Pasjonsfruktfromasj

Fromasj er en staselig og genial dessert. For det første kan den smaksettes med omtrent hva det skulle være, og for det andre kan den lages både en og to dager før gjestene kommer. Jeg elsker alt som kan gjøres på forhånd, for jeg vil mye heller sitte sammen med gjestene mine enn å stå på kjøkkenet etter at de har kommet.

Pasjonsfrukt og mango er en kombinasjon som jeg synes er helt uovertruffen. På bloggen finner du denne mango- og pasjonsfruktkremen som er bare heeelt nydelig. Og nå også denne fromasjen.

Det er deilig, friskt og søtt! Og fromasj blir liksom litt luftig i konsistensen, det liker jeg godt.

(Gidder du ikke lage fromasj? Kjøp en god is og server den med den enkle mangosausen. En super måte å heve desserten mange hakk på.)

  

Nok til 8-10 personer (den kan halveres)

Fra kjøkkenbenk til dessertmunn – 1 døgn. Eller 2. Det tar ca 20-30 minutter å lage fromasjen, og bare 10 minutter å lage mangosausen. Men fromasjen må stå kaldt i minimum 6 timer, gjerne over natta – eller over 2 netter.  

Dette trenger du

4 egg
2 dl sukker
saften av 6 pasjonsfrukter
5 plater gelatin
5 dl kremfløte

Mangosaus

1 moden mango (eller 2)
1/2 dl sukker (eller 1 dl)
1 dl vann (eller 2 dl)

Det kommer an på hvor mye saus du vil ha. Skal du bare ha et tynt lag, holder det med en mango.

Slik gjør du

Pisk luftig eggedosis av egg og sukker.

Stivpisk kremfløten.

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 5-10 minutter. Legg en og en plate ned i vannet, slik at de ikke klistrer seg inntil hverandre. 

Mens gelatinen ligger i vann, kan du dele pasjonsfrukten i to og skrape alt innholdet over i en stavmikser.

Kjør stavmikseren på full guffe, og sil saften etter på.

Så klemmer du vannet ut av gelatinplatene og har disse i en liten kjele sammen med pasjonsfruktsaften. Varm forsiktig opp til gelatinen er helt smeltet. Rør litt underveis.

Hell den varme pasjonsfruktsaften med oppløst gelatin forsiktig i en tynn stråle i eggedosisen. Rør den inn underveis.

Vend inn kremen i eggedosisen, og fromasjen er klar.

Hell den i en stor dessertbolle, eller i porsjonsglass, før du setter den kaldt.

    

Ha alt kjøttet fra en mango i stavmikser. Kok opp vann og sukker til sukkeret er oppløst i vannet og du har en sukkerlake.

Avkjøl litt før du kjører laken og mangokjøttet til en saus.

Sånn!

Dette er desserten sin det!

5 middager for en 200-lapp

I Norge er det over 250 000 studenter. Det er også nesten 900 000 husholdninger med en person.

Da jeg flyttet for meg selv i Oslo i 1993 synes jeg det å lage middag bare til meg var en stor utfordring. Først og fremst var det dyrt, dessuten var det litt kjedelig. Laget jeg en middag, måtte jeg ofte spise det samme i 3 dager for å spise opp alt, og mye mat ble kastet. Derfor ble det en del pølse på 7-eleven. Altfor mye pølse på 7-eleven, faktisk.

Så her har jeg laget en 5-dagersmeny for en student. Eller en som bor alene (eventuelt sammen med et mindre barn). En meny som er rimelig, og som utnytter råvarene på en god måte i ulike retter.

Det skal være nok mat til en sulten student, eller to litt småspiste. Det er rause porsjoner, så du kan  eventuelt strekke en rett over 2 dager, så får du en enda billigere meny. Eller invitere en annen småsulten på middag.

Siden det er lite sjømat å finne her, så er makrell i tomat eller noe annet fiskepålegg lurt å ha innimellom på brødskiva.

Prisen er pluss/minus 200,-. avhengig av hvilke enkle basisvarer du har i skapet fra før. Som salt, pepper, matolje og slike ting. Totalprisen er basert på innkjøp hos Rema 1000 og Kiwi. Det er lurt å bruke kjedenes egne merker der det er mulig.

La pølsene eller annen kioskmat være i fred, ta deg tid til å lage et godt måltid. Dekk på bordet, tenn gjerne et lys – sett deg ned og nyt maten. Det har både kropp og sjel godt av. 

Handlelisten finner du nederst i innlegget.

Søtpotetsuppe

Dette trenger du: 1 søtpotet ca 500 gram – 1 stor gulrot – 6 dl buljong, f.eks. grønnsaksbuljong (vann og en terning) – 1/2 boks kokosmelk (2 dl) – salt og pepper – en skvis av en halv sitron – 3 ts rød currypasta eller litt mer – 2 ss matolje.

Slik gjør du: Fres currypasta i olje i en middels stor kjele på middels varme. Skrell og kutt søtpotet og gulrot i biter. Ha i bitene sammen med buljong og kokosmelk. Kok i ca 20-25 minutter til bitene er møre. Stikk en gaffel i en stor bit, og hvis den sklir lett av er de klare. Kjør suppen glatt med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og sitron. Blir den for tykk? Spe på med litt vann. Server gjerne sammen med et rundstykke eller noe ristet brød.

Krabbe – og nudelwok

Dette trenger du: 1 pk crabsticks eller lobnobs (100-120 gram) – ca 100 gram nudler – 3 gulrøtter – 2 stilker vårløk – 1/2 paprika – soyasaus – matolje.

Slik gjør du: Sett på vann til nudlene. La de trekke i varmt vann etter anvisning på pakka. Finn frem wok eller stekepanne. Kutt gulrøtter, vårløk pg paprika i spisevennlige biter. Kutt crabsticks i biter og ha i egen bolle. Fres grønnsakene i olje på middles høy varme i 3-4 miutter. Snu og vend ofte. Når nudlene er ferdig blander du inn de sammen med crabsticks. Surr et par minutter til. Server sammen med soyasaus.

Curry med potet og sopp

Dette trenger du: Matolje – 1 løk – 2 poteter – 100 gram sjampinjong (8 små eller 3-4 store) – 2 ss rød currypasta – 2 dl grønnsaksbuljong eller annen buljong (vann og en terning) – 1/2 boks kokosmelk (2 dl).

Slik gjør du: Skjær poteter og løk i smått i en bolle, sjampinjong i en annen. Surr poteter og løk i olje i en romslig kjele på middels varme i cirka 5 minutter. Ha i soppen og surr et par minutter til. Ha i currypasta og surr et par minutter til så den blir jevnt fordelt. Så har du i kokosmelk og buljong og lar det koke i 10 minutter. Spis den som den er, eller server brød eller ris til.

Nudler avokado

Dette trenger du: 150 gram nudler (du kan også bruke pasta hvis du foretrekker det) – 1/2 pakke bacon (ca 60 gram, 3 skiver) – 1 avokado – 1 eggeplomme – en skvis sitron.

Slik gjør du: Stek bacon i ovn eller stekepanne. Varm nudlene etter anvisning å pakka. Kjør avokado, 1 eggeplomme og sitron i stavmikser til en glatt masse. Spar litt av vannet nudlene har lagt i. Bland avokadomiksen med de ferdige nudlene, spe evntuelt på med litt av vannet hvis det blir litt tørt. Server med stekt bacon.  

Omelett med bacon og grønnsaker

Dette trenger du: 5 egg – 8 ss vann – 1 ts salt – 1 ts pepper – resten av vårløken, paprikaen, soppen og baconet. Ost hvis du har.

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 grader. Stek bacon og sopp i stekepanna. Salte og pepre soppen. Kutt grønnsakene i smått. Visp egg sammen med vann og salt til det skummer. Bland i grønnsakene og baconet og ha i en ildfast form. Topp med litt ost hvis du har. Stek i ca 15-20 minutter eller til eggeblandingen er stivnet. Server gjerne med revne gulrøtter med litt sitron skviset over (Har du et eple er det godt med et revet eple i blandingen også.)     

Handleliste

1 søtpotet
1 pose gulrot
1 boks kokosmelk, 400 ml
1 sitron
1 lite glass rød currypasta
1 pakke crabsticks/lobnobs e.l.
1 pakke nudler, 250 gram
1 bunt vårløk
1 paprika
1 løk
2 poteter
1 pk sjampinjong
1 pk bacon, 120 gram
1 avokado
6 egg

Dette har du kanskje fra før?

soyasaus
matolje
buljong
1 egg
salt og pepper
 

 

Kunsten å ikke kaste mat

I dag kommer jeg med en bokanbefaling på bloggen. Helt uten å få betalt for det.:)

Thomas Horne har gitt ut “Kunsten å ikke kaste mat” –  og boka er et utrolig fornuftig og fint prosjekt – med stor nytteverdi.

Fakta:

870 millioner (!!) mennesker lever i konstant sult.

Mens i Norge kaster hver og en av oss i snitt cirka 42 kilo mat hvert år. Det tilsvarer ca hver åttende bærepose med mat som du tar med deg hjem fra butikken.

Heldigvis er dette noe flere og flere blir klar over, og butikkene er i ferd med å ta større ansvar også når det gjelder mat som er i ferd med å gå ut på dato. 

Men vi kan gjøre mye av jobben selv! Det er her Thomas og boka hans kommer inn i bildet.  

I boka tar Thomas for seg alle tall og fakta om kasting av mat.

Men han kommer også med helt konkrete tips for hvordan man kan få mat til å vare lenger, eller bruke den i ulike rester.

 

En stor del av boka handler nettopp om hvordan man f.eks. kan  koke kraft på grønnsaker som er i ferd med å bli slappe, sprite opp slappe salatblader i isvann eller bruke dem i wok’en, bruke tørr, gamle smuler av blåmuggost i sauser – eller hvordan gammelt mel fungerer bedre i bakingen av kjeks enn nytt. 

Du får vite hvilke bakterier som er farlige, og hvilke som ikke er farlige. Hva som kan skjæres bort, og hva som egner seg å fryse.

I det hele tatt er det mye nyttig informasjon for den som ønsker å bidra til å få ned denne dårlige statistikken – samtidig som man sparer penger. 

Thomas tar for seg matvarer innenfor gruppene meierivarer, egg og brød – grønnsaker, frukt, kjøtt, fisk og skalldyr, tørrvarer og hermetikk. Samt mange tips om bruken av restemat.

Så dette er rett og  slett en fin bok som du kan få god bruk for – samtidig er det en perfekt gave til alle som lager mat.:)         

Kremet pasta med kylling

Dette er en veldig lettvint og god pastarett, som du kan servere både som vegetar eller med kylling.

Hos oss ble det søndagsmiddag, og det var en hit for hele gjengen!

Du surrer litt hvitløk og pinjekjerner i olje, koker pasta – og blander inn resten. Det er deilig middag på 15 minutter!

Hvis du ønsker kylling også, kan du se på dette tipset for saftig kyllingfilet. Jeg har noen liggende i alufolie i kjøleskapet hver uke. Passer perfekt for gryter, salater eller pastaretter. Jeg pakker inn en og en – så tar jeg etter behov. Når jeg legger de inn  i folie i kald ovn og setter ovnen på 200 grader, er kyllingen varm etter cirka et kvarter.

Nok til 4 (2 store og 2 små)

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 15 minutter

Dette trenger du

300 gram tagliatelle (brede pastabånd)
2 ferdigstekte kyllingfileter, eller noe ferdiggrillet kylling
1 pose ruccula (65 gram) 
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
2 ss pinjekjerner naturelle (hvis du kjøper ferdig ristede – kan du blande de rett inn i pastaen)
1-2 dl creme fraiche, litt avhengig av hvor sausete du vil ha den.
saften av en halv sitron
ca 50  gram revet parmesan, gjerne grovrevet
svart pepper

Slik gjør du

Kok opp vann til pasta.

Stek eller varm opp ferdigstekt kylling i ovnen etter denne metoden.   

Varm opp stekepanna på middels lav varme.

Finhakk et hvitløksfedd og surr det i olivenoljen sammen med pinjekjernene et par-tre minutter. Sett til side.

   

Når pastaen er ferdigkokt tar du en kaffekopp og tar av noe av pastavannet. Cirka en halv kaffekopp med vann. 

Hell av resten av vannet.

Bland inn olivenoljen med hvitløk og pinjekjernene i den varme pastaen. Hell oppi den halve koppen med pastavann, og skvis den halve sitronen over. Bland inn så mye creme fraiche du vil ha.

Nå er  tidspunktet å dele av litt pasta hvis barna ikke vil ha ruccula i sin.

Så blander du inn rucculaen.

Server med varm kylling, parmesan og et pepperdryss.

Supergodt!  

Kremet pasta med ruccula

Dette er en veldig lettvint og god pastarett, som du kan servere både som vegetar eller med kylling.

Hos oss ble det søndagsmiddag, og det var en hit for hele gjengen!

Du surrer litt hvitløk og pinjekjerner i olje, koker pasta – og blander inn resten. Det er deilig middag på 15 minutter!

Hvis du ønsker kylling også, kan du se på dette tipset for saftig kyllingfilet. Jeg har noen liggende i alufolie i kjøleskapet hver uke. Passer perfekt for gryter, salater eller pastaretter. Jeg pakker inn en og en – så tar jeg etter behov. Når jeg legger de inn  i folie i kald ovn og setter ovnen på 200 grader, er kyllingen varm etter cirka et kvarter.

Nok til 4 (2 store og 2 små)

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 15 minutter

Dette trenger du

300 gram tagliatelle (brede pastabånd)
1 pose ruccula (65 gram) 
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
2 ss pinjekjerner naturelle (hvis du kjøper ferdig ristede – kan du blande de rett inn i pastaen)
1-2 dl creme fraiche, litt avhengig av hvor sausete du vil ha den.
saften av en halv sitron
ca 50  gram revet parmesan, gjerne grovrevet
svart pepper

Slik gjør du

Kok opp vann til pasta.

Varm opp stekepanna på middels lav varme.

Finhakk et hvitløksfedd og surr det i olivenoljen sammen med pinjekjernene et par-tre minutter. Sett til side.

   

Når pastaen er ferdigkokt tar du en kaffekopp og tar av noe av pastavannet. Cirka en halv kaffekopp med vann. 

Hell av resten av vannet.

Bland inn olivenoljen med hvitløk og pinjekjernene i den varme pastaen. Hell oppi den halve koppen med pastavann, og skvis den halve sitronen over. Bland inn så mye creme fraiche du vil ha.

Nå er  tidspunktet å dele av litt pasta hvis barna ikke vil ha ruccula i sin.

Så blander du inn rucculaen.

Server med parmesan og et pepperdryss.

Supergodt!  

Deilig hverdagsmat – med handleliste

Her kommer ukens forslag til meny mandag til fredag.

Og frister ikke disse deilige hverdagsrettene – så kan  du alltids lene deg på Siris Matapp. En kortreist kokebok som ligger klar til nedlastning i AppStore og Google Play. Der finner du over 150 forskjellige hverdagsmiddager du kan søke på i ulike kategorier.

 

Her er menyforslaget:       

Pasta Sicilia er rett og slett en nydelig tomatsaus med løk og aubergine. Perfekt mat for en kjøttfri mandag, men kan også utvides med noen biffstrimler om ønskelig. Toppes med mozzarella.

Laks og løk i form er en mild og snill fiskerett med både purre, løk og gulrot i en en fløte/soyasaus.

Koteletter i potet- og tomatform kaller jeg en tretrinns kotelettrakett med båtpoteter, bakte tomater og ostegratinerte koteletter.

Middelhavstorsk er en fiskerett med feta- og brødsmulecrusting og er helt uimotståelig. Med smak av sitron og tomat blir den fresh også.

LynLasagne er en morsom snarvei til Lasagne i stekepanna. Kjøttdeig og løk, tomat og lasagneplater, pluss en osteblanding av ricotta, gulost og parmesan.    

 

Handlelisten finner du som vanlig nederst i innlegget

 

Mandag – Pasta Sicilia

Tirsdag – Laks og løk i form

 

Onsdag – Koteletter i potet- og tomatform

Torsdag – Middelhavstorsk

Fredag – LynLasagne

Handleliste

Fisk og kjøtt

400-600 gram laks
4 urøkte svinekoteletter
4 torskefileter, ca 400-500 gram
1 pk kjøttdeig, 400 gram

Frukt og grønt

1 aubergine
2 esker sherrytomater
3 løk
3 fedd hvitløk
basilikum
1 purre
3 gulrøtter
1 kg amandinepoteter eller andre partypoteter
1 tomat
1 sitron

Dagligvarer

500 kort pasta
1 boks sherrytomater eller vanlige tomater
1 pose med en mozzarella, eller 1 eske mozzarellakuler
parmesan
1 kartong fløte, 3 dl
1 pk revet ost, 200-250 gram
1 beger creme fraiche, 3 dl
200 gram fetaost fra blokk eller glass
1 boks hakket tomat, 400 ml
1 beger cottage cheese, 3 dl

Dette har du kanskje fra før

balsamicoeddik
olivenolje
4 dd fløtee
ris, bulgur eller potet til tre middager
soyasaus
grovt havsalt
2 brødskiver
tørr persille
tørr basilikum
1/3 pk lasagneplater

Tre favoritter med kjøttdeig

I dag er den store kjøttdeigdagen. Taco-fredag er blitt et innarbeidet begrep og en utbredt tradisjon vi Norge, og mange skal nok kose seg med det i kveld.

Men kjøttdeig kan brukes til så mangt. Hvorfor ikke prøve en av disse tre?

Dette er mine favoritter.

God helg!

NUMMER 1 – Russisk pirog

Saftig kjøttdeigfyll innbakt i en fluffy eggedeig. Fungerer som bare det!

NUMMER 2 – Gresk Moussaka

Denne greske lasagnevarianten med grillet aubergine, kjøttsaus og en topping med hvit saus og parmesan  er en nydelig form å sette på bordet. Den smaker rett og seltt helt utrolig godt!

 NUMMER 3 – Sloppy Joes

Det er en sølete og deilig sak – en slags burgerenes taco. Med kjøttdeig, løk og paprika.Lettvint og populært!

 

Lettere Cæsar-salat

Jeg er et matvrak. Eller livsnyter, som jeg foretrekker å kalle det. Som regel mener jeg at for mye av det gode er deilig, men av og til må man stramme litt inn i en periode. Og da gjelder det å finne gode alternativer, som ikke er helt humør-ødeleggende.

For eksempel er jeg veldig glad i Cæsar-salat. Hører man ordet salat, tenker man ofte sunt. Men bacon, brødkrutonger som bader i olje, majonesbasert dressing og parmesanost kommer nok dessverre ikke øverst på lista over kalorifattige ingredienser.

Men det går faktisk fint an å lage en look-a-like-salat som minner kraftig om Cæsar-salat. Bare i mye mer kalorivennlig utgave.

Sjekk ut denne!   

Nok til 1 veldig sulten, eller 2 passe sultne.

Dette trenger du

2 skiver kalkunbacon
1 kyllingfilet stekt i ovn
1 hjertesalat
noen små tomater
et par spiseskjeer gresskarkjerner
litt finrevet parmesan

Dressing

1 hvitløksfedd
5 ss yoghurt naturelle
1 ss hvitvinseddik
noen dråper worcestersaus, smak deg frem
1 ts iojonennep
1/2 ts pepper

Slik gjør du

Kyllingen steker du på denne måten. 

Bacon legger du på bakepapir, setter ovnen på full guffe – og setter brettet midt i. Du kan godt sette baconet inn i kald ovn. Men pass på, så fort ovnen er varm blir baconet fort ferdigstekt.  


Riv salaten, ha halve sherrytomater og gresskarkjerner oppi.

Ha kyllingen (kald eller lun) og bacon i biter oppå salaten.

Parmesan kan ikke byttes ut. Et sted går grensen. Men hvis du river den fint, kan du få et touch av parmesan over alt, uten at det er snakk om en stor mengde ost.

 

Lag dressing av yoghurt med finrevet hvitløk, eddik og worcestersaus.

Og litt dijonsennep og litt pepper.

Yum yum – gimme some!

Ukemeny – Barnas favoritter

Hvis mine barn skulle få velge retter på bloggen, tror jeg disse fem ville være blant favorittene.

Og det er nok mange voksne også som vil være enig. God mat er god mat – uavhengig av alder.

Kanskje noen av disse faller  i smak hjemme hos dere også? 

 

Mandag – Sunne pannekaker. Nydelige pannekaker med fullkornsmel som gir deg et pannekakemåltid med god samvittighet.

Tirsdag – Fiskepinner. Hjemmelaget fiskepinner med panering av sesamfrø og parmesan. Kjempegodt!

Onsdag – Spagetti Carbobara. En av de letteste og beste pastarettene man kan lage. Pasta med egg & bacon, rett og slett.

Torsdag – Crisp n’Sour. Sprø fiskefileter i en sursøt saus med sprø grønnsaker og ananas.

Fredag – Taquitos. Rull tortillas med ditt favorittfyll og stek dem i stekepanna. Enkel og populær texmex!

 

Handlelisten finner du som vanlig nederst i innlegget, og alle rettene pluss rundt 150 andre hverdagsretter finner du også på min matapp.

 

Mandag – Sunne pannekaker 

Tirsdag – Fiskepinner 

Onsdag – Spagetti Carbonara

Torsdag – Crisp n’Sour 

Fredag – Taquitos

Handleliste

Fisk og kjøtt

1 pk torsk uten skinne og bein, 400-500 gram
200 gram bacon
Fish & Crisp, 1 pakke med 4 fileter
1 ferdiggrillet kylling, eller kyllingfilet

Frukt og grønt

amandinetpoteter til fiskepinnene
1 sitron
dill
sherrytomater
hvitløk
1 grønn paprika
1 rød paprika
vårløk
salat og lime til taquitos hvis du vil

Dagligvarer

fullkornsmel
1 dl gresk yoghurt
500-600 gram spagetti
2 små (eller 1 stor) bokser med ananas i biter
tortillas, hvete eller fullkorn
1 beger creme fraiche, 3 dl
salsa, chunky type
revet gulost
1 boks mais

Dette har du kanskje fra før?

1 dl havregryn
ris til en middag (eller til 2, hvis du vil ha ris til taquitos også)
9 egg
plantemargarin
syltetøy til pannekaker
100 gram parmesan
sesamfrø
soyasaus
2 loffskiver
olivenolje
grovt havsalt
sukker
eplecidereddik
kjøttbuljong
maisennamel 

 

#ukemeny #ukemenymedhandleliste #matplan  

Slik får du saftig kylling

Det er lite som er så inspirerende og kjedelig som tørr kylling. Samtidig er det få råvarer som er så anvendelige.

Enten du vil ha den i en sandwich, i en klassisk middagsrett som denne frikasseen – eller i en deilig pastasalat. Eller Cæsarsalat.

Kylling kan brukes til mye!

Her får du et tips om hvordan du kan steke kyllingfileter – slik at de blir saftige og gode – uten at det er mye jobb for deg.

Fra kjøkkenbenk til matrett, ca 35 minutter. Du trenger 5 minutter forberedelser, og 30 minutters steketid.

Dette trenger du

Kyllingfilet
salt og pepper
bakepapir
litt olivenolje

Hvis du vil kan du bruke litt balsamico-glaze, eller litt urter, eller f.eks. finrevet sitronskall for ekstra smak.

Slik gjør du 

   

Sett stekeovnen på 200 grader.

Ha filetene i en ildfast form, salte og pepre. Ha f.eks. på litt glaze, slik som her. Eller noe annen smak. Hvis du vil.

Pensle et bakepapir med litt olivenolje på den ene siden. Pakk det over filetene med den oljesiden ned. 

Sett formen midt i ovnen, og stek i 30 minutter.

Ferdig!

Jeg pakker inn en og en filet i folie, og de holder seg fint i kjøleskapet noen dager. Fryses kan de og.