Brød til burgere skal være myke. Som en amerikansk kokk sa på et matprogram jeg snublet over; de skal være en integrert del av hamburgeren. Ikke noen sprø, harde skorper altså.
Dette er den danske tv-kokken Anne Hjernøes oppskrift, og den fungerer helt utmerket!
Denne oppskriften kan du bruke til små hamburgere (sliders), eller til vanlige hamburgerbrød.
Jeg lagde vanlig størrelse, og da ble det nok til et fullt brett – 9 stk.
Til sliders kan du sikkert doble antallet når du deler deigen i emner.
Fra kjøkkenbenk til middagsbord, cirka 1 1/2 time. 15 minutter forberedelser, 40-45 minutter heving, 15-20 minutter steking.
Dette trenger du
1,5 dl melk (f.eks. lettmelk)
1 dl vann
30 g gjær (eller tilsvarende i tørrgjær)
1 ss honning
1 egg
maldonsalt eller vanlig salt
3 ss smeltet, lett avkjølt smør
500 g hvetemel
og
1 eggeplomme og litt vann til pensling
eventuelt sesamfrø til å drysse over
Slik gjør du
Varm melk og vann til det er lunkent.
Rør gjæren ut i den lunkne væsken sammen med honningen. Lunkent = ca 37 grader og fingervarmt.
Når alt er oppløst tilsettes egg, salt og avkjølt smør.
Bland alt godt sammen og tilsett hvetemel litt etter litt.
Rør godt til du har en elastisk deig som gjerne kan være klissete. Legg over et fuktig håndkle og la det heve i 40-50 minutter, helst på et lunt sted.
Når deigen er hevet formes den til boller som trykkes litt flate og settes på bakepapir på bakeplate.
Bruk vann på fingrene i stedet for mel når du former bollene. La dem heve i 20-30 minutter under et fuktig kjøkkenhåndkle.
Pensle dem med en eggeplomme rørt ut i litt vann. Dryss eventuelt over sesamfrø og stek brødene midt i ovnen på 220 °C i ca. 10-20 minutter, alt etter hvor små/store de er.
Når brødene er gylne og de høres hule ut når du banker i bunnen er de ferdige.
Sett hamburgerbrødene til avkjøling på rist.
#hamburgerbrød #burgerbrød #grillmat #oppskrift #mat