Denne karibiske risen er en variant av en oppskrift den engeske TV-kokken Nigella Lawson har i en av sine kokebøker. Den dama kan lage mat.
Det er en saftig og spicy risrett med karibiske aner. Risen kokes i kokosmelk og hønsebuljong, og er smaksatt både med chili og hvitløk. Supergodt og kjempeenkelt. Og litt eksotisk.
Du kan bruke den som den er, som tilbehør til noe kjøtt, eller blande noe kjøtt i risen.
Det anbefales at vi kutter ned på kjøttforbruket av hensyn til miljøet, så mange opererer med kjøttfri mandag. Da passer det perfekt med denne.
(Ønsker du å vite litt mer om hva og hvorfor man har kjøttfri mandag, kan du lese om det her.)
Nok til 4.
Fra kjøkkkenbenk til middagsbord, cirka 30-40 minutter.
Du kan for eksempel brukte en pakke karbonadedeig som du kan steke mens risen koker, eller servere noen kyllingfileter eller koteletter ved siden av.
I originalversjonen skal det egentlig være gungo-erter (aner ikke hvordan de ser ut – eller hvor de kan kjøpes), som skal koke med hele veien. Men jeg brukte røde kidney-bønner, som jeg hadde i helt til slutt. Nigella har også brukt ulike typer bønner skriver hun, så da sier vi at det er greit.
Dette trenger du
1 boks kidney-bønner, 400 gram
1 løk
1 rød chili (rens ut frøene, bruke gjerne engangshansker hvis du har – eller tynne plastposer på hendene)
1 fedd hvitløk
400 gram middagsris eller f.eks. Basmati-ris
1 boks kokosmelk, 400 ml
6 dl hønse- eller grønnsaksbuljong
litt fersk timian, kan skippes
salt
rapsolje, vitaolje, melangeolje e.l.
eventuelt noe kjøtt
Slik gjør du
Kutt løken i biter. Surr den i olje på middels varme i cirka 5 minutter, til den er blank og myk og gjerne litt lysebrun.
Hakk hvitløk og chili i smått, og surr med i et minutt til. Rør rundt.
Bland i risen, ha gjerne i litt mer olje. Risen skal bli blank og fin. Rør godt.
Hell over buljong og kokosmelk. Kok opp, legg på lokk og skru ned varmen så risen bare putrer. Det skal den gjøre i cirka 15 minutter.
I mellomtiden skyller du bønnene godt. Bland i risen et par minutter til slutt, og ha litt mer salt hvis du trenger det.
Server gjerne med litt fersk timian på toppen.
#middag #karibiskris #risrett #hverdagsmat #nigellalawson #vegetar
Jeg kom fra ris land og som regel koke jeg bare den som den er. Men nå, må jeg bare prøve denne oppskriften. Det smaker sikkert herlig:)
Så spennende 🙂
Iselin Renée: Ja, dette var en ny vri på ris for meg også. Kjempegodt. Så fine bilder du tar!
Ser veldig godt ut da 🙂
har ikke spist noe Karibisk sida 97 så her kom virkelig helgas meny tips.
Takk for den.
Mvh, Per Berge.
Per Berge: Bare hyggelig, Per.;-)
va fantastisk godt 🙂 fine oppskrifter 🙂
kenneth larsen: Så bra!! Takk for koselig tilbakemelding – gøy når det funker på andres kjøkken også.:)