Mammas lasagne

Jeg lager egentlig ikke lasagne. Av den enkle grunn at det er maten jeg bestiller hjemme hos mamma.

I mine mange år som single i Oslo var det en del av rutinen når jeg skulle hjem til Sørlandet. Den faste telefonsamtalen om når jeg måtte hentes på buss- eller togstasjonen – og  kunne mamma være så snill å lage lasagne når jeg kom hjem?

Men nå har jeg altså laget den selv. Og det må jeg nok gjøre flere ganger. For min mammas lasagne er en deilig enkel og ukomplisert sak, som smaker hjemme. Og hva slår egentlig smaken av hjemme?

Nok til 4-6 personer

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 1 time (hvorav 25 minutter i ovnen).

Dette trenger du

400 gram kjøttdeig
2 løk
200 gram tomatpure
150 gram bacon (klippet i smått, eller kjøp terninger)
12 plater lasagne
salt og pepper
godt med revet gulost

Ostesaus

3 ss smør/plantemargarin (jeg bruker melange)
3 ss hvetemel
6 dl melk (jeg bruker lettmelk)
6 store spiseskjeer med revet gulost, eller litt mer
salt og pepper

Slik gjør du


Sett stekeovnen på 220 grader. Legg baconet på et bakepapir og sett i ovnen med en gang. Da er det ferdig stekt  etter 10-15 minutter.

Kutt løk i smått, og stek i stekepanna på middels varme i 5-10 minutter.

Mens du steker begynner du på den hvite sausen:

Smelt smør/plantemargarin i en gryte på middels lav varme. Så fort det er smeltet har du i mel og pisker til en fin, gul grøt. Ha i litt og litt av melken, og pisk mellom hver gang. La sausen tykne før du har i mer melk. Til slutt har du i ca 1/2 ts salt og 1/4 ts pepper og osten. Pisk til en tykk, fin og jevn saus.


Ha den ferdige løken i en bolle.

Stek kjøttdeig i panna, 200 gram av gangen. Salte og pepre (ca 1/2 ts salt og 1/4 ts pepper på hver omgang med kjøttdeig.)

Når all kjøttdeigen er stekt, har du i litt mer smør og all tomatpureen. La putre et par-tre minutter,og bland godt.


Ha det ferdigstekte baconet og løken i sammen med kjøttdeigen også.


Her har du den ferdige kjøttsausen. Den hvite sausen skal også være klar.


Ha et tynt lag med hvit saus i bunn, før du legger på fire lasagneplater. I en vanlig form skal det passe med fire hvis du legger de litt takstein-style. Hvis ikke får du bare brekke de opp litt og tilpasse som best du kan.

Ha et tynt lag med kjøttsaus over platene.


Og cirka 1/3-del – halvparten av den hvite sausen som er igjen.

Så kjører du et lag til med plater, et lag til med kjøttsaus, og nesten resten av sausen. Spar litt til siste runde.


Til slutt har du et nytt lag med plater, siste rest av sausen og rikelig med ost.

Inn midt i ovnen på 220 grader i 20-25 minutter – og  lasagnen er klar.

Mamma mia!

 

#lasagne #mammaslasagne #lasagna #italienskmat #pasta  

Elsa-kake på 30 minutter

Jeg er en ganske ubrukelig kakepynter. Jeg har rett og slett ikke evnene. Når det har vært barnebursdager i familien de siste par årene har jeg kjøpt sånne spiselig dekor-ark, som man legger oppå glasuren. Men ærlig talt – ikke blir det særlig fint – og grisedyre er de også.

Så da frøkna bestilte kake med “Elsa-glasur” i år, måte jeg drive litt research på nettet for å finne ut av hvordan jeg skulle gjøre det. Med et resultat som faktisk lignet på noe fra Frost-universet.

Og i år ble det blink, gitt! Denne varianten var opprinnelig med en marsipanfigur som skulle forestille Olaf, med noen lakrisarmer og diverse. Men jeg bare vet at hvis jeg skulle gitt meg i kast med den hadde det blitt noe som lignet på en fjern fetter av snømannen Kalle. Så jeg droppet figuren, og vasket et Elsa-diadem i stedet. De fleste Frost-fans har noen effekter i plast liggende som kan fungere fint som kakepynt. Hvis man da lager denne blå marsipankanten rundt, og drysser over noe ferdig kakestrøssel (f.eks. noen hvite og blå snøkrystaller) – ja da er du faktisk i land.

Så i år laget jeg den saftige sjokoladekaken i langpanne som er obligatorisk – også kjøpte jeg alle ingrediensene  til marsipankaka og smalt den sammen på en halvtime. Lett som en plett, og Elsa-bestillingen var i boks.

Nok til en marsipankake

Fra kjøkkenbenk til bursdagsbord, 30 minutter.

Dette trenger du

To- eller tredelt sukkerbrød
litt ren appelsinjuice
5 dl kremfløte
3 ss sukker
1 pakke ferdig vaniljekrem
tinte og avrente bringebær – eventuelt ferske
1 stykk ferdig marsipanlokk
1 pakke marsipan
litt melis til utkjevling av marsipan
blå konditorfarge
snøkrystallkakepynt
lekediadem eller noe lignende

Slik gjør du

Legg en del av kakebunnen på et kakefat, og drypp appelsinjuice rundt slik at kaken blir dynket.

Stivpisk krem og sukker, og miks inn vaniljekremen til en jevn og fin blanding.

Du trenger også noen bringebær, f.eks. tinte og avrente fra pose.

Legg på krem, ny kakebunn, krem og bær. Så har du på den siste kakebunnen og krem oppå og rundt kantene.

Er det sukkerbrød i to deler, må du kjøre på med tykt lag av krem og bær i midten.Jeg innbiller meg at denne trelags-varianten er mer stabil.

Legg på lokket, og bruk en kniv til å skjære rundt kanten nede.

Så farger du marsipan med blå konditorfarge. Kjevle ut en bit på litt melisunderlag, og bruk en kniv til å lage spisser eller avrundinger. Jeg valgt spisser for å kjøre i samme stil som diademet.

Jeg kjevlet ut tre og tre spisser som jeg la på rundt kanten. Det kan sikkert være stilig med spisser i litt like høyder også, så får du en mer is-slottfølelse på alt sammen.

Den blå marsipanen dekker fint over kantene under også, så kaken blir mye penere.

Og da gjenstår det bare å sette på noe pynt – f.eks. diadem – og drysse over noen krystaller.

Så enkelt! Så enkelt at selv mor kan klare det.:)

#elsa #frost #frozen #elsakake #frostkake #frozenkake #bursdagskake #marsipankake

      

 

 

 

  

     

5 tips til turmat

Store deler av landet har tatt vinterferie denne helgen, og nå skal det gås tur – enten på ski eller til fots, i fjellheimen eller i nærområdet. I tillegg til å treffe med skismurningen og fottøyet er det et par andre ting som skal til for å få en god turopplevelse. For eksempel enkel og god turmat som alle liker.

Pølser og pinnebrød er gjengangere, og jeg skal ikke snakke pølsene ned. De er ofte med når vi reiser på tur, som oftest til en liten perle av en øy rett på utsiden av Tvedestrand. Furøya er vårt tursted, selv om isen har lagt seg og vi har en liten pause nå.

Familien er ikke helt bitt av skibasillen, så fjellet får være i fred for oss. Men 5-åringen viser sterke skiglede-tendenser, så det endrer seg antagelig i årene som kommer. Derimot har jeg en cowboy som er fullstendig bitt av båtbasillen, og i år er første året hvor sjekta faktisk ikke er tatt opp i opplag i det hele tatt. I stedet har den reist på sin egen lille vinterferie, og har gjesteplass hos en fisker som holder til i et relativt isfritt område ute ved havet. Dermed blir det i hvert fall båttur på far, selv om vi andre har tatt båtfri.

Men nok om det. Tilbake til maten. Mitt tips er å ikke bli så ambisiøs. Tur skal være gøy, og det skal være lettvint. Det kan gjerne være pølser, men det finnes gode alternativer til grillpølsene som er lettvinte også. Dessuten er det fint med litt variasjon. For se bare her:


Tips 1. Pølselapskaus. La pølsene boltre seg i en enkel lapskaus i en pølsetermos. Da blir middagsfølelsen mer komplett, og man får i seg litt annet også.


Tips 2. Turtortillas. Ha revet ost, skinke, mais, paprika og agurk i tortillas. Rull dem sammen og pakk de inn i ekstra sterk folie eller to runder med vanlig folie. Hiv dem på bålet i 5-10 minutter, og vips så er maten klar.


Tips 3. Bålpizza. Noe annet som er praktisk å pakke inn i folie og hive på bålet 5-10 minutter er pizzabagetter. Smør fine eller grove bagetter med kremost, ha på et lag pizzasaus og fyll med f.eks. pepperoni og revet ost. Enkelt og populært!


Turtips 4. Cæsarwraps er en annen måte å bruke tortillas eller lomper på. Cæsarsalat er en av mine absolutte favorittsalater, kun slått av turtips nr 5.


Turtips 5. Familiens favorittpastasalat. Pastasalat med paprikakylling, ananas, fetaost, sukkererter og valnøtter. Gjerne med pesto til.Her kan du selvfølgelig trekke fra eller legge til noen andre ingredienser, men denne komboen har i hvert fall overlevd – og lever i beste velgående – som favoritt hos oss. Kjempegodt og deilig som turmat!

 

GOD TUR!

 

#turmat #bålpizza #turtortillas #cæsarwraps #pastasalat #pølselapskaus 
 

Pølselapskaus

Lapskaus er en klassiker, og den kommer i mange varianter.

Her får du en superenkel en, med pølse og bacon som er laget i en fei.

Den passer både på en tirsdag, eller en søndag, eller i pølsetermosen på tur.


Nok til 4

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 30-40 minutter 

Dette trenger du

300 gram middagspølse
4 skiver bacon
smør/plantemargarin til å steke i
1 liter vann
6-8 kokefaste poteter
1/2 løk
2 gulrøtter
2 skiver kålrot 
1 persillerot
1/2 ts salt
1/4 ts pepper

Slik gjør du


Kok opp vann i en kjele og skrell og skjær grønnsaker i mindre, spisevennlige biter.

Skjær opp potet og løk.


Og kålrot, gulrot og persillerot.

Ha grønnsaksbitene i vannet. 


I mellomtiden bruner du bacon og pølsebiter i smøret i stekepanna. 

Når grønnsakene begynner å bli møre, etter en 20-minutters tid, har du kjøttet i gryta.

Salte og pepre.

La det trekke noen minutter til alt er varmt.


Server gjerne med flatbrød.

 

#middag #søndagsmiddag #hverdagsmiddag #lapskaus #pølselapskaus

 

 

 

Ostekrem med røkelaks

Noe av den smarteste måten å organisere festmat på er å be gjestene ta med seg en rett hver. Da  blir kjøkkentjenesten begrenset, og det blir mye god mat å meske seg med.

Her forleden hadde jeg et lite tuppe-treff, og om ikke alle måtte ta med seg en rett hver hadde jeg i hvert fall alliert meg med et par-tre stykker. Og en god venninne fra hjembygda dukket opp med denne deilige kremen.

Det ble kveldens mat-hit. Myk ostekrem med salt smak av rogn og røkelaks. Så utrolig deilig! Vanskelig å lage er det heller ikke, og du kan velge om du vil ha den på kjeks eller i shotsglass med en halv grissini-kjeks som skje.

Min favoritt er på salt kjeks – og denne egner seg ypperlig som del av et tapasbord, eller som en liten velkomstsnacks.

Takk for at du tok med denne Mona!

Nok til 6-8 personer som forrett, du kan også bare doble oppskriften til flere

Fra kjøkkenbenk til tapasbord, 10 minutter

Dette trenger du

1 pakke philadelhia kremost
1/2 dl melk
1ss sitronsaft
3 ss olivenolje
100 gram røkelaks
1-2 ss finhakket gressløk
1/4 ts pepper
2-3 ss lodderogn
et par runder med pepperkverna

Slik  gjør du

Ha ost i en bolle sammen med melk.

Ha i olje og sitron også. 

Bland til en jevn masse i stavmikser. 

Grovhakk laks og ha i ostekremen sammen med rogn. Bland godt, salte og pepre litt.

Server på kjeks eller i glass.Gressløk er en fin match med denne kremen.

Du verden så godt! 

 

#ostekrem #røkelaks #loddrogn #tapas #småretter

 

   

Blinis

Blinis er små russiske pannekaker som lages med bl.a. bokhvete. Jeg lager dem uten. For konseptet små, salte pannekaker med rømme, rødløk og rogn kan helt klart nytes både med og uten bokhvete i røra.

Første gang jeg smakte denne kombinasjonen var for mange, mange år siden på en Stockholms-restaurant. Vi var en gjeng fra jobb som fikk dette til forrett. Og det er et matminne som har festet seg! Det er en perfekt forrett.

Jeg tror også disse små pannekakene kan funke som bra turmat med hva som helst på, egentlig. Det meste som kommer i miniversjoner faller i smak hos de minste.:)

Nok til 8-10 blinis

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 1 time og 15 minutter. cirka 45 minutter er svelling av røra.

Dette trenger du

2 egg
4 1/2 dl melk
2 ts tørrgjær
350 gram hvetemel
1/2 ts salt
1 ts sukker
1 ss smeltet smør

Slik gjør du

Pisk egg og melk i en bolle.

Bland det tørre i en annen bolle.

Ha egg-og melkeblandingen sammen med det tørre.

Til slutt har du i litt smeltet smør.

La blandingen svelle i cirka 45 minutter.   

Ha stekepanna på middels varme, og stek små, runde pletter. Snu når de er godt stekt på den ene siden. 

Server kalde eller lunkne med rømme, rødløk, lodderogn og litt hakket gressløk.

#blinis #blini #pannekaker #russiskepannekaker #rødløk #lodderogn #rømme #gressløk #forrett #tapas #smårett

 
 

Latmannsbrød på 45 minutter

Tvers over veien bor det en baker. Han er alt annet enn lat – og nå har han gått hen og fått tvillinger også – så det blir nok ikke noe mindre å gjøre fremover. Men selv arbeidsomme mennesker liker enkle løsninger.

Min bakernabo er den jeg som oftest konfererer med når det gjelder mat i det store og hele, han kan langt mer enn å bake. Han har lært meg å lage sushi, og han lærer meg å filetere fisk på en skikkelig måte. Det er et pågående arbeid viser det seg – for det viktigste med fiskefiletering er mengdetrening. Og der mangler jeg en del fortsatt.

Her om dagen kom min nabo med stjerner i blikket, og fortalte om dette utrolig enkle brødet han testet ut. Og etter det store suksessen med Erlends Grytebrød, hadde jeg store forventninger til dette latmannsbrødet.

Og gjett om de ble innfridd! Her er det bare å røre sammen en deig, kna det til en litt stor bolle, slenge brøddeigen på et bakebrett og steke det i 30 minutter. Og vips så har du nydelig nystekt brød. Kan det gjøres enklere? I tillegg er det kjempegøy! Og kjempegodt!

Nok til 1 brød 

Fra kjøkkenbenk til frokost/brønsj/lunsj/kvelds, 45 minutter. (15 minutter ved kjøkkenbenken og 30 minutter i ovnen) 

Dette trenger du

400 gram hvetemel
100 gram sammalt fin hvete
1 strøken teskje natron
1,5 ts salt
4 dl kefir eller kulturmelk

Slik gjør du


Sett stekeovnen på 200 grader

Bland det tørre med hendene i en stor bolle.

Salt og natron skal også i.

Bland til slutt inn kefir/kulturmelk. Deigen skal bli litt mer klissete enn en vanlig deig, men ikke så mye mer.

Kna deigen til en stor ball på et lett melet underlag.

Sett gigabollen på et bakebrett med bakepapir og skjær et kryss helt igjennom. La deigen stå, ikke flytt delene fra hverandre.

Stek den slik midt  ovnen på 200 grader i 30 minutter.

La brødet hvile litt før du skjærer i det.

Sjekk det nydelige latmannsverket!

#latmannsbrød #brød #nybaktbrød #brødmednatron #bakst #natronbakst  

 

      

Pimp my Grandis

Ifjor ble det spist over 23 millioner Pizza Grandiosa i Norge. Det er mye! Og Orkla ler selvfølgelig hele veien til banken. Det er jo litt trist da, at vi har falt ned i frossenpizzagryta her i nord. Jeg vet ikke helt hva det skyldes, det finnes jo etter hvert veldig mange andre veier til et raskt og godt måltid. Også pizza. Vi får sette vår lit til at heimkunnskapen i skolen bare blir bedre og bedre, og at kommende generasjoner både får bedre kunnskap og bedre opplæring i rask og god mat.   

Jeg vokste opp i et av de (åpenbart få) hjemmene hvor ferdigpizza ikke var så vanlig, så jeg klarer meg egentlig helt fint uten. Skal jeg har en kjapp pizzavariant foretrekker jeg å lage den med pitabrød eller nanbrød. Men av og til har vi barnevakter som bestiller Pizza Grandiosa – og da får de selvsagt det. Selv om jeg må innrømme at handleturen gjennom butikken går ganske raskt da – en matblogger vil liksom ikke bli tatt på fersken med frossenpizza i vognen. Jeg er opptatt av å ikke jåle med mat, men jeg bare vet jeg ville rødmet. Jeg kan ikke hjelpe for det.:)

Men. Er det egentlig mulig å gjøre grandiosaen bedre? Jeg har surfet litt rundt på nettet etter tips, men mange av tipsene går på å fjerne fyll og erstatte det med andre ting. Da forsvinner jo hele poenget, spør du meg. For det er vel så enkelt at folk faktisk liker smaken? Og at det er derfor de kjøper den?

Men bunnen er ganske seig. Og selv om man ikke bytter fyllet – er det jo mulig å heve smaken et hakk.

Så her er mitt stalltips for en sprøere og mer smaksrik frossenpizza. En pimpet grandis på en ganske enkel måte. Det ble faktisk ikke så verst. Kanskje jeg tar en bit sammen med barnevakten neste gang?

Dette trenger du

1 stk Pizza Grandiosa
1 ss smør (eller 1 ss olivenolje)
1 hvitløksfedd
2-3 ss finrevet parmesan
en omgang med pepperkverna
basilikum hvis du har

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 225 grader. Bruk dette symbolet på ovnen hvis du har. Hvis ikke kan du bruke vanlig over- og undervarme.

Først er det bunnen som må til pers. Legg pizzaen på hodet når du skal ta av plasten.

Finn fram en gaffel. 

Prikk så mange hull du orker over hele bunnen. Det er en fin måte å få ut litt agg på. (Særlig hvis du er litt irritert på deg selv for at frossenpizza ble løsningen denne dagen. Bli litt sint på pizzaen. Det hjelper.:))

Når ovnen er varm setter du pizzen på rist (uten bakepapir) og på nest nederste rille i ovnen. 

Da får bunnen masse varme og luft, og en sjanse til å bli sprøere enn den ellers blir.

La den steke slik helt til det er et par minutter igjen, cirka 10 minutter eller så.   

I mellomtiden smelter du 1 ss smør, og river et hvitløksfedd rett oppi smøret. (Jeg er kanskje sikker på at det blir bra med olivenolje også.)

Når det er gått cirka 10 minutter, tar du pizzaen ut og pensler den med smørblandingen.

Riv parmesan fint over hele pizzaen også, og ta gjerne en omgang med pepperkverna.

Sett den tilbake i ovnen og stek videre et par minutter til.  

Sånn! Sprø grandis med ekstra smakskick. Og litt basilikum har aldri drept noen.

Fysen?

