Her kommer oppfølgeren til Sushi for dummies – nemlig Maki.
Maki er små ruller med ris, pluss for eksempel fisk og litt grønnsaker rullet inn i tynne sorte flak kalt nori (en form for tørket alge). Jeg får litt assosiasjoner til vårruller når jeg ruller disse – det gjelder å ha på litt fyll, fukte enden av papiret og rulle stramt og bestemt.
Tynne skiver av agurk og avokado fungerer godt å ha i disse, det er grønnsaker som er myke å rulle og dessuten smaker de deilig sammen med fisk. Siden risen har eddik i seg blir heller ikke avokadoen brun av å ligge i rullene.
Følg oppskriften på sushiris i Sushi for dummies, og lykke til med Maki-laging.
Nok til ca 50 Maki-biter
Dette trenger du
ca 150 gram salmalaks (kjøper du en salmalaks på ca 300 gram, kan du lage ca 30 Nigiribiter og 40-50 Makibiter.)
ca 125 gram ferdig sushiris
1/2 agurk
1-2 avokado
sesamfrø hvis du vil
lodderogn hvis du vil
5 noriark
Slik gjør du
Skjær laks i tynne lange strimler, ca 1 cm tykke og omtrentlig like lange som noriarkene.
Del agurken i to på midten. Skjær en halvdel i to på langs. Du kan skrape ut den myke kjernen hvis du vil, men det er ikke nødvendig.
Skjær den halve agurken i tynne, tynne skiver. Bruk god kniv eller mandolin hvis du har.
Skjær også avokado i tynne skiver.
Nå begynner den mest slitsomme jobben. Legg et noriark på et rent og tørt underlag med den blanke siden ned.
Fordel sushiris utover på ca 2/3-deler av noriarket. Risen er veldig klebrig, så det lønner seg å ha en bolle med vann stående som du kan dyppe fingrene i.
Jobb etter beste evne med med å få risen jevnt fordelt utover i et tynt, men tett lag.
Legg en stripe med fisk, to striper med halve agurker og en stripe med avokado over hverandre på dette viset.
Pensle den øverste delen uten ris med vann.
Rull sakte sammen fra fiskesiden, prøv å hjelpe fyllet slik at det ikke sklir ut, og legg rullen med skjøten ned.
Hurra!
Skjær en rett og fin overflate i hver ende, og skjær opp til 9-10 biter.
La Makien være som den er, eller pynt med f.eks. lodderogn eller ristede sesamfrø (ristet i stekepanne til de er gylne.)
#sushi #maki #sushifordummies #salma #avokado #agurk
Risen er for bløt?
Ikke bruk brødkniv
Rist sesamfrøene til de blir gule
Pam: Hei! Jeg var fornøyd med risen på denne, men det er sikkert litt smak og behag. Ellers gode tips – tusen takk!:)
Hvordan lage en god soya saus spm du får på sushi steder? Vanlig kikomann er ikke godt til Sushi
Rolf: Hei! Jeg vil tro at sushirestauranter foretrekker ulike merker – uten at jeg kan vite det med sikkerhet. I min nyinnkjøpte kokebok Sushi på norsk anbefaler de bare lys soyasaus – f.eks Kikkoman – mens i en artikkel jeg leste med kokker fra Nodee sier de bare lys soyasaus. Kanskje det er lurt å spørre dem neste gang du spiser på sushirestaurant? Så får du sikkert et godt tips til en variant? Ha en fin dag! mvh Siri