Fløtepudding i rekesaus

Eller falsk rekesaus, som dette egentlig heter. 

Jeg likte nesten ingenting på matfronten da jeg var liten. Det gikk i pannekaker, spagetti, kjøtt og potet. Ikke grønnsaker. Og i hvert fall ikke saus.

Bortsett fra når mamma laget Fløtepudding i falsk rekesaus. Som rett og slett er skiver av fløtepudding i hvit saus, tilsatt ketchup så den blir rosa. Med reker oppi.

Nå liker jeg det meste. Men fortsatt er dette en av de beste sausene jeg får.

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 30 minutter. Det er ved bruk av nypoteter eller partypoteter. Vanlig kokfaste poteter kan du eventuelt kutte i mindre biter for samme koketid.

Vil du slå på stortromma, kan du ha sprøstekte baconbiter oppi her. Men det er kjempegodt uten også.

Dette trenger du

2 ss plantemargarin/smør
2 ss hvetemel
4-5 dl lettmelk
1 ts salt
1 ts pepper
3 ss ketchup
200 gram ferske reker, eller 1 boks reker i lake
1 fløtepudding
poteter
gulrot
litt sitronsaft

Slik gjør du

Sett på vann til potetene.

Lag hvit saus av smør, mel og melk.

Smelt plantemargarin/smør på middels lav varme, og så snart det er smeltet har du i melet og pisker som besatt. Det skal bli en gul, fin og myk kremaktig grøt.

Spe på med litt og litt melk. Pisk godt og la sausen tykne litt  mellom hvert påfyll av melk.

Når all melken er i kan du pepre og salte, og ha i ketchupen. Pisk den ut.

Skjær fløtepuddingen i så tykke skiver du vil ha den. Ha fløtepudding i den rosa sausen.

Syns du sausen er for tykk, kan du spe på med litt mer melk.

La det stå på lav/middels varme mens potetene blir ferdig. Pass på – det fester seg fort i bunnen av kjelen.

I mens kan du for eksempel rive litt gulrot, og skvise noen dråper med sitronsaft oppi.

Har du epler i hus, kan du skrelle et og fjerne kjernen før du river det oppi blandingen også.

Rett før servering kan du ha i reker.

Namnamnam. NAM!

#fløtepudding #hvitsaus #rosasaus #rekesaus #middag #oppskrift #mat #reker

Print

Hamburger

Å lage hamburger selv tar ca 2 minutter mer enn hvis du bruker kjøpeburger. Det handler rett og slett bare om tiden det tar å forme noen boller som du trykker litt flate.

Hjemme hos oss står blåmuggost ganske høyt oppe på favorittlisten, så vi voksne liker å bruke litt blåmugg i burgerne våre også. Da deler jeg bare den ferdig formede burgeren i to, bretter ut – og smører litt smørbar blåmuggost på snittflatene før hamburgeren skal stekes. Så bretter jeg den sammen igjen og trykker den sammen igjen. DET er godt det! For ikke å snakke om denne blåmuggostdressingen. Den kan også i aller høyeste grad brukes.

Mamma lager verdens enkleste dressing, hun blander litt ketchup og ørlitegranne sukker i lettrømme, og vips så har du en fresh dressing. Som smaker digg!

Vil du bake burgerbrødene selv, så finner du en god oppskrift her.

Burgerbrød skal være myke, men hvis alternativet er butikkburgerbrød kan det være vel så godt å bruke f.eks. halvstekte ciabatta som du steker i 10 minutter selv, eller noen annen type rundstykke eller lignende som er nystekte.   

Ideelt sett skal det være 15-20 % fett i hamburgerkjøttet, så du kan godt bruke vanlig kjøttdeig. 

I tillegg er det vanlig å salte og pepre etter at burgerne er lagt i stekepanna, slik at stekeskorpen får en krydret smak. Jeg liker å blande salt og pepper i selve deigen før jeg former burgerne.  Hver sin smak.:-)

Jeg regner cirka 100 gram kjøtt til hver burger, så for oss som er to voksne og to små barn holder det med 5-600 gram kjøttdeig.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 10-20 minutter.

Dette trenger du

Kjøttdeig/karbonadedeig
burgerbrød
crispysalat eller annen salat
noen gode tomater
rødløk
litt lettrømme/ketchup/sukker
eventuelt smørbar blåmuggost
salt og pepper 

Slik gjør du

 

Form karbonadedeigen/kjøttdeigen (bland eventuelt i litt salt og pepper først hvis du vil) til en lang pølse, og del i ca 100 grams emner. Form boller som du trykker flate. Du kan godt trykke de litt ned i midten også, for de blåser seg litt opp under steking.

Hvis du vil ha litt blåmuggost på burgeren din, deler du den i to (som et burgerbrød) og smører litt ost i midten før du trykker den sammen igjen og presser kantene sammen.  

Stek på middels høy varme i et par minutter på begge sider til du får fin stekeskorpe, og etterstek på lavere varme i ca 5 min på hver side til burgerene er gjennomstekt.   

I mellomtiden skjærer du fine skiver av tomat, og skiver av løk som du trykker ut i ringer.

Bland ca 1/2 beger lettrømme med en spiseskje ketchup og en teskje sukker.

Smør burgerbrødene med litt dressing, legg på et salatblad, legg på burgeren og legg på tomatskiver og et par løkringer. Litt mer dressing oppå der – og du er i mål.

Sett tenna i noe godt!

#hamburger #burger #burgerbrød #rømmedressing #blåmuggost
 

 

 

Print

Pulled pork

Pulled Pork er svinekjøtt tilberedt under lav temperatur over lang tid. Den langsomme stekingen gjør at man ender opp med ekstremt mørt kjøtt. Pulled pork har forsåvidt mange bruksområder, men den klassiske er med en god BBQ-saus sammen med coleslaw i burgerbrød. Det er denne jeg har laget her.

Det høres kanskje krevende ut med alle disse timene i ovnen, men den lager seg selv. Det er minimalt med forberedelser, har du ferdiglaget BBQ-saus snakker vi om 5-10 minutter, litt avhengig av hva slags kjøtt du har kjøpt. Det bør marineres noen timer på forhånd også, f.eks. 4-6 timer, eller over natta i kjøleskapet.

Kjøttet kan også stekes over natta, og varmes opp igjen til middag. 8 timer er perfekt søvnmengde – er det ikke?:-)

Dette har jeg servert både i bursdagsselskaper, familiebesøk og som nattmat etter en snill og morsom sommerkveld. Uansett anledning, ender de fleste opp med et glassaktig blikk når de setter tennene i dette. Det er bare sååå saftig, og såååå godt!!!  

Du kan bruke f.eks. nakkefilet av svin, eller en budsjettvariant med nakkekoteletter hvor du fjerner bein og svor.(Rema 1000 selger usorterte nakkekoteletter som egner seg bra.)  

Her har jeg brukt BBQ-sausen til min gamle nabo Grillsjefen fra Kampen i Oslo. Den lager du kjempeenkelt ved å bare blande sammen alle ingrediensene i en kjele, gi et raskt oppkok og kjøle av. Du kan fryse den også. (Jeg vet ikke om han bruker å gi den et oppkok, men det falt det naturlig for meg å gjøre.) HER finner du oppskriften på BBQ-sausen.  Jeg bruker min egenlagede ketchup, eller Heinz.  

Coleslaw hører også til, den blander du på 5-10 minutter. Oppskriften finner du HER.

Du kan kjøpe noen burgerbrød, eller imponere med dine egne – oppskriften finner du HER.

Nok til 6 voksne.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord – 8 timer, pluss litt til. (Forberedelsene tar bare 5-10 minutter hvis du har bbq-sausen klar – resten er i ovn)

Dette trenger du

1,2 kg svinekjøtt, nakkefilet eller nakkekoteletter uten bein
1 porsjon BBQ-saus
3 dl ren eplejuice (f.eks. Sunniva)
1 porsjon coleslaw (hvis det er til 6, ville jeg laget dobbelt av denne) 
Burgerbrød

Slik gjør du

Mariner kjøttet i BBQ-sausen f.eks. 4-6 timer.

Sett stekeovnen på 110 grader. Legg kjøttet sammen med marinaden og eplejuicen i en ildfast form, og dekke med alu-folie.

Stek i ca 8 timer.

Har du en stor nakkefilet, kan du godt bruke steketermometer. Kjernetemperatur skal være 86 grader når kjøttet er ferdig. Stikk termometeret inn i den tykkeste delen.

Etter 8 timer tar du det ut av ovnen, og heller av all kraft og marinade i en kjele. Da ser det cirka sånn ut. Litt sånn road-kill-look, men bare vent, bare vent…

La kjøttet hvile i ca 15 minutter. Mens kjøttet hviler fosskoker du kraften til den er ca halvert.

Nå kan du bruke to gafler, og dra kjøttet fra hverandre (derav navnet pulled pork). Bruk god tid.

Når alt kjøttet er dratt fra hverandre, kan du blande kjøttet med den innkokte kraften/BBQ-sausen – eller servere den ved siden av. 

Hvis du skal varme kjøttet opp igjen, kan du varme det i sausen (med folie over) på 200 grader i 10-15 minutter.

Server med burgerbrød og coleslaw. YAMMI!!

#pulledpork #dragsvin #burgerbrød #coleslaw #oppskrift #middag #BBQsaus

 
 

  

Print

Hot kyllingsuppe

Denne oppskriften har jeg fått av min kjære storesøster, som igjen har fått den av sin mann (kokken) – som igjen har fått den fra en tidligere ordfører. Alle tre bor i min bardoms bygd i de dype skoger på Sørlandet, så det er en skikkelig Sørlandssuppe. Med sterke indiske aner.

Du trenger to eksotiske krydder til denne suppa, Garam Masala og Madras Mild Curry. Garam Masalafår du til og med på Rema 1000 nå, men curryen må du nok innom en innvandrerbutikk e.l. for å få tak i.

Suppa ligger selvfølgelig også på min supre matapp.  

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, maks 30 minutter.

Du kan lage denne så sterk eller mild du vil. Min 2- og 4-åring spiser ikke så veldig hot mat foreløpig, så jeg tar et par dl kyllingbuljong i en egen kjele til dem, med 1/2 ts paprika, 1/2 dl fløte (eller et par ss creme fraiche), 1 liten boks mais og 1 kyllingfilet i biter.  Du kan også ha i litt purre og/eller paprika hvis dine barn liker det. 

Dette trenger du

1 purre
1 paprika
2-3 kyllingfileter eller 1 hel grillet kylling renset for alt kjøtt  
1 boks mais stor eller liten, avhengig av hvor glade dere er i mais
1 boks creme fraiche
1 l kyllingbuljong to terninger + vann eller to fondcups pluss vann
2 ts – 1 ss madras mild curry powder (jeg bruker 2 vanlige ts)
2 ts – 1 ss garam masala
2 ts paprikapulver

Slik gjør du

Surr småbiter av purre og paprika i nøytral olje på middels lav varme i en romslig gryte. 

Ha i krydder, eventuelt litt mer olje, og surr litt til.

 
 

Hell på buljong, og ha i mais og kylling. (Ha eventuelt litt buljong, paprikapulver og kylling i en egen kjele til små barn og kok opp.) 

Pisk inn et beger creme fraiche i suppa. Eventuelt litt fløte også. Jeg liker å ta en kaffekopp med varm buljong fra kjelen, og piske ut creme fraichen i en egen bolle. Det gjør det lettere å piske den ut, syns jeg. (Ha også litt creme fraiche/fløte i barnesuppa). La trekke i ca 10 minutter til kyllingen er gjennomkokt.

Godt brød til suppe kan aldri bli feil.

  
#kyllingsuppe #indisk #suppe #hotsuppe #hotkyllingsuppe #oppskrift #middag

 

 

Print

Pølsegrateng

Rekk opp hånda de som ikke liker pølsegrateng.  

Dette er kjapp, familievennlig og grei middag – enten det er ferie eller hverdag. Har du hatt grillfest er det også en fin måte å bruke opp eventuelle pølserester eller andre kjøttrester.

Ønsker du en litt mer sausete grateng, kan du ha i litt melk eller fløte også. Jeg pisker ut et beger creme fraiche med 2 dl lettmelk.

Denne og over 100 andre hverdagsmiddager finner du også på min matapp. Da kan du bruke smarttelefonen din både som handleliste og kokebok, dessuten kan du prøve lykken på appen hvis du ikke helt vet hva du har lyst på til middag. Du kan også favorittmarkere de oppskriftene du bruker mest.   

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 30 minutter.

Dette trenger du

4-600 g kjøttpølse, f.eks. 1 pakke kjøttrik middagspølse
500 gram pasta, kort type, f.eks. rør eller skruer
1 purre
1 beger creme fraiche
eventuelt 2 dl melk eller fløte, eller en blanding
1 ts salt
1 ts pepper
revet ost, ca 200 gram
 

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 230 grader.

Kok pasta etter anvisning på pakken.

Skjær pølsene i biter.

Skjær purre i smått.

Bland sammen pølse, purre, pasta, salt og pepper i en form.

Hell over creme fraiche/melk.

Strø over så mye ost du vil ha. 

Stekes i 10 minutter på 230 grader.

Sjekk den gratengen, da!!! Og ha gjerne litt salat ved siden av.:)

#pølsegrateng #pølse #grateng #middag #oppskrift #mat #pasta #pastagrateng #pølseform #pastaform

Print

Kapteinens Mac’n’cheese

Er det reker igjen? Bruk dem til å lage denne familievennlige amerikanske klassikeren med en skalldyrsvri.

Norsk-amerikaneren Sweet Paul har en oppskrift på denne med hummer, men reker får da jammen holde, tenker jeg. Du kan selvsagt bruker fiskebiter eller annen type skalldyr hvis du vil.  

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 45 minutter.

Dette trenger du

4-500 gram pasta f.eks. rør eller skruer 
3-400 gram reker  eller mer eller mindre
2 sjalottløk
2 ss smør
2 ss hvetemel
250 gram revet gulost gjerne en miks av typer 
5 dl lettmelk
2 ts dijonsennep
salt og pepper ca 1 ts av hvert + salt til pastavannet
gressløk hvis du har/vil

Slik gjør du


Kok pasta etter anvisning på pakka. Sett stekeovnen på 175 grader.

Smelt smøret på middels lav varme i en romslig gryte.

Surr hakket sjalottløk i smøret til den er blank og myk.

Tilsett mel, og pisk til du har en fin, gul grøt.

Spe på med melken – litt og litt – mens du pisker konstant (hvis du syns det er vanskelig å få til hvit saus uten klumper, er et husmortriks å varme melken før du sper sausen med den).      

Pisk inn sennep, salt og pepper.

Ta kjelen av varmen og rør inn all osten.

Bland inn reker, og bland sammen med pasta.

Stek i 20-25 minutter til overflaten er gyllen og fin. 

Server gjerne med gressløk. Dinner time!

#macncheese #kapteinensmacncheese #sjømat #reker #pasta #oppskrift #middag #spagetti

 

 

Print

Sommerkålsuppe

Denne suppa kan du lage med hodekål eller sommerkål. Den skal putre en stund på komfyren, men trenger ikke noe særlig tilsyn.

Lag den med farseboller, og du har en god og billig middag som smaker søndag og fri og middag i en gammel spisestue.


Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 2 timer og 15 minutter. Cirka 10-15 minutter forberedelser, og 2 timer putring – nærmest på egenhånd.

Dette trenger du

1,5 stk kål hodekål eller sommerkål
500 gram medisterfarse
2 ss karve ja du leste riktig
3 grønnsaksbuljongterninger
1 ts salt
1 ts pepper
1 ss hvetemel
4 stk kryddernellik, hele
1 ts timian

Slik gjør duKutt kålen i biter. Ha kålen i kjelen og tilsett vann til halvveis opp på kålen.

Ha i timian.

Legg i 4-5 nellikspiker. Hell halvparten av posen med karve oppi, eller karve tilsvarende 1 ½ -2 spiseskje. Dryss litt hvetemel i, ca 1 spiseskje.

Ha i tre buljongterninger eller fondcups med grønnsaksbuljong.

La dette koke opp. Skru ned på svak varme og la det trekke i et par timer til suppa er passe brun og fin.

Ta en spiseskje og lag passe runde farseboller som du slipper ned i gryta. La trekke i 10 minutter til.

Smak til med salt og pepper før servering. Lille persille kan også få være med.

Karvi ost er godt på ristede skiver ved siden av.

NAM!

#kålsuppe #suppe #hodekål #sommerkål #karve #oppskrift #mat #middag 

 

Print

Rosmarin-poteter

Poteten kan brukes til alt. Ja. Det kan den faktisk. Nesten, i hvert fall.

Disse lager jeg ofte som tilbehør til kjøtt. Av og til legger jeg på noen sherrytomater 10 minutter før de ferdige, så får du bakte tomater med på kjøpet.

Eller jeg steker noen biter chorizo-pølse som jeg blander i, så er det som en egen rett,  som del av en tapas-buffet eller lignende. Eller med både tomat og chorizo.

Finn din favoritt-variant!

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 50 minutter.

Dette trenger du

Partypoteter som kan spise med skallet på f.eks.  amandinepoteter
(Kjøper du andre poteter kan det hende de trenger litt lenger tid i ovnen)
fersk rosmarin
olivenolje
grovt havsalt

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 200 grader.

Skjær så mange poteter du vil ha i båter.

Skvett ganske raust med olivenolje over (på en kilo vil jeg tro jeg har 1/2-1 dl olivenolje).

Dryss grovt salt over, og masse finhakket fersk rosmarin. Sett i ovnen med en gang.

Etter 40 minutter ser potetene omtrent slik ut.

Deilige poteter som kan brukes til nesten alt.:-) 

#poteter #amandinepoteter #rosmarinpoteter #tilbehør #grillmat #ovnsbaktepoteter #oppskrift #mat #middag

 

Print