Lam i melk

Jeg er veldig glad i lammekjøtt. Og det må ligge noe i blodet, for min sønn på 5 år er også veldig glad i lammekjøtt. Det er nesten det eneste kjøttet han liker, faktisk.

Så da jeg snublet over denne oppskriften på langtidsstekt lam i melk, måtte den selvsagt bare prøves ut. Og hvilken suksess det ble! Deilig, mørt lammekjøtt som du kan rive løs med gaffel. Det blir faktisk så mørt at det nesten ramler fra hverandre av seg selv. 

Dette er ikke en spicy rett, så jeg kjørte på med tradisjonelt tilbehør som potet og gulrot. Melken lammet hadde kokt i ble basen til en hvit saus, og mormor og morfar ble invitert på søndagsmiddag. Så enkelt. Og så ufattelig godt.

Nok til en vanlig familie med besteforeldre på besøk.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 4 1/2 time. 4 av disse timene skal lammet stå i ovnen.

Dette trenger du

ca 3 kg lammestek med eller uten ben, eller et lår
2 liter melk
1 ss matolje
50 gram smør
2 laurbærblader
1 løk
1 hel hvitløk
litt timian
litt muskatnøtt
1 ts revet appelsinskall, eller 1-2 ss ren appelsinjuice uten tilsetningsstoffer
salt og pepper
potet
gulrot

Til sausen
2 ss smør eller plantemargarin
2 ss hvetemel
1 ss dijonsennep eller 1-2 ts sennepspulver
litt timian
salt og pepper

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 150 grader

Gni lammet inn med salt og pepper, og brun det i en blanding av olje og smør i stekepanna på middels høy varme. Prøv å snu og vende slik at det blir brunt over alt.


Legg lammet i en stor ildfast form med lokk. Har du ikke det, kan du bruke langpanne, og folie over. Da er det lurt å legge noe i mellom lammet og folien slik at denne ikke klistrer seg på kjøttet. For eksempel en liten form eller en kopp eller lignende.   

Hell melken i en gryte, og kok opp sammen med laurbærblad, grovhakket løk, hvitløksfedd, appelsin, timian og litt revet muskat. Hvitløksfeddene knuser jeg med flatsiden av en kniv, slik at saften kommer ut i kraften.

Når melken har kokt opp kan du helle den over lammet.

Sett på lokk, og stek på 150 grader i ca 4 timer.

Ta ut kjøttet, og la det hvile litt i f.eks. folie i 20-30 minutter mens du lager saus.

 

Saus:

Sil kraften.

Smelt smør/plantemargarin på middels lav varme.

Pisk inn melet til en fin, gul grøt.

Spe på med litt og litt av kraften til du får en fin, fyldig saus. 1/2 – 1 dl av gangen, og la sausen tykne mellom hver gang. Piske hyppig. Du trenger ca 4 dl totalt.

Smak til med dijon eller sennepspulver, litt timian, pepper og salt.

Sett gjerne hele lammestykket på bordet, og la middagsgjestene rive kjøttet selv.

Server sammen med potet, gulrot og den deilige sausen, og gjerne tyttebær i tillegg.

#lam #lamimelk #søndagsmiddag #tradisjonsmat #middag #stek  
  
 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg