Husdrømmen på Sørlandet og en eventyrlig fransk-sørlandsk elggryte

Vi skal flytte. Etter 20 år i Oslo skal jeg igjen bo på Sørlandet. Forrige gang jeg bodde der var tenårene såvidt passert, arbeidsmarkedet dårlig og utferdstrangen stor. Nå returnerer jeg, etter 20 år med storbyliv, og med mann og to små barn med på lasset. Tvedestrand er min nye by. 20 minutter unna skogsbygda Vegårshei hvor jeg vokste opp.   


Elggryte fra elgens rike Vegårshei – men mer om den senere  

Jeg flytter også fra storbyens små leiligheter. Ni stykker har jeg vært innom på disse 20 årene. Lite lagringsplass, fellesvaskeri i kjelleren – eventuelt en vaskemaskin på badet hvis man er veldig, veldig heldig – og små stuer som gjerne er kombinert kjøkken/stue/gjesterom/eget soverom. I Tvedestrand venter et herlig gammelt sørlandshus – med gjesterom, eget vaskerom og joddentamei en egen hagestue attåt. Og vinkjeller!


Til sommeren, til sommeren… .

Og jeg drømmer om hvordan vi (les jeg) skal innrede det. Selvsagt gjør jeg det. Jeg ser for meg en varm og blandet stil av nytt og gammelt, tradisjonelt og moderne. Det eldste delen av huset ble bygget allerede i 1790, og huset er et eventyr av bjelker, smårutede vinuer og tregulv. Inni mitt hode er det allerede flagrende, lette hvite gardiner foran vinduene, en griselekker dypblå ullsofa foran tv’en , og en stram moderne spisestue foran kjøkkenet. Der skal jeg dekke med mine lysegrønne, gamle danske porselenstallerkner med bittesmå blomster langs kanten. Og når du runder kjøkkenpeisen, kommer du for eksempel inn i et hypermoderne, luftig kjøkken. Som dette:


Line Inframe – Sigdal kjøkken

Selv om det er et gammelt hus, betyr det ikke at kjøkkenet ikke kan ha alle funksjoner lett tilgjengelig og logisk plassert. Måten skapene er innebygd på gir en følelse av at det er plassbygd, noe som passer godt til et hus med sjel. 

Her kunne jeg tenkt meg å skape mye kjøkkenmagi. Helst hver eneste dag. Men i hvertfall til fest! For eksempel kan jeg lage denne elg bourguignon-gryta (elg bårginnjå) til gjester som kommer for å besøke oss i husdrømmen vår. Fransk husmannskost møter elg fra Vegårshei. Eller fra et annet sted. Saftig og mørt elgkjøtt, kokt i timesvis i rødvin. Å jada. 

 

Skulle jeg fortsatt bodd i Oslo ville kanskje kjøkkendrømmen sett litt anderledes ut. Selvfølgelig i en leilighet i et ombygd industrilokale (hvem vil ikke bo sånn – som i en amerikansk film) – høyt under taket og med røffe vegger og gulv. Som dette:


Line – Sigdal kjøkken
Har du nok areal, kan du få et grenseløst kjøkkenallrom med kokesone, minglesone, spisesone, jobbsone, leksesone…


Disse skuffene er kjærlighet ved første blikk for en med tysk ordenssans. Fortsatt Line – Sigdal kjøkken.

Sigdal har kommet med de to nye modellene Line og Line Inframe, og du kan lese mer disse og alle de andre kjøkkenmodellene på Sigdal sin hjemmeside.

Og når gjestene mine tror de ikke har plass til mer, kan jeg for eksempel sette noe deilige tilslørte sørlandspiker på bordet:

En tradisjonell dessert med ny, moderne vri – akkurat som huset vårt (mitt.)

 

Kaffe?

 
 #sigdal #elg #oppskrift #middag #tilslørte #sørlandspiker #bourguignon #Line #LineInframe

Dette innlegget er skrevet på oppdrag fra Sigdal Kjøkken. Mer om Sigdal om deres produkter finner du på Sigdal sine hjemmesider.     


Print
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg