Risotto med bacon og sopp

Risotto-risen minner om den norske grøtrisen, og i Italia brukes den ofte til forrett som et alternativ til pasta eller suppe, uten annen tilsetning en litt krydder, smør og eventuelt parmesan.  

Men det ganske vanlig å ha noen grønnsaker i risottoen, og kjøtt og fisk fungerer også fint. En kjent variant er Risotto al nero di seppia – som er blekksprutrisotto farget svart med blekket fra blekkspruten. 

Det er ganske lett å lage risotto, det tar ikke så lang tid heller. Den må bare passes litt på underveis.

Denne varianten med bacon og sopp syns jeg er fantastisk god. Nå får må man til og med kjøpt skikkelig risottoris på Rema 1000, så det er bare å svinge innom en dagligvarebutikk og plukke med seg en pakke,.

Da gjenstår det nesten bare å ta en kjapp tur i skogen og plukke med seg litt sopp – så kan du sette denne herligheten på bordet etterpå. 

Nok til 4. (Risotto er ganske mektig, så man trenger ikke så mye. Men jeg vil si at dette er nok til 4 normalspisende jenter. Får du en storspisende gutt på besøk – ville jeg vurdert å doble porsjonen.)

Når du serverer risotto som hovedrett, kan du godt servere salat og/eller brød ved siden av. Eller for eksempel noen erter, som jeg har gjort her.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 45 minutter.

Dette trenger du

1 løk, finhakket
1/2 dl olivenolje
3 dl risottoris
ca 7 dl vann
1 terning med kylling- eller grønnsaksbuljong
4-5 mellomstore sopper eller 10 små
100-150 gram bacon
1 ss smør
2 ss revet parmesan
litt pepper
eventuelt persille

Slik gjør du 


Kok opp vann og buljong i en kjele, og finn frem en annen mellomstor/stor kjele til risottoen. 

Kutt løken i smått, og fres den (i risottokjelen) i olje på middels lav varme til den blir blank og myk.

Tilsett risen sammen med løken og fres i et par minutter til.

Begynne å spe på med den varme buljongen. Du skal spe på litt og litt av buljongen, og la det koke nesten helt inn du sper på mer. Legg på lokk i mellom omgangene.

Jeg gjør dette i ca 4 omganger, altså rundt 1-2 dl av gangen.

Du skal ikke røre underveis. 

Hele prosessen tar pluss/minus 20 minutter.

I mellomtiden kan du legge bacon (ferdig terninger, eller klippet i smått) på en bakeplate med bakepapir, og sette inn i kald ovn. Skru varmen på maks (min går til 275 grader). Pass på! Når ovnen er varm tar det ikke mange minuttene før baconet er ferdigstekt.

Soppen skjærer du også i mindre biter, og gir en omgang i stekepanna til den er pen og sydenbrun. 

Risottoen er ferdig når den er kremet men fortsatt gir litt tyggemotstand.

Rør forsiktig inn pepper, smør og parmesan. Eventuelt litt salt, hvis du ønsker det.

Til slutt vender du inn bacon og sopp, eventuelt noen persille.

Ojojoj. Dette er skikkelig digg!

 

#risotto #bacon #sopp #parmesan #middag #oppskirft #italiensk

 

Print

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg