spist så mye god mat underveis! 

Og mange av rettene er det jeg som har laget. Her er det for eksempel Jordskokksuppe med kjørvel- og persillepesto. Først har jeg laget mat med Ida som kjøkkenassistent, og så har hun tatt bilder av maten med meg som fotoassistent. Så har vi spist den sammen etterpå.

For et eventyr dette har vært. Vi er veldig takknemlige for at vi har fått muligheten til å gjøre dette – og som cowboyen min sier: Boka er blitt enda bedre enn ideen.

Det synes vi også. Så jeg håper du også får lyst på boka vår!

 

   

 

Ukemeny for travle dager

Nå nærmer vi oss sesong for avslutninger, enten det er barnehager, fotball, dans eller annet. Og om ikke ettermiddagene har vært travle før, så blir de det i hvert fall nå.

Og da kan det være greit å ha noen lettvinte, raske og gode retter i bakhånd som kan redde middagen oppi alt sammen. Det gjør jo ingenting om det er billig i tillegg.

Her på bloggen finner du allerede denne lynraske ukemenyen, men her kommer fem retter til som også kan funke veldig bra.

Husk at handlelisten til denne ukemenyen ligger nederst i innlegget, og at alle rettene også finnes på min matapp.

Mandag – Pasta Milanese. Skinke og sjampinjong sammen med tomat og litt forskjellige typer ost. Raskt og veldig smaksrikt!

Tirsdag – Kyllingwok med honning og ingefær. Denne kyllingen vendes i litt honning, soyasaus, ingefær og hvitløk  – før den freses sammen med litt grønne saker og serveres med nudler.

Onsdag – Curry med potet og sopp. Små terninger av aubergine, potet og sjampinjong sammen med løk og currypasta i kokosmelk. 

Torsdag – Grønnsaksomelett i ovnLøk, purre, tomat og erter legges lagvis i en ildfast form, og får en eggeblanding over seg og litt ost på toppen.

Fredag – Tortilla Caprese. Kjøp noen tortillas og ha litt pesto, soltørket tomat og mozzarella på. Stek dem i panna og server. Da er det helg!

Ha en fin uke!

Mandag – Pasta Milanese

Tirsdag – Kyllingwok med honning og ingefær

Onsdag – Curry med potet og sopp

Torsdag – Grønnsaksomelett

Fredag – Tortilla Caprese

Handleliste 

Fisk og kjøtt

1 ferdiggrillet kylling, eller 400-600 gram kyllingfilet

Frukt og grønt

500 gram sjampinjong
ingefær
hvitløk
1 bunt vårløk
3 løk
1-2 poteter 
1 aubergine
2 tomater
koriander
basilikum
1 purre (du trenger 1/2)

Dagligvarer

500 gram kort pasta
8 skiver skinke, f.eks. serrano
1 pose frosne erter
1 pk nudler, 250 gram
currypasta, rød eller grønn eller en annen type
1 boks lett kokosmelk, 400 ml
lett creme fraiche
tortillas (8-12 stk)
pesto

Dette har du kanskje fra før?

tomatpure
rødvinseddik
6 ss revet parmesan
8 ss revet gulost
smør
muskat
soyasaus
flytende honning
matolje
olivenolje
grønnsaksbuljong
6 egg

 

Osso Bucco med lam

Osso Bucco er en italiensk gryte med langtidskokte kalveskanker. Kalv er dessverre ikke så lett tilgjengelig her i Norge –  i hvert fall ikke her jeg bor. Det er synd – for det er helt nydelig kjøtt.

Men skiver av lammestek (med bein) egner seg også veldig godt i denne.  
Så da er det ikke så vanskelig å nyte den gode, italienske gryta likevel. Bare prøv selv!

Nok til 4

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 2 1/2 – 3 timer, hvor 2 timer er putring på komfyren.

Dette trenger du

3 løk
2 gulrøtter
2 selleristenger
50 gram smør
1 hvitløksfedd
4 skiver med lammestek (med bein), ca 600-800 gram
hvetemel
2,5 dl hvitvin eller rødvin (eller Vinichef – redusert vin)
3-4 dl kyllingbuljong (vann pluss en terning)
1 boks hakket tomat, 400 ml
1/4 ts timian
2 laurbærblader
persille, gjerne bladpersille hvis du finner det
grovmalt pepper
salt

Slik gjør du

Skjær løk , gulrot og selleri i mindre og grytevennlige biter.

Surr i smør i stekepanne på middels varme til de er litt myke, i cirka 10 minutter.

Ha grønnsakene i en romslig gryte hvor kjøttet kan ligge side om side – og ikke oppå hverandre.

Vend lammeskivene i hvetemel og rist av det ekstra melet.

Brun de med en gang i stekepanna på begge sider. (Skivene er gjerne litt våte, og melet blir deigete hvis du venter med å steke dem)

Legg de tett i tett ved siden av hverandre oppå grønnsakene i gryta.

Rør ut vin i stekepanna. Få med deg stekerester. Jeg liker å bruke Vinichef ferdig innkokt vin som du får f.eks. på Meny. Da blander jeg ut 1-2 ts med 2,5 dl vann.

Ha vinen, kyllingbuljong, tomater og krydder over kjøtt og grønnsaker. Alt sammen skal gjøre at kjøttet er akkurat dekket med kraft.

La putre på medium lav varme i cirka 2 timer. Øs gjerne litt av kraften over kjøttet cirka hvert 20 minutt.

Når det nærmer seg ferdig kan du koke ris med litt gurkemeie i vannet.

Nyt, nyt, nyt!

 

#ossobucco #ossobuccomedlam #italienskgryte #grytemat #lammegryte #langtidskoktgryte       

 

 

 

 

Greske Gyros

I 20 år bodde jeg i Oslo. Og i ganske mange av de årene jobbet jeg midt i byen, nærmere bestemt på Stortorvet. Med domkirken på den ene siden, og Karl Johan på den andre siden.

Det hadde sine ulemper og fordeler. Jeg ble temmelig lei av panfløyter etter en sommer. Et schwææært panfløyteorkester fra Peru stod stort sett fast rett på nedsiden av kontorvinduene våre. (I tillegg startet de gjerne dagen to og to på sentrale t-banestasjoner, så jeg fikk ofte en forsmak da jeg skulle på jobb og reiste fra Tøyen t-banestasjon.) Mamma ble selvsagt overbegeistret etter et besøk, og kjøpte med seg hjem en CD! Som hun selvsagt ikke fikk spille da jeg var hjemme på besøk. Det får være måte på. 

Men vi hadde helt nydelig utsikt fra kantina da Mette Marit og Håkon giftet seg, og ofte fikk vi gleden av å høre gardemusikken på vei fra Akershus Festning og opp til slottet. Jeg er litt svak for slikt. Kort vei til ulike butikker gjorde shoppingen enkel, og det var lettvint å treffe venner både i lunsjen og etter jobb.

Men det beste var Prince Lunchbar. Lunsjsteder i sentrale deler av Oslo er ofte ikke allverdens, det var det i hvert fall ikke da. Som oftest var det for dyrt å kjøpe lunsjen ute, og det tok for lang tid tatt i betraktning at lunsjen bare varer en halvtimes tid. Men ikke på Prince Lunchbar. Der får du skikkelig bra mat laget fra bunnen, og de er både billige og raske. Rause porsjoner er det også. Rundt lunsjtider stod det ofte kø omtrent ut til gata, men det gikk fort unna. De skyflet de gode rettene over disken på no-time. 

Club Sandwich. Bagetter og salater med egg, reker, roastbeef eller tunfisk. Og varme retter som hamburger, kyllingburger eller innbakte pitaboller. Og min favoritt. Gyros.

Gyros er den greske versjonen av kebab eller shawarma. Tynne skiver av krydret kjøtt sammen med tzatziki (greske yoghurt med agurk og hvitøk), rødløk og tomat. Nydelig! Ofte serveres den med pommes frittes eller båtpoteter også – ikke ved siden av, men inni lefsa. Jeg synes den blir litt full da, men det er veldig godt, altså.

