Falsk marsipan – ekte glede

Mine juleminner dreier seg mest av alt om en sjokoladekalender jeg spiste opp lenge før julaften, en julestrømpe min tante hadde sydd, mammas hjemmebrygga øl (som måtte åpnes over vasken fordi det bruste over) og ikke minst marsipanlaging. Det vil si – mamma lagde marsipan, vi lagde figurer.

Mamma vokste opp i Skien rett etter 2. verdenskrig, og det var min mormor som hadde denne oppskriften. Mamma og tante (hun med julestrømpene) lagde også marsipanfigurer før jul, og hver gang mamma ble sendt i kjelleren for å hente noe for min mormor, tok hun en bit. Så da julaften endelig kom var det ikke noe særlig igjen på fatet i kjelleren.

Det var det heller ikke av vår marsipan. Mitt brett bestod hovedsaklig av skjeve kuler med en valnøtt trykket ned i midten, og det var stadige turer ned i kjellerboden i løpet av desember. Og marsipanen forsvant i likhet med sjokoladen i kalenderen.

Nå er de mine barn som har brett i boden. Et med rosa og gul marsipan, stjerner, hjerter og kattepuser. Et annet brett har hovedsaklig grønn og blå marsipan, med fisk, firkanter og rundinger. De kommer neppe til  bli forvekslet.

Og det er sannelig ikke lett å si hvem som synes dette er mest stas – mor eller barn.      

Denne marsipanen er av den falske typen – det vil si en deig med malte mandler, masse melis, fløte og hvetemel. Det blir en fleksibel og fin deig som er lett å jobbe med, og ganske lett å lage også. Perfekt for små barnehender (og munner). Du trenger også en mandelkvern, eventuelt kan du bruke kjøkkenmaskin. Men kvern gir nok best resultatet.

Nok til to store brett med figurer

Fra kjøkkenbenk til kjøkkenbord, 20-30 minutter for å lage marsipanen, pluss minst en time avkjøling. Lag gjerne marsipanen en dag eller to før den skal brukes, og oppbevar den i plastfolie i kjøleskapet.  

Dette trenger du

1 1/4 dl kremfløte
1 1/2 dl hvetemel
100 gram mandler
500 gram melis
konditorfarge om du vil

Slik gjør du

Begynn med mandlene. Kok opp vann, og la de koke i et minutt eller to. Sil av vannet og avkjøl litt. Bruk fingrene og popp mandlene ut av skallet sitt. Det skal gå ganske greit, skallet sitter løst.

Legg de på halvparten av en kjøkkenhåndkle eller på kjøkkenpapir. Ta resten av håndkleet og brett over, trykk og tørk mandlene. La de ligge der og tørke litt til mens du forbereder resten.


Lag en jevning av fløten og melet. Det vil si at du har fløten i en gryte, og varmer opp på middels lav varme. Pisk inn melet, til det blir en deig som slipper gryta. Det går ganske fort.
 

Sånn vil du at deigen skal bli.

Mal mandlene mens deigen avkjøles. Her har jeg brukt kvern, og det blir ganske finmalt.

Bland mandelmassen godt med melisen. Det holder med å bruke en sleiv.

Så har du deigen opp. Kna alt sammen  godt sammen. Jeg bruker engangshansker i plast, men du kan godt bruke et par nyvaskede hender.

Den ferdige marsipanen er litt smuldrete, så den må du plastpakke og sette kjølig i en halv til en time. Gjerne over natta.

Etter en times tid deler jeg den i emner som jeg farger med konditorfarge (veldig greit med engangshansker da også), før jeg bruke plastfolie på de ulike klumpene og har de i kjøleskapet en stund til. Så får fargen satt seg bra.

Da er det bare å finne frem en voksduk og noen nydelige barn – og sette i gang. Har du ikke små former er det stas å lage noe på frihånd også – for eksempel en skjev kule med en valnøtt i.

Lykke til!:)

 

 

 

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 749

2 thoughts on “Falsk marsipan – ekte glede

  1. Jeg finner ikke min mors falske marsipan oppskrift, men hun vokste også opp i Skien, og jeg håper oppskriften din er omtrent lik, bruker du mandeldråper for å forsterke smaken, eller er det jeg som husker feil?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top