Kylling i rød curry

Jeg er utrolig glad i indiske og thailandske retter. Både autentiske og inspirerte. Det er ofte godt krydret uten nødvendigvis å bli for hot, det smaker rent og fresht, og det går mye i fisk og kylling – slik at du ikke føler deg som noe i betong etter måltidet.

Dette er en av to thaiinspirerte røde curry-retter som går igjen hjemme hos oss. Den andre, Torsk i rød curry, ligger også ute på bloggen. Begge lages på ideell tid på en hverdag, og spesielt vanskelig er det heller ikke.

Hvor sunt du ønsker at dette skal være kan du regulere litt med kokosmelken. Jeg foretrekker vanlig kokosmelk, som har et kaloriinnhold i underkant av det matfløte har – avhengig av merket. 150-200 kcal per 100 gram. Lett kokosmelk har et kaloriinnhold på 50-70 kcal per 100 gram, avhengig av merket. Jeg syns vanlig kokosmelk gir en mye bedre saus, og siden både kylling og ananas er såpass kalorifattig blir det sånn hjemme hos oss.

Styrken i retten regulerer du selv. Hva som anses for å være “sterk mat” vil jeg si varierer fra person til person. Hos oss er det midt i blinken med to toppet/rause teskjeer av den røde currypastaen. Begynn gjerne med 1 teskje, og prøv deg frem.

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 20 minutter. (Litt avhengig av hva du serverer ved siden av) 

Du kan konservere glass med slike ting om currypasta osv med et lag olivenolje. Skrap all saus er ned i glasset, og hell olje over. Det hindrer mugg o.l å etablere seg, slik at glasset holder seg lenger.

Dette trenger du

400 gram kyllingfilet ca 3 store
2 ts rød currypasta prøv deg med 1 først hvis thaimat er litt nytt for deg
1 ss fiskesaus de fleste butikker har dette i eksotiskhylla nå
1 ss brunt sukker
1 liten boks ananasbiter ca 230 gram
1 ss nøytral olje f.eks raps eller Vita
1 boks kokosmelk, 400 gram lett eller vanlig
ris/bulgur/quinoa/couscous

Slik gjør du

Sett på ris eller annet tilbehør. Klipp eller skjær kyllingen i biter.

Finn frem resten. Rør currypastaen ut i litt olje på lav varme i ca ett minutt. Ha kokosmelken i litt etter litt, før du har i fiskesaus og sukker. Ha i kyllingbitene og la putre på lav varme til kyllingen er gjennomkokt. ca 10 min. Ha ananas uten lake i helt til slutt, rett før du skal servere.

Koriander på Thai-mat er som leppestift med smak.:-)

#rødcurry #thai #kylling #middag #oppskrift #mat #ananas

 

Print

Ukens matblogger i VG

Torsdag 1.mai er det nøyaktig ett år siden jeg startet å matblogge. Målet var å lage en praktisk og nyttig blogg med hovedvekt på hverdagsmiddager og med ukemenyer og handlelister for hverdagene. Litt fest, dessert og bakst også, selvsagt – men som i livet ellers er det jo flest hverdager. Når man har fri og ferie er det lettere å sette av tid til å lage mat, mens hverdagene er mer travle for de fleste, og da er målet i de fleste hjem å få hverdagslogistikken til å gå opp – og finne enkle, gode retter som er raske å lage, og som alle i familien liker. Det som settes på bordet bør jo også være relativt sunt. (Hva som er sunt og hvor sunt det bør være er det selvsagt litt ulike meninger om…)

Det har blitt et kjempemorsomt år, og jeg er blitt veldig glad i å boltre meg på bloggen min med ulike oppskrifter, og ikke minst å stadig prøve ut nye retter. Dessuten er det stor stas å få tilbakemeldinger på at lesere finner oppskrifter de kan bruke, og at det jeg legger ut er nyttig for flere enn min egen husholdning. Bloggen blomstrer!

Denne uken var jeg ukens matblogger i VG – noe jeg tar som en bekreftelse på at det bare er å stå på og jobbe videre med å skape en nyttig og praktisk blogg for travle familier som trenger inspirasjon og nye ideer til hva til skal sette på bordet når ettermiddagen kommer. 

Hele saken kan du lese her.

Siden januar har bloggen vært tilknyttet Nettavisens bloggplattform. Nettavisen satser på bloggere, og har samarbeidsavtaler med mange ulike blogger fra ulike fagfelt og interessefelt. Ikke minst samfunnsengasjerte bloggere som har mye på hjertet om det som til enhver til foregår rundt oss. Noen med så sterk bloggstemme at de setter dagsorden. Det er et morsomt univers å få være en del av.

I forbindelse med at vårt  samarbeid startet i januar gjorde Nettavisen et intervju med meg som du kan lese her:

Jeg prøver å være en matdetektiv.

Jeg håper mange fortsetter å følge meg videre det neste året også – jeg gleder meg veldig til fortsettelsen!          

 

Enkel pasta carbonara

Pasta alla carbonara er en kjent italiensk pastarett. Over den ferdigkokte, varme pastaen helles en blanding av terninger av stekt flesk, revet parmesan, hakket hvitløk, fløte og vispede egg.

Det finnes en rekke teorier om hvordan retten og navnet har oppstått, men ifølge Wikipedia er det ingen kilder før andre verdenskrig hvor retten er beskrevet. En teori er derfor at retten har oppstått som en fusjon av italiensk spagetti og amerikansk egg og bacon da Roma ble okkupert av de allierte i 1944.

Denne vrien på carbonara har erter og kjøttdeig av svin i tillegg. Den er veldig populær hos mine barn, særlig fordi de er så glade i både pasta og erter. Jeg syns også det er kjempegodt, og dessuten veldig lett å lage. En veldig smart måte å lage hverdagsmiddag på, spør du meg.

Dessuten – hvis det er rester igjen kan du lage en genial frittatta dagen etter. 


 

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 20-30 minutter.

Bacon steker du enklest i stekeovn. Legg baconet på en bakeplate med bakepapir, og sett det inn i ovnen. Sett ovnen på full guffe (min går til 275 grader), men pass godt på. Når ovnen er blitt varm blir baconet fort sprøtt. Med denne metoden kan du fiske opp baconet fra bakeplaten når det er ferdigstekt, og det meste av fettet blir liggende igjen. Du slipper stekesprut også.

Dette trenger du

1 pk (400 g) kjøttdeig av svin
100 gram bacon
smør/plantemargarin/olje til steking
2 fedd hvitløk
1 beger matfløte
4 ss revet parmesan
1/2 pk frosne erter (150-200 g)
400-500 gram spagetti
2 eggeplommer

Slik gjør du

Sett baconet i stekeovnen.

Når baconet er ferdigstekt, avkjøler du det littegrann – og hvis du har brukt baconskiver klipper du det i små biter. 

Stek kjøttdeigen på middels varme med salt og pepper, og sett på vann til pastaen.

Ha i finhakket hvitløk, frosne erter og matfløte og bacon sammen med den stekte kjøttdeigen i stekepanna eller en gryte, og la alt småkoke på middels varme 2-3 minutter.

Rør inn parmesanosten i kjøttdeigblandingen.

Ha pastaen en i en bolle og bland inn eggeplommene. 

Bland med alt sammen. (Jeg har brukt grønn spinat-tagliatelle her. Den får du bl.a. kjøpt på Meny.) 

Strø over nyrevet parmesan og kvern sort pepper over. Persille er også fint. 

#pasta #carbonara #middag #oppskrift #mat #spagetti #hverdagsmat #hverdagsretter #enkelpastacarbonara #enkelcarbonara

 

Print

Intervju Agderposten

I forbindelse med at min kjære gir seg i TV 2 og at vi flytter til Tvedestrand, har min sambygding H.C. Hanssen fra vakre Vegårshei gjort et intervju med oss i Agderposten.

Mest ektemann – noe Tvedestrand – og litt matblogg.

Tekst: Halvard.C. Hanssen
Foto: Jan Espen Torvildsen

De har fire pinnestoler, et hus i Østerkleiv og drømmen om et nytt liv i Tvedestrand. Siri Fossing og Stein Kåre Kristiansen tar imot i et hus tomt for møbler, men fullt av ungeskrål og latter.  Johannes (4) og Sara (2) har tatt huset i besittelse og utnytter fraværet av møbler til runddans gjennom huset. 

– Tvedestrand  var Siris skyld, sier han.
– Og Stein Kåres forslag, sier hun.

Han vet ikke en døyt om Tvedestrand, bare at han gleder seg til å sette i gang et nytt liv her nede.  En av landets mest kjente fjernsynsprofiler tar avskjed som politisk kommentator i TV2 og skrur ned tempoet på yrkesliv og tilværelse.

– Det er en sorg å slutte i en jobb på skjermen i TV2, men den sorgen er jeg ferdig med.  Nå er jeg i etableringsfasen av et liv med to smårollinger i Tvedestrand. Hadde jeg ventet i fire år til jeg ble 67, hadde det vært kroken på døra. Nå kan jeg ta kontroll over min egen avgang og fortsette som frilanser i ti, kanskje 15 år til.

Pappa fanger Sara på full fart gjennom stua så krøllene rister. Han er småbarnsfar på alvor, men det er ikke første gang.

Velsignet med barn
– Unger er en velsignelse, og jeg er blitt velsignet med mange.  Jeg kjenner faktisk ingen som er velsignet med flere unger enn jeg.

Både Sara og pappa smiler, før han slipper henne. For det er bare henne og Johannes nå. De andre barna er store.

– Jeg er blitt en bedre far.  Jeg var dessverre ikke like mye til stede for de andre barna mine. Jeg tror jeg har skiftet bleier flere ganger på disse to enn på alle de andre til sammen. 

De fleste har hørt om Kristiansen og alle ungene, men det generer ham ikke mye at det blir skrevet lenger.
-Det er bare å google meg på nettet. Der står det at jeg har elleve barn. 

For fire år siden var Siris familie fra Vegårshei invitert til barnedåp i Kampen kirke i Oslo.  De skjønte ikke hva som skjedde da Siri og Stein Kåre ble stående ved alteret etter at Johannes var døpt.  De hadde ikke fortalt at de også skulle gifte seg. At de flytter til Tvedestrand kommer ikke som den samme overraskelsen på Siris foreldre. 

– Vi flytter til et sted med nærhet til Siris familie som vi håper de får mye kontakt med.  Bare ikke så nært at vi får mygg og knott på kjøpet, sier Kristiansen med et smil. 

Han er opptatt av fjorden og sjøen og sommerens båtliv. Han vokste opp på Nesodden med fjord på begge sider, men dette er noe annet. Oslofjorden og Bunnefjorden er mer som en innsjø.  Han snakker båt og båtplass uten all verdens oppmerksomhet fra kona.

– Han viser meg den ene båten etter den andre i bladene uten at jeg akkurat tar av, sier hun.
– 20 knop, sier han. Jeg må ha en båt som gjør i alle fall 20 knop for å komme skikkelig utpå uten å bruke for lang tid.  Og så må jeg ha båtplass.
 
Trehusidyll
De har kjøpt hus i Østerkleiv, en bortgjemt idyll av gamle trehus bare et steinkast fra havna. Det er ombygd og påbygd flere ganger, og en del av huset skal gå helt tilbake til slutten av 1700-tallet, men alt er innflyttingsklart til dagens standard.

– Kanskje litt annen farge på veggene enkelte steder. 

Det skjer her og nå med Kristiansen, og det er ingen overraskelse. Vi har møtt hverandre på jobb siden slutten av 70-åra. En gang mellom hylende gråtekoner under en begravelsesseremoni for falne soldater etter angrepet på Det hvite hus i Moskva. Da sto han ganske stille. Ellers er det kjapp- kjapp i jobb og fritid. Arbeids- og treningsnarkoman, alt skal skje her og nå. Hvis det er greit for Siri, tenker jeg. Jeg kjenner henne også.

Sykkelfantomet
Han skal senke tempoet. Racersykkelen er med på biltaket, men han skal ikke sykle like mye som før.  Han har syklet rundt 15 000 kilometer i året. Like langt som mange kjører bil. Hardtreningen og høyt blodtrykk resulterte i stadig tilbakevendende hjerteflimmer. Arytmi. Han hadde en operasjon seinest for en måned siden, og har flere ganger hatt inngrep fra lysken og elektrobehandling for å få riktig rytme.

– Så jeg betaler strømregningen med glede.

Men han ler det ikke bort. Det har redusert trivselen, og han skal senke pulsen og skuldrene i Tvedestrand.  Han fikk en god pensjonsavtale med TV2 og slo til. Nå skal jeg etablere meg som frilanser. Det er vel noe jeg kan gjøre. Lede konferanser og debatter og lignende. Eller foredrag. Jeg har fått henvendelser allerede. 

Maten på utstilling
Han forsvinner han ikke helt fra skjermen heller. Det er mer eller mindre avklart at Kristiansen & Strand skal fortsette, han har tette kontakter med stortinget og slipper ikke taket i det politiske Norge.  De starter frilanstilværelse begge to. Siri slutter som informasjonsrådgiver i Posten og skal utvikle matbloggen sin på fulltid.  Rett fra hjertet, heter den.

– Enkle og rimelige retter for mennesker som haster hjem fra jobb for å lage middag, sier hun.

Likevel litt avansert for ham.
– Jeg blir sendt i butikken for å kjøpe ting jeg ikke har hørt om. Fennikel. Jeg har til og med kjøpt aubergine, men da spurte jeg først om de hadde noe som het det.

Forsøkskaniner for matbloggen er de alle fire.
– Her blir det ikke spist ei potet som ikke er fotografert og lagt ut på nettet først, sier han. 

Han gleder seg til sommeren og er spent på vinteren. Siri vet hvordan vinteren kan være. Hun har gått på skole i Tvedestrand, jobbet på Fram hotell og hatt et liv her. Nå går det i arv til Sara og Johannes som er innskrevet på Skriverstua barnehage.

Og pappa må innstille seg på å møte mennesker som ikke diskuterer politikk hvert år.
– Det var to ting jeg ikke slapp unna med Kåre Kristiansen som far. Det var politikken og bedehuset. Nå kommer vi til Tvedestrand for å begynne et annet liv. Folk snakker kanskje ikke så mye politikk her, men om de snakker om andre ting, så får vi gjøre det vi også.


Agderposten 15.april 2014

#intervju #Agderposten

 

 

Rogan Josh

Denne indiske lammegryta lukter det høytid og gjester av, men den er nesten like kjapp å lage som de fleste hverdagsmiddagene jeg har lagt ut på bloggen. Derfor fungerer den like bra på for eksempel en fredag. 

Rogan Josh heter herligheten, og det finnes mange forskjellige oppskrifter på gryta. Ofte med en ingrediensliste på krydder omtrent like lang som telefonkatalogen. 

Denne er altså av det lettvinte slaget. Snarveien er rød currypasta, jeg kjøper den vanlige thaitypen du finner i dagligvarebutikken. Kokos, tomat og løk er også med å sette smak på denne. Får du ikke tak i lammekjøtt, kan du for eksempel prøve deg med svin eller storfe. Dette er så lettvint – og kjempegodt!

Styrken regulerer du med currypastaen. Start med en teskje eller to, rør ut – og ha i mere hvis du vil ha den sterkere.

Oppskriften ligger også ute på matappen min. En genial liten hjelper i hverdagen. Over 100 oppskrifter på gode og varierte middagsretter, muligheten til å favorittmarkere retter, lage handlelister eller prøve lykken. For de som ikke helt vet hva de har lyst på.:)  

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord ca 30 minutter.

Kjøp noe lammelår i skiver eller bog eller lignende som du renser for bein og de største bitene av fett, slik at du ender opp med ca 400 gram relativt rent lammekjøtt i terninger.

 

Dette trenger du

400 gram lammekjøtt
1 løk
2 ss kokosmasse
1 boks hakket tomat
1 ts sukker
2 ss rød currypasta eller 1 ss. Smak deg litt frem.
olivenolje
fersk koriander
ris/bulgur/coucous/quinoa eller små partypoteter

Gjerne noe salat ved siden av.

Slik gjør du

Rens og skjær kjøttet i spisevennlige terninger.

Stek lammekjøttet raskt i stekepanne på middels høy varme i olje eller plantemargarin, så det får litt brun stekeskorpe. Ikke ha for mye kjøtt i panna av gangen, da blir det kokt i stedet for stekt. Max 200 gram av gangen.

Stek løken blank og fin også og ha i en gryte sammen med kjøttet.

Ha i resten av ingrediensene.

La gryta putre i 15-20 minutter eller så, til kjøttet er ferdig.

Mens gryta putrer lager du det du vil ha ved siden av.

En enkel salat med tomat, agurk, persille og en skvis sitron passer for eksempel veldig fint, men den klarer seg fint alene også. Brød kan også være godt til. Jeg bruker stort sett brød og ris.

Koriander er både godt og pent.

#lam #roganjosh #mat #middag #oppskrift #indiskmat #asiatiskmat #rødcurry

Print

 

 

 

 

 

 

Bakte rotgrønnsaker

Bakte rotgrønnsaker er helt fantastisk tilbehør til all slags kjøttmat, egentlig.

Kjempegodt til lam, men også deilig til kylling eller and.

Jeg kunne nesten spist det som en egen rett, men så er jeg også helt tussete etter alt  som kommer med den franske geitosten Chevre.

Chevre lages for øvrig i Norge nå også, så det er fullt mulig å bruke norsk ost.

Får du ikke tak i alle rotgrønnsakene som står på lista, tar du bare litt ekstra av de andre.

 

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 40 minutter.

Siden disse grønnsakene har en dressing, trenger du egenlig ikke saus. Men en appelsinsaus ved siden av kan fungere kjempefint hvis du bruker dette tilbehøret til enten lam eller hvitt kjøtt.

Dette trenger du

4 persillerot
4 rødbeter
4 gulrøtter
6 amandinepoteter
3 ss olivenolje
1 ss salt gjerne grovt havsalt hvis du har 
1 ts pepper
1 fedd hvitløk
2 ss rosmarin finhakket
1 chevre (fransk geitost)
2 ss olivenolje
1 ss honning flytende
2 ss sitronjuice
salt
pepper

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 230 grader. Skrell rotgrønnsaker og poteter i staver og ha i en bolle.

Bland med olje, salt, pepper, finhakket hvitløk og rosmarin.

Hell over i ildfast form og bak midt i ovnen i 25-35 min. Rør litt underveis.

Lag dressing av olje, salt, pepper, honning og sitronsaft. Når grønnsakene er møre tar du de ut av ovnen og blander inn dressing.

Dryss biter av chevre over. (Fjern muggkanten rundt først)

 

Sett formen tilbake i ovnen og la stå en fem minutter til. Osten skal smelte litt.

#bakterotgrønnsaker #rotgrønnsaker #chevre #tilbehør #mat #oppskrift #lam #påskelam #påske

 

Sunne pannekaker

Skal vi ha pannekaker i dag, mamma? Når et par øyne som ikke har eksistert i mer enn litt over 7 år ser på deg med spent forventning er det ikke alltid like stas å svare – nei, gutten min – vi skal ha fisk. Lyset i blikket går, og han er visst ikke så sulten likevel.

Jeg tipper dette er et intermezzo vi kommer til å fortsette å ha noen år til, men det er gøy å kunne JA! litt oftere. Disse pannekakene kan jeg nemlig sette på bordet med mye bedre samvittighet enn de vanlige jeg lager. Som også er veldig gode, og som vi må ha av og til.

Men disse er sunnere, med masse smak –  og mer mettende. Og populære hos småttingene!

En av leserne mine ga meg et tips om at røren var enda lettere å steke med litt tynnere pannekaker dagen derpå. Så du kan med fordel lage denne røren om kvelden før dere skal ha disse til middag.

Oppskriften finner du selvsagt også på min matapp.  


 

Nok til 5-6 tykke pannekaker. Røra kan dobles, jeg anbefaler det til en familie med f.eks 2 voksne og 2 barn. Eventuelle rester er populær nistemat dagen etterpå. 

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 40 minutter. Lager du røren kvelden før, tar det bare 10-15 minutter før det er mat.

Dette trenger du

3 dl fullkornsmel
1 dl havregryn
5 dl lettmelk
1/2 ts salt
4 egg
melange/plantemargarin til å steke i

Slik gjør du

Finn frem det du trenger. Bland det tørre godt. Spe på med melk mens du pisker med miksmaster. Pisk til slutt inn eggene. La røra svelle i 20-30 minutter, eller i kjøleskapet over natta.

Varm en stekepanne på middels varme og smelt litt plantemargarin.

Hell i så mye røre at den så vidt dekker bunnen. Drei pannen så røren blir jevnt fordelt over hele bunnen.

Snu pannekaken med en stekespade når den har stivnet på overflaten.

Pannekaken skal være gulbrun på begge sider. Røra holder seg flere dager i kjøleskapet, og den kan også fryses.

#pannekaker #oppskrift #mat #middag #hverdagsmiddag  

    

 

Rask moussaka

Siden jeg er så glad i å lage mat, blir det ikke så mye halvfabrikata her i heimen. Men jeg er ingen streng motstander av litt halvfabrikata av og til, jeg er mer opptatt av at det blir litt stusselig hvis det er det som serveres på fast basis. De fleste produsenter har dessuten tatt en opprydning i produktutvalget sitt, og mange produkter har for eksempel fått redusert saltinnhold. Transfett, palmeolje og annet utyske er også fjernet hos mange produsenter.

Konservering av mat har foregått i lang tid gjennom tradisjonelle metoder som for eksempel koking, avkjøling, frysing, pasteurisering, dehydrering og sylting. Det er de kunstige tilsetningsstoffene man skal være obs på, og bruke forbrukermakta der produsentene bruker unødvendige tilsetningsstoffer eller unødvendige store mengder av tilsetningsstoffer som kan være skadelige for oss. Utover det syns jeg halvfabrikata får være en smakssak, og i en hektisk hverdag har jeg ingen problemer med å forstå hvorfor mange av disse produktene selger godt.

En halvfabrikata som er ganske populær er Toros Moussaka. Den greske lasagnen med potet og aubergine (de må du strengt tatt legge til selv). Men jammen fant jeg hadde ikke en oppskrift hos BBC GoodFood på en snarvei til moussaka som bare tar 30 minutter, hvis du har ferdigkokte poteter. 10 minutter mindre enn Toros og gaaanske mye bedre.:-) Must-make moussaka kaller BBC den. Ja vi must.

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, ca 30 minutter (litt avhengig av om du har ferdigkokte poteter)

 
Du kan bruke kokte poteter fra i går, eller partypoteter som trenger kort koketid og kan kokes med skall. F.eks. små nypoteter eller amandinepoteter. Hvis du bruker de potetene tar det ikke mer enn en halvtime å lage retten da heller.

Dette trenger du

1 pk kjøttdeig
1 boks hakket tomat
2 ss soltørket tomat fra glass i olje
1 fedd hvitløk
12 små poteter, eller 7-8 store ferdigkokte eller flere eller færre
1 aubergine
150-200 gram gresk yoghurt naturelle
2 ss revet parmesan
1 egg

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 220 grader grill.

Sett på stekepanna på middels varme (og sett eventuelt på en gryte med vann til potetene hvis du ikke har ferdigkokte).

Mens alt blir varmt skjærer du auberginen i skiver, og legger dem på ett skjærebrett og salter dem rikelig (1/4 ts på hver skive). La de ligge å hvile/”svette” med saltet til du er ferdig med kjøttsausen. Dette gjør at aubergineskivene ikke trekker til seg like mye væske når du steker dem. 

Og hvis du ikke har ferdigkokte poteter kutter du nå de små potetene i tynne skiver. De skal koke i 5-10 minutter.

 

Stek kjøttdeigen. Når den er ferdigstekt blander du et revet fedd hvitløk i, pluss hakket tomat og soltørket tomat.

Bland yoghurt, egg og parmesan i en bolle.

Når kjøttdeigsausen er ferdig skyller du aubergineskivene for salt, tørker dem lett på tørkepapir og bruner dem raskt i panna på middels høy varme og på begge sider.

Legg de kokte potetskivene i bunnen av en ildfast form. 

Legg over kjøttsausen.

,

Dander aubergineskivene over der igjen.

Til sist har du på sausen.

Ha formen øverst i ovnen under grillen til sausen er gylden og maten gjennomvarm. Pass på! Det kan gå ganske fort i en god ovn… I min tar det ca 10 minutter, men det er en gammel ovn.

Server f.eks. med en salat av tomat, avocado og feta. Eller en annen salat. Eller ingenting ved siden av. Eller brød.:-) Eller både salat og brød.

#moussaka #mat #middag #oppskrift #aubergine #bbcgoodfood #hverdagsmat #helgekos #helgemat

 

 

Print

En dessertperle – Perle de Lait

Yoghurt er melkeproduktenes potet. Den kan brukes til alt.

Jeg er vokst opp med en mor som stadig spiste sviskeyoghurt, og kunne ikke for mitt bare liv forstå hvorfor vi ikke kunne kjøpe flere yoghurt med jordbær eller andre bær vi barna likte. Sviske var liksom ikke tingen på barneskolen. Siden har jeg adoptert samme vanen – riktignok ikke med sviskesmak – men jeg har alltid yoghurt i kjøleskapet. Det er et utrolig kjapt, enkelt og greit mellommåltid.

Etter hvert som interessen for matlaging har økt, bruker jeg mer og mer yoghurt i middagsretter også. For eksempel en frisk sitronyoghurt som tilbehør til disse fiskepinnene, eller en yoghurtmarinade til denne sunne kyllingen. Inderne bruker også mye yoghurt i sin matlaging, og i denne fantastiske Mulligatawny-suppa ville det vært et naturlig valg for en inder.

Yoghurt kan også fungere eksepsjonelt bra som dessert. Grekerne bruker for eksempel yoghurt sammen med ulike typer melon, men en deilig splæsj av honning oppå.

Men alt er som kjent finere på fransk – og nå har Yoplait lansert sin populære Perle de Lait også her til lands. En dessertyoghurt du kan spise akkurat som den er. Perle de Lait er silkemyk, uten biter, og kommer i smakene sitron, vanilje og kokos. En perfekt dessert on the go. I en travel hverdag hvor pausene er få og små, er det også deilig å ha noe digg i kjøleskapet som du kan nyte med en gang.  

Det nærmer det seg også påskeferie, og disse yoghurtene er for eksempel et supert dessertalternativ enten vi snakker bypåske eller hyttetur. Føler du deg litt kreativ kan jo for eksempel en sitruskopp være årets påskedessert:


Sitruskopp

Skjær en appelsin i to. Bruk en liten kniv, og løsne appelsinkjøttet langs kantene og vipp ut av appelsinen. Skjær appelsinkjøttet i små biter, og bland en Perle de Lait med sitronsmak sammen med noen av appelsinbitene. Spar noen til pynt. Bruk den halve appelsinen som dessertskål – og server med noen av bitene på toppen.  

Yoghurtene kommer i 4-pakninger, med 125 gram i hvert beger. Les mer om produktene på hjemmesiden.

En annen smart måte å lage enkle desserter på er f.eks. å ha en Perle de Lait med vaniljesmak i en søt kaffekopp eller i et vinglass, og med bjørnebær eller bringebær og et kanskje et melisdryss oppå der igjen. Eller er kokos din favoritt?

Tusenogen…tusenogto…tusenogtre – dessert!

Dette innlegget er skrevet på oppdrag av Fjordland. Perle de Lait finner du i vanlige dagligvareforretninger sammen med de andre yoghurtene fra Yoplait.  

   

Fiskepinner

Setter du av 30 minutter kan du lage en fiskepinnemiddag som er mange hakk hvassere enn de pinnene du finner i frysa på butikken, både på næringsinnhold og ikke minst smak. Og dette er ikke bare barnemat.

Hvis dere, som oss, av og til spiser de vanlige butikk-fiskepinnene, kan det være lurt å kalle dette noe annet når det kommer på bordet. Min 5-åring vet hvordan en butikk-fiskepinne smaker. Og dette smaker jo ikke det samme.

Dette smaker som et fiskeeventyr! Særlig er det parmesan/loff/sesamfrø-paneringen som gjør susen her.

Disse blir kalt supermegafiskepinner hjemme hos oss – noe som gir barna supermegakrefter. Mor føler seg ganske pigg etterpå hun også.

En genial dipp ved siden av er sitronyoghurt – rett og slett yoghurt naturelle med skviset sitronjuice og litt revet sitronskall i.

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, cirka 30 minutter. (litt avhengig av hva slags tilbehør du velger deg.)

Dette trenger du

1 pk (400-500 gram) torskefilet uten skinn og bein
1 egg
50 gram parmesan
3 ss sesamfrø
2 loffskiver med skorpe
f.eks. amandinepoteter så mange du tror dere spiser, eller andre partypoteter, eller små nypoteter
olivenolje
grovt havsalt
sitronsaft
dill eller en annen fersk urt
sherrytomater så mange du tror dere vil spise
1 dl gresk yoghurt eller matyoghurt
1 ts finrevet sitronskall
1 ss sitronsaft

 

Slik gjør du

Sett på vann til potetene og finn frem en stekepanne. Vask potetene (ikke nødvendig å skrelle disse). De skal koke i 15-20 min. Skjær dem gjerne i to for kortere koketid. Skjær fisken i fine pinner.

Kjør loffskiver og parmesan i en stavmikser til smuler. 

Bland inn sesamfrø med smulene.

Ha smulene på en litt stor tallerken, og et pisket egg (bare lettpisket med en gaffel) på en annen tallerken.

Rull fiskepinnene først i egg, så i smuler. Brun fiskestykkene på middels varme på begge sider i stekepanna. 

Når potetene er møre, heller du av vannet og blander inn litt olivenolje, grovt salt, skvis av sitron og eventuelt ferske urter som dill eller noe annet.

Hvis du vil ha sitronyoghurt ved siden av vasker du sitronen, og river litt av skallet fint på et rivjern. Bland dette og litt sitronsaft med yoghurten.

Ved siden av kan dere ha sherrytomater – eller revet gulrot hvis dere foretrekker det. Server med god samvittighet!

#fiskepinner #fisk #mat #oppskrift #middag 

Print