Thailaks med erter

Jeg har et periodeforhold til mat. Nå for tiden er det for eksempel mye tradisjonelle gryter som hønskefrikasse (kommer snart) og biff stroganoff (kommer også snart) og den type ting som lages på på kjøkkenet mitt. Mat som lages i en eller to store gryter, eller som lages i en stor form i ovnen. Deilig mat om høsten!

Samtidig som jeg driver å lager alle disse grytene er jeg inne i en tung asiatisk periode på hverdagene. Lett thaimat funker for eksempel bra i uka når man skal spise denne litt langsomme og av og til mektige grytematen i helgene.

Jeg har ryddet litt på bloggen og laget en egen asiatisk-kategori, hvor jeg samler alle de gode oppskriftene på asiatiske retter. Det er perfekt hverdagsmat, for ofte er det lettlaget og raskt, og det går mye