Lammekoteletter med tomatbulgur

Da jeg flyttet til Oslo på midten av 90-tallet, fikk jeg en venninne som bodde på Grünerløkka. Da var det fortsatt en bydel preget av å være gammelt arbeiderklassestrøk, og det var ikke mange trendy utesteder eller butikker å spore. 

Men vi hadde Noahs Ark. Det var en innmari koselig strøkscafe, med ganske billig øl og god, tyrkiskinspirert mat. Den har faktisk overlevd den hippe-make-over’n i bydelen, og eksisterer den dag i dag. Vi satt mye på Noahs, og etter at jeg selv flyttet til Løkka – satt vi der enda mer.

Vi jobbet på den tiden på et av Oslos største reisebyrå, og ble sendt rundt i verden på studietur støtt og stadig. Men lønna i servicebransjen var lav, så det var ikke så ofte vi hadde råd til å spise ute på egen regning – enten den var i Brasil eller hjemme på Løkka. Men de få gangene rundt lønningstid hvor det gikk an, var det lite som slo de tyrkiske kjøttkakene med tomatbulgur som de serverte på Noahs.

Tomatbulguren jeg lager kommer aldri til å smake like godt som på Noahs. De sier man spiser like mye med øynene som med munnen. Men man spiser vel så mye med sinnet. Det er folka, stemningen, tiden man er i og miljøet rundt. Hele pakka. Men om det ikke smaker likt, så smaker det uansett godt!

Det tar ikke noe mer enn ca en halvtime å lage dette, men husk å marinere kotelettene på forhånd.

Denne retten med ingrediensliste som kan gjøres om til en handleliste, samt steg-for-steg-forklaring, ligger også ute på matappen min – som du finner både i App Store og i Google Play. 

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 30 minutter.

Jeg vet det går an å lage marinade selv i en fei, men jeg konsentrerer meg om bulguren, og kjøper ferdig hvitløksmarinade.

Jeg bruker tykk yoghurt naturell med mynteblader i stedet for saus, men vil du lage en enkel juksesaus kan du varme opp et beger creme fraiche, og ha litt buljongpulver og sukkerkulør oppi. Det blir brun saus på 3 minutter. Eller 2.  

Dette trenger du

8-10 lammekoteletter
2 pk hvitløksmarinade
asparges
gresk yoghurt (eller creme fraiche)
mynteblader
3 små sjalottløk, finhakket (eller 1/2 liten gul løk)
2 dl lys bulgur
4 dl vann
2 ts eller ½ blokk  buljongpulver
1/2 ts salt
2 ss tomatpuré (vær raus)
litt matolje, f.eks. rapsolje
litt god olivenolje

Slik gjør du

Mariner lammekotelettene i hvitløksmarinade i et par timer i romtemperatur, eller i kjøleskap over natten. 

Sett stekeovnen på 225 grader.

Gni inn kotelettene med salt og pepper og brun dem i smør i pannen, ca. 2 min på hver side.

Ha dem over i en ildfast form, og etterstek midt i ovnen (gjerne sammen med resten av marinaden) på 225 °C i ca. 8 min.

Bland frisk mynte i yoghurt (ca 2 ss finhakket mynte per 2 dl yoghurt), litt salt, pepper og sukker (f.eks. 1/2 ts) og sett kjølig. 

Blank løken i et par spiseskjeer rapsolje i en kjele, den skal ikke bli brent, bare myk og blank.

Ha oppi bulgurkorna og stek et par minutter under omrøring.

Tilsett vann, buljongpulver, salt og 2 toppa spiseskjeer med tomatpure og la det koke på svak varme under lokk i 15 min. Rør i den et par ganger underveis.

Surr noen aspargestopper i smør, salt og pepper et par-tre minutter i stekepanna.

Rør inn en dæsj god olivenolje i bulguren og server!

 #hvitløkskoteletter #lammekoteletter #bulgur #tomatbulgur #lam #greskyoghurt #mynte #asparges #middag #oppskrift #middagstips

 

       

Print

7 kommentarer

Siste innlegg