 

#grandiosa #grandis #frossenpizza #ferdigpizza #pizza #pimpetgrandis #pimpetgrandiosa 

 

   

 

     

Pasta saltimbocca

Saltimbocca er en tradisjonell italiensk rett laget av kalv, spekeskinke og salvie. Men det finnes variasjoner, og man kan også bruke kylling. Her kommer en pastavariant hvor spekeskinken er byttet ut med bacon, men begge deler går selvsagt bra.

Av en eller annen grunn er ikke kalv en vanlig råvare i Norge. Det er ikke så ofte du finner den på menyene på restauranter heller. Jeg vet ikke helt hvorfor det er slik. Det er masse kalv å få nedover i Europa. Da jeg tok det opp i en eller annen anledning mente noen at det kanskje var fordi kalvene er så søte, så vi orker ikke spise dem. Det er en teori jeg har problemer med å tro på – vi spiser jo lam så det tyter etter. Dessuten tror jeg ikke vi er så annerledes og mer godhjerta enn vår naboer sørover.

Jeg har forresten en venninne som en gang nektet å spise pattegris, det var nemlig en babygris, så det orket hun ikke. Men du spiser jo lam, sa jeg. Lang betenkningstid. “Jeg hadde ikke spist lam hvis det het pattelam”. Bra svar!:)

Hvorom allting er – du får faktisk nå kjøpt kalv på utvalgte Menybutikker. Men billig er det ikke. Så hvis du vil lage denne pastavarianten uten å blakke deg helt – kan du bruke kylling.

Her er’n:

Nok til 4

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 30 minutter

Dette trenger du

400-500 gram kalv eller kylling
salt og pepper
2 ss smør
60 gram bacon eller spekeskinke i strimler
3 hvitløksfedd
1 dl hvitvin
4 dl fløre (matfløte eller kremfløte)
500 gram pasta
1 pk aspargestopper
finrevet skall av to sitroner
1 ts tørket salvie

Slik gjør du

Skjær kjøttet i spisevennlige biter, salte og pepre og brun det i panna i flere omganger. (Maks 150-200 gram kjøtt i panna av gangen)

Sett på pastaen, og kok etter anvisning på pakka.

Stek bacon og finhakket hvitløk i smør panna også.

Ha fløten og hvitvinen i panna og kok inn i 3 minutter. Krydre med salvie. 

Kutt aspargesen i mindre biter og la koke med sammen med pastaen de to siste minuttene.

Bland kalv og fløteblanding sammen, og ha i finrevet sitron. Salte og pepre hvis det trengs.

Bland sammen alt ei stor bolle.

 

#pastasaltimbocca #saltimbocca #pasta #kalv #bacon #fløte #asparges #sitron #hverdagsmat #festmat 

      

Fem middager – 200,-

Hver søndag legger jeg ut en ukemeny med handleliste beregnet til to voksne og to barn. Tidligere i år laget jeg en tilsvarende for en student, eller en husholdning med en person. I Norge finnes det over 250 000 studenter, og det er faktisk også rundt 900 000 husholdninger med en person.

Jeg har derfor tenkt å lage flere slike menyer innimellom her på bloggen. Det finnes jo allerede et rikholdig arkiv med mange ukemenyer til fire personer som er lagt ut tidligere. 

Så her kommer en ny 5-dagersmeny for en student. Eller en som bor alene (eventuelt sammen med et mindre barn). En meny som er rimelig, og som utnytter råvarene på en god måte i ulike retter.

Siden fokuset er mer på smak og pris enn næringsinnhold, kan det være lurt å tenke litt på det når du velger pålegg på brødskivene dine. Proteinrike varianter som makrell, egg, skinke eller f.eks.leverpostei er bra. Frukt og grønt er gode mellommåltider. Det er det jo uansett hav man spiser til middag, egentlig.:) 

Prisen er pluss/minus 200,- (jeg havnet på 170,-) avhengig av hvilke enkle basisvarer du har i skapet fra før. Som salt, pepper, matolje og slike ting. Totalprisen er basert på innkjøp hos Rema 1000 og Kiwi. Det er lurt å bruke kjedenes egne merker der det er mulig.

Handlelisten finner du nederst i innlegget.

