Munker

Jeg er en innflytter. Det har jeg alltid vært, og jeg kjenner ikke til noe annet. Mamma og pappa er begge fra Grenland, men der har vi aldri bodd. Jeg er født i Vadsø, og rakk ikke en gang å bli 2 år før vi flyttet videre til Arendal. Der bodde vi 1-2 år før vi flyttet videre til Vegårshei. Der rakk jeg å bo til jeg var nesten 20 år, før jeg hadde et lite hybelstopp i nabobyen Tvedestrand. Og etter 20 år i Oslo er jeg igjen tilbake i Tvedestrand.

Og det er jo her på Sørlandet jeg føler meg hjemme. Her har jeg hatt både barndom og ungdom, og foreldrene mine bor fortsatt på Vegårshei. Men dialekten avslører innflytterbakgrunnen – her er det ingen skarring, og ingen blaude konsonanter. 

Da jeg bodde her sist var jeg ikke like opptatt av mat som jeg er nå. Og det er litt gøy, for her er det mye å oppdage i voksen alder. Man kan for eksempel ikke bo på Sørlandet og drive med mat uten å kunne steke munker.

Munker er slags pannekake/vaffel/svele-hybrid, formet som en ball. Den skal være litt salt og sprø på utsiden, og saftig og myk inni. Og den er svært, svært avhengighetsskapende… 6-åringen har allerede bestilt munker til neste bursdag, 

Å lage munkedeig er lett som en plett. Å steke munker er en treningssak. Og jeg blir stadig bedre! 🙂


 

Fra kjøkkenbenk til munn: Cirka 30-45 minutter.

Dette trenger du

3 egg
2,5 dl sukker
5,5 dl hvetemel
4 ts bakepulver
2,5 dl kefir
1 tonn melange. Cirka. Hvert fall en pakke.:)

Mange sverger til smør, gjerne ekstra saltet smør. Jeg hadde lynkurset med melange – og liker disse munkene veldig godt – så jeg fortsetter nok med det. (For ordens skyld: Melange har tidligere hatt et dårlig rykte fordi den inneholdt transfett. Det gjør den ikke lenger. )  

Slik gjør du

Jeg har som regel at ingen oppskrifter på min blogg skal trenge spesialutstyr.Men ingen regel uten unntak. Munker må stekes i munkejern. Sånn er det bare.

Her i distriktet kan du få kjøpt munkejern på Næs Jernverksmuseum.

Etter et par uker med intensiv munkesteking har dette blitt mine munkestekeregler:

1. Jernet skal være varmt, men ikke for varmt. Min plate går fra 1-9, og da har jeg ofte havnet på 5, selv om jeg kanskje skrur litt opp og ned underveis.

2. Jeg bruker dammen i midten til smeltet melange, som jeg øser over munkene med ujevne mellomrom. Munkedammene skal aldri være tørre.

3. Munkedammen fyller jeg med 2 spiseskjeer deig per dam.  

4. Munkene skal bli sydebrune dag 4 (normal nordmann) før du begynner å snu dem. Etter det skal de snus hyppig frem til hele munken er sydenbrun dag 14.

HER finner du et lite stekekurs på YouTube. Hun lager deigen litt annerledes enn meg, og steker med en litt annen (les: mye bedre) teknikk enn meg foreløpig. 

Dette er mitt stekeutstyr. Et par grillpinner i tre, pluss melange. Jeg har også en teskje som jeg tar smør med, og masse tørkepapir.

Noen bruker strikkepinner, noen bruker gaffel. 

Dette er ingrediensene.

I motsetning til damen på YouTube er det ingen sikting eller slikt her i huset. Jeg bare smeller alt oppi en bolle og pisker til det er blandet. Så steker jeg.

Her har de svellet ganske bra og er straks klare for første snuoperasjon.

 Nå er de snudd, og jeg har eltet litt rundt på dem med grillpinnene mine. De ligger en stund før du snur de første gang, men etter det snur du ganske ofte.


 

Hello beauty!

 

 

#munker #munkejern #bakst #sørlandet #sørlandsmat #lokalmat #bakst #munkesteking 

 

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 749

13 thoughts on “Munker

 1. Dette var spennende, og noe jeg aldri har sett paa oestlandet der jeg vokste opp.
  Naa bor jeg utenlands, og tviler paa at det er mulig aa faa tak i munkejern i Frankrike – finnes det noen annen maate aa steke de paa? Muffinsformer for eksempel?

 2. Altså…å lage munker er ingen lett sak. Jeg er expert på å spise dem, og der er endel som ikke kan, men jeg skal ta med meg min kritiske gane ned til brygga i Tvedestrand og smake på dine 😉

 3. åå Munker er sååå godt. Var på ferie på Arendal område når jeg var ca 14år… for ca 15 år siden. Jeg og venninnen min ruslet rundt og plutset var det noe som luktet nydelig.. vi rett bort å kjøpte en munk hver.. å himmel.. det var helt nyydelig! vi kjøpte selvsagt fler og var innom der hver dag i de 14 dagen vi var det. vi snakket såå my om de munkene so ingen andre hade hørt om! dette var jo før internett..Når vi kom hjem gikk vi rett i kokebøkene til bestemor.. og der fant vi oppskrift.. og min tante som er en lidenskapelig baker.. hadde et munkejern..som hun ikke hadde brukt på evigheter!! skulle veldig gjerne vært på munkefestivalen! Lykketil!

 4. Marte: Hei! Ja, de er utrolig gode, og veldig avhengihetskapende.:) Festivalen gikk kjempebra – masse folk, en haug med munker, munkespisekonkurranse, munkekastekonkurranse – og selvsagt en kåring av de beste munkene! Jeg fikk en hederlig 5.plass i debutåret – tror ikke jeg skåret så mange poeng for verken rundhet eller sprett.:-D Men det var veldig artig, så vi satser på en reprise neste år.:)

 5. Hei 😃
  Pleier det ikke å være litt kardemomme i munkene? Eller??
  Mmm,nystekte monkebållå 😍😋er himla godt😋

 6. Etter å ha ønsket meg munkerjern i noen år (tenkte jo ikke på å kjøpe selv 😉), fikk jeg et til jul. Fant din oppskrift, og gleder meg til å prøve, gruer meg til å steke.. jeg hadde en filletante i Grimstad som laget disse, og som liten åt jeg til jeg ikke orket mer. Godt nytt år til deg fra meg

 7. Hei igjen 😊
  Måtte bare fortelle deg hvordan det gikk. For det første, de smaker himmelsk! For det andre, det gikk veldig greit å steke de, første omgang ble litt rare, men så kom det seg. Jeg har induksjonstopp, og hadde det på 12. Og det holdt med 1 sa i mitt jern. Skal prøve flere av dine oppskrifter, det er helt sikkert. Godt nytt år fra Frøydis

 8. Frøydis Vatne: åh, så utrolig gøy! Munker er helt fantastisk godt – det er farlig godt faktisk.:-D Da håper jeg du finner mer du liker på bloggen.:) Godt nytt år!

 9. Buy Tinidazole From India Online Purchase Prevacid Generic Cialis Canada [url=http://bmpha.com]levitra bayer[/url] Propecia What Is It Clomid Dapoxitina Basso Prezzo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top