Sjømannsvafler

Da jeg flyttet til Oslo tidlig på 90-tallet, jobbet jeg på reisebyrå midt på Karl Johan. Og lunsjrommet vårt var spisesalen på nabohotellet. Vi hadde vår lunsj der etter at frokosten til gjestene var over. Og der stod det altså et vaffeljern og en bøtte med røre. Du kan si det sånn at det lå raskt an til en ny og større bikini det året.

Lukten av vafler – særlig når du er sulten fra før – vil jeg si er nærmest uimotståelig.    

Mitt forhold til vafler for tiden er Toro-varianten. Det er Toro vaffelrøre man bruker i kiosken ved fotballbanen når det er kamp. Og jeg har fått en sønn som er hektet på fotball, så det blir nok en del kamper (og Toro-vafler) i årene som kommer. Vaflene du får fra Toro-posen er helt greie. Ikke spesielt vonde, men ikke spesielt gode heller, synes jeg. Praktisk og greit i en provisorisk kiosk en onsdags kveld ved en grønn flekk på Sørlandet et sted.

Men dette er vaflene sine. Saftige, fluffy og fine. Stekt etter oppskrift fra sjømannskirken i København, som har vunnet mange vaffel-konkurranser med disse. Sjømannskirkene har gjort vafler til sitt varemerke – i den grad at da sjømannskirken ble hedret med eget frimerke for et par år siden, var det selvsagt med et vaffelhjerte på merket.

Disse vaflene er sjømannskirke, og de er bestemorfang og barndom. De smaker sånn det er meningen at vafler skal smake. Og her får du oppskriften:  


Nok til 8-10 vaffelplater

Fra kjøkkenbenk til sulten vaffelmunn – 10 minutter å lage røre. 15 minutter bør den få svelle. Så må du steke, og det tar vel en halvtimes tid å steke opp alle sammen.

Dette trenger du

2 egg
1 dl sukker
2 dl skummet kulturmelk
1 1/2 dl H-melk
1 dl vann
6 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 ts vaniljesukker
1/2 ts  kardemomme
125 gram smør

(Kombinasjonen 2,5 dl kefir og 1 dl lettmelk har også gått veldig fint her hjemme)

Slik gjør du

Pisk eggedosis av egg og sukker.

Smelt smøret i en liten kjele og sett til side.

Ha i litt av det våte og litt av det tørre, og pisk i mellom til en jevn fin røre. Fortsett å ha i annenhvert til du har brukt opp alt.

Kardemomme må også i.

Bakepulver og vaniljesukker også.

Til slutt har du i det smeltede smøret.

La røra svelle 15-30 minutter før du steker.

Bruk litt smør i jernet når du steker.

Legg vaflene på rist underveis.

Server med vaniljekesam og bær… rømme og syltetøy… eller brunost. 

#vafler #sjømannskirkensvafler #vaffelhjerter 

 

 

     

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 749

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top