Rimelig ukemeny for en person 200,-

Skal man prøve å spise billig er det de gode rettene uten råvarer som kjøtt og fisk man må lage. Da er det lurt å kompensere med pålegget man velger på skiva, og satse på proteinrike varianter som makrell, egg, skinke eller f.eks.leverpostei. Og frukt og grønt som mellommåltider.

Disse fem rettene er ikke helt vegetariske alle sammen, det dukker opp noe skinke. Men likevel er det ingenting jeg savner.Den marokkanske kikertsuppa er veldig rik på smak, det samme med pasta med sitron. Hollandsk pannekake er en artig vri på en populær middagsrett, og bakt pasta med hvite bønner er et deilig og mettende måltid. For ikke å snakke om Pita med hummus. Det er et festmåltid!

Du kommer i land på under 200,- på denne menyen hvis du handler smart, og handlelisten  finner du nederst i innlegget.


Hollandsk pannekake.
 

Dette trenger du: 4 egg - 2 dl hvetemel + 2 ss - 2 dl melk - 1 ts salt - smør - 3-4 skiver skinke - 1/3 purre - litt parmesan hvis du har.

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 225 grader. Visp egg, melk og  salt. Varm opp en stekepanne med smør og hell i blandingen. Sett hele panna i ovnen, og stek i 15-20 minutter til pannekaken har est seg opp. Surr skinke og purre i en gryte eller panne  i en blanding av olje og smør. Ha på pannekaka ved servering. Gjerne med lit ost eller noe oppå.


Marrokansk Kikertsuppe.

Dette trenger du: 1 ss olivenolje - 1 liten løk - 1 stangselleri - 1 ts spisskummin - 3 dl grønnsaksbuljong (vann pluss 1/2 terning) - 1/2 boks hakket tomat, 200 ml - 1/2 boks kikerter, 200 gram - 1/2 boks hvite bønner, 200 gram - finrevet skall og juice av en 1/4 sitron - eventuelt koriander eller persille til servering.

Slik gjør du: Varm oljen i en romslig gryte. Skjær løk og selleri i smått, og surr i oljen på medium lav varme i cirka 10 minutter til det begynner å bli mykt. Ha i spisskummin og surr et minutt til. Skru opp varmen litt, og ha i buljong, avrente kikerter og hakket tomat. Pluss litt pepper. Surr i 8 minutter til. Ha i avrente hvite bønner og sitronsaft og surr i 2 minutter til. Krydre litt med salt og pepper etter smak. Server med ferske urter og litt finrevet sitronskall. Halvstekte pitabrød kan du skjære i to og ta i brødristeren. Det er godt ved siden av.

Pasta med sitron og skinke.

Dette trenger du:
200 gram kort pasta - 1 sitron - 1 dl melk (eller gjerne fløte) - 1 raus ss smør - 3 skiver skinke - salt
pepper - gjerne litt ost.
 

Slik gjør du: Sett på vann til pasta. Smelt smøret på svak varme varme. Vask sitronen og riv det gule skallet fint i en bolle. Ikke ta med det hvite. Bland sammen med det smeltede smøret. Ha i melk (eller fløte), 1 ss  sitronsaft, salt og pepper. Surr biter av skinke i stekepanna. Bland sausen med den ferdigkokte pastaen, og ha biter av sprø skinke oppå. Server gjerne med litt ost.


Bakt pasta med bønner. 

Dette trenger du: 200 gram pasta - 200 gram hvite bønner  1/2 boks hakket tomat - 2 hvitløksfedd - 1 finhakket løk - 1 ss tomatpure + 1 ss vann - 1/2 dl olivenolje -. salt og pepper.

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 180 grader. Sett på pastaen, underkok den med 1-2 minutter. Surr løk og hvitløk på middels varme til det er myk. Ha i tomat og tomatpure og vann, surr videre i 10 minutter. Bland med bønner og pasta og bak i ovnen i 10-15 minutter.


Pitabrød med hummus.

Dette trenger du: Halvstekte pitabrød - 1/2 boks kikerter, 200 gram - 1 hvitløksfedd - 1/2 ts til 1 ts salt - 2 ss olivenolje - 1 ss saft av sitron.

Slik gjør du: Skyll kikertene. Ha de i en stavmikser. Ha også i hvitløk, sitron, olivenolje og salt. Stek pitabrødene etter anvisning på pakka, og ha hummus i brødene sammen med de grønnsakene du har i kjøleskapet. Agurk, tomat, salat, paprika, revet gulrot... det meste gå fint.  

      
Handleliste

4 egg
1/2 liter melk (eller en fløteputt)
1 pakke kokt skinke
1 purre
1 liten løk
stangselleri
1 boks hakket tomat, 400 ml
1 boks kikerter, 400 gram
1 boks hvite bønner, 400 gram
2 sitroner
hvitløk
1 liten boks tomatpure
500 gram kort pasta
1 pakke halvstekte pitabrød

Dette har du kanskje fra før?

2 dl hvetemel + 2 spiseskjeer
salt og pepper
olivenolje
litt ost
smør
spisskummin
grønnsaksbuljong



 

 

 

 

 

 

       

7 kommentarer
  • Lars 12.03.2017 kl.22:54

    dette er da ikke nok til middagen.. er jo mere som forretter . voksne folk må ha mere mat enn det der.
  • Siri Fossing 13.03.2017 kl.07:07

    Lars: Det er jeg uenig i. Det er faktisk ganske mye mat. Har også testet ut et par av disse på naboen som bor alene,. Men det er klart, noen spiser mer enn andre.:)
  • Stian 13.03.2017 kl.07:44

    Fint med ukemeny som ikke mettet mer enn ca 15min men gir høyt blodsukker istedet. Pasta eller pannekaker til middag. #usunt. Hvor er grønnsakene og fettet? Hva med å bytte ut pastaen med squash og fetaost eller en omelett med litt bacon istedet for å tilsette hvetemel?
  • Siri Fossing 13.03.2017 kl.08:37

    Stian: Du står fritt frem til å bytte ut eller legge til akkurat det du vil selv. Dette er en meny som først og fremst er lagt opp etter pris og utnyttelse av råvarer, med tenke på studenter o.l.
  • Asbjørn Lauvstad 14.03.2017 kl.12:21

    Jeg er lite imponert over middager til 30 kr dagen. For meg dekker et slikt beløp alle måltidene selv om jeg også lager middager hver dag. Her er noen tips til virkelig billig mat: Fiskepinner kan koste godt under 1 kr pr stk. Det holder med 4 stk til en middag. Lungemos kan noen ganger kjøpes til 10 kr for litt under 1/2 kg. Det gir tre middager. Grønne eller gule erter koster nå 5-6 kr for 1/2 kg. Vekta blir ca tredoblet etter utvanning. Grillpølse kan koste ned til ca. 20 kr pr kg. Det kan bli under 2 kr for en middag. Et meget velskakende produkt er potetsalat som Rimi selger for ca. 10 kr og dermed bare litt over 10 kr pr. kg. Selv om jeg ikke lenger lever for 10 kr dagen, lever jeg fortsatt langt billigere enn gjennomsnittsnordmannen.
  • Lilly 16.03.2017 kl.16:43

    Ja
  • Oda Margrethe 08.04.2017 kl.18:45

    Dette skal jeg prøve! :D