Så skal du en tur til Oslo, dropp de dyre turistfellene langs Karl Johan, kjøp deg heller en Gyro hos Prince, og sett deg på en benk et sted. Mye, mye bedre. Skal du ikke på tur? Lag dem hjemme.

Her får du en bloggversjon jeg fant på nettet en gang. Den smaker faktisk helt nydelig den også.

Nok til en haug med gyros

Fra kjøkkenbenk til sulten munn, 1 – 2 timer, avhengig av hvor lenge du lar kjøttet ligge å trekke.

Dette trenger du

500 gram svinekjøtt som kan skjæres i tynne skiver. F.eks. ytrefilet.
tortillas, eller pitabrød som ikke er hule
2-3 ss hvitvinseddik
2 ts (strøkne) salt
1 1/2 ts paprikapulver
1 ts spisskummin
1/4 ts pepper
1/4 ts tørket oregano
rødløk
tomater
salatblader, og/eller potetbåter hvis du vil
Tzatziki

Slik gjør du 

Bland krydder, salt og eddik i en bolle.

Skjær kjøttet i tynne skiver. 

Dekk bunnen av en ildfast form med halvparten av kjøttet.

Pensle med krydderblandingen oppå.

Legg resten av kjøttet oppå.

Dekk til med folie og la hvile i 1-2 timer.

I mellomtiden kan du lage tzatziki. 

Det er også godt med poteter i denne. Bruk f.eks. amandinepoteter. Skjær de i smale båter, og legg i en ilfast form. Ha rikelig med olivenolje og havsalt over. Sett stekeovnen på 200 grader. Sett potetbåtene inn i midten av ovnen med en gang og stek i ca 40 minutter til de er møre. Prøvesmak en potetbåt før du tar dem ut.

Stek kjøttet i olivenolje på middels høy varme til det er brunt og gjennomstekt.

Varm tortillas/pitabrød i ovnen, og ha i det du vil ha. Kjøtt og tzatziki er et must. Rødløk og tomat er godt. Salatblad også. Og gjerne potetbåter.

 

#greskgyros #gyros #svinekjøtt #lunsj #fysemat #helgekos    
 

               

Lun Brie med honning og nøtter

Denne osten er avhengighetsskapende. Også så lettvint! Du kan selvfølgelig kjøre på med ulike typer nøtter og tørket frukt, men jeg synes denne Tilla-versjonen (en nabo av meg)  med honning og valnøtter holder i massevis.

Det handler rett og slett om å varme en hel Brie i ovnen til den smelter inni og blir ganske rennende. Sprinklet med litt flytende honning og med noen hakkede valnøtter smaker det helt nydelig!

Dette trenger du

En hel Brie
flytende honning, f.eks. akasiehonning
valnøtter

Slik gjør du

Ha osten i en ildfast form. Sprinkle osten med honning, og ha over en neve hakkede valnøtter.  

Sett osten midt i ovnen på 200 grader til den er smeltet. Det tar i min ovn mellom 15 – 20 minutter. 

 

#brie #lunbrie #briemedhonning #honning #valnøtter #varmost #ost #småretter #småmat #fingermat #tapas

  

Hvitløksmarinerte aspargestopper

Småretter/tapas/fingermat – kjært barn har mange navn. Og det er skikkelig stasmat! Jeg elsker å sette meg ned ved et bord sammen med gode venner og plukke og mikse mellom varmt og kaldt, kjøtt og grønt, ost og kjeks, brød og dipper.

Disse aspargestoppene bruker min nabo Tilla å servere når hun inviterer til et årlig jentelag, og der er like enkle som de er gode.

Dette trenger du

ca 100 gram aspargestopper
2 ss god olivenolje
2-3 ss sitronsaft, fra en ekte sitron
1 fedd finrevet/finhakket hvitløk

Slik gjør du

La aspargesen marinere i olje, sitron og hvitløk noen timer før du skal servere den.

Og sett den på bordet sammen med andre gode saker.

#asparges #aspargestopper #hvitløksmarinertasparges #småmat #småretter #fingermat #tapas