Løksuppe

Dette trenger du: 2-3 løk – 1 ss matolje – 5 dl grønnsaksbuljong – 1 ts sukker – 1 dl revet gulost – 1-2 brødskiver – salt og pepper

Slik gjør du: Surr løk i skiver i olje i 5-10 minutter på middels varme. Kok opp buljong, ha i løk og sukker (gjerne litt timiankrydder hvis du har) og la det koke i 15 minutter. Server med ostesmørbrød ved siden av, eller ha brødskive med ost oppi suppen og gratiner i ildfast bolle i ovnen på sterk varme til osten har smeltet.

Pasta med skinke og sjampinjong

Dette trenger du: 200 gram kort pasta – 1/2 boks hakket tomat (200 ml) – 1/2 pk kokt skinke – 3-4 sjampinjonger – 2 ss smør – salt og pepper – en neve revet gulost.

Slik gjør du: Kok pasta etter anvisning på pakken. Kutt skinke og sopp i smått, og surr i en blanding av litt matolje og smør i stekepanna på middels varme til soppen begynner å bli brun. Ha i en halv boks hakket tomat, og la surre litt. Salte og pepre litt. Sett til side en kaffekopp av pastavannet. Bland ferdigkokt pasta med revet ost og smør. Spe på med litt av pastavannet hvis det blir litt tørt. Bare litt og litt vann, du trenger ikke bruke alt. Når pastaen er saftigog myk kan du bland inn skinke- og soppblandingen og servere. 

Svensk blomkål

Dette trenger du: 1 blomkål – 1 pk kremost (f.eks Tine kremost med urter) – 1/2 pk bacon – 1 sitron – pepper. Timian og litt finrevet sitronskall hvis du har.

Slik gjør du: Legg bacon på bakepapir og sett i stekeovn. Skru på full varme. Pass på, når ovnen er varm, tar det ikke lang tid før baconet er stekt. Eller stek det i stekepanne. Kok blomkål i mindre buketter i 6-7 minutter i lettsaltet vann. Mos den ferdigkokte blomkålen med moser eller i stavmikser sammen med kremosten. Server toppet med stekt bacon, timian og finrevet sitronskall. Eller bare bacon.

Pastagrateng

Dette trenger du: 200 gram pasta – 1/2 pk bacon – 1 ss plantemargarin – 1 ss hvetemel – 2 dl melk – 1 neve frosne erter – salt og pepper – revet ost.

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 grader. Legg bacon på bakepapir og sett i ovnen med en gang. Følg med, når ovnen begynner å bli varm blir baconet fort stekt. Kok pastaen 1-2 minutter mindre enn det som står på på pakka. Rett før pastaen er ferdig har du en neve erter i vannet. Lag hvit saus ved å smelte margarinen på middels lav varme, og piske sammen med hvetemel til en fin gul grøt så fort smøret har smeltet. Ha i litt og litt melk, la tykne i mellom hver gang, piske godt. Salte og pepre. Band pasta, biter av bacon og erter sammen med den hvite sausen i en ildfast form. Strø ost på toppen. Stek i ca 10 minutter i ovn eller til osten er gyllen og fin.  

Pitapizza

Dette trenger du: Pitabrød – hakket tomat – skinke – sjampinjong – ost.

Slik gjør du: Kjør hakket tomat i stavmikser til en jevnere saus, eller bruk den som den er. Du kan godt ha i litt kajennepepper, salt og sukker hvis du vil. Ha på fyll og stek til osten er slik du vil ha den. Du kan også bruke andre rester du har, som f.eks. paprike, vårløk, tomater, kjøttrester, kjøttpålegg, mais osv. Det er også godt med creme fraiche i istedet for tomatsaus.     

Handleliste

3 løk
revet gulost
1 pk kort pasta, 500 gram
1 boks hakket tomat, 400 ml
1 pk kokt skinke
1 pk sjampinjong
1 blomkål
1 kremost, f.eks med urter
1 pk bacon
1 sitron
1 pose frosne erter
pitabrød

Dette har du kanskje fra før?

matolje
grønnsaksbuljong
hvetemel
sukker
salt
pepper
kajennepepper
margarin
melk