Falafel

Jeg er grønn når det gjelder falafel. Jeg har lenge gått og innbilt meg at det var en form for kebab. Så dukker det opp noen kjempekoselige mennesker i nærmiljøet med andre matvaner, tradisjoner og råvarer enn det jeg bruker sånn til vanlig. Og plutselig befinner du deg på fotballkamp med et aluminiumskremmerhus fullt av falafel. Som du sloss med 8-åringen og 6-åringen om. Noe helt nytt for oss – og veldig, veldig godt!

Jeg liker jo veldig godt kikerter, både i hummus og suppe. Men nå kanskje aller best i falafel!

Så da ble det falafelkurs på meg hjemme hos Zena og Yousef – noen veldig fine folk som synes at brødskive og gulost kan bli litt i tammeste laget. Og det har de jo rett i.:) 

Jeg bruker tørre kikerter som jeg legger i vann over natta. Jeg prøvde først med hermetiske, siden jeg må til nabobyen for å få tørre. Men de gikk bare i oppløsning da jeg skulle steke dem. Så det gidder jeg ikke prøve flere ganger.

Oppskriften fra Zena var uten vann, men jeg synes det er lettere å lage boller hvis det er litt væske i deigen. Dessuten har jeg litt chili i. Du kan også ha en halv løk ekstra, om du vil.   

Zena bruker arabisk 7-spiceskrydder. Jeg har en libanesisk variant av det hjemme. Men det kebabkrydderet du får kjøpt i de fleste dagligvarebutikker nå inneholder en del av de samme krydderne, så du kan bruke det, siden 7-spices ikke er så enkelt å få tak i bestandig. 

Nok til 4 personer

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 30 minutter (pluss at kikertene må ligge i vann over natta før du skal lage falafel)

Dette trenger du

400 gram tørre kikerter (jeg kjøper mine i helsekostforretning eller innvandrerbutikk)
1 løk (eller 1 og ½)
2 fedd hvitløk
2 never persille (gjerne bladpersille)
1-2 ts paprika
1-2 ts spisskummin
1-2 ts kebabkrydder (eller arabisk 7-spices)
1 ts chilipulver om du vil
1 ts salt
½ ts bakepulver
1/2 – 1 dl vann
1 1/2 liter solsikkeolje

Så er det godt med salat, agurk, kanskje litt granateplefrø, litt sitron til å skvise over, pitabrød, tynnbrød eller noe lignende, og du kan lage en dressing av  ½ boks lettrømme, 1 ts salt og en skvis sitron + litt paprikapulver

Slik gjør du

Her er hovedrolleinnehaveren. 400 gram av disse legger du i en bolle og har godt med vann i. De skal stå over natta. Etter hvert hører du de popper, faktisk.

Etter 12 timer – 1 døgn er de klare, og kan kjøres i kjøkkenmaskinen.

Sammen med løk, hvitløk, persille, krydder, salt og bakepulver – og litt vann.

Blandingen skal bli jevn og fin.

Varm opp solsikkeolje i en tykkbunnet kjele eller en stekepanne med høye kanter. Når det bruser rundt en skaftet av en tresleiv (eller en grillpinne) – så er oljen varm.

Form små boller med en spiseskje. Ikke større enn vanlige kjøttboller, heller litt mindre enn større.

Friter bollene i veldig varm olje til de ser ut som de har vært i Thailand i 14 dager.

Så er det bare å kose seg!

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 748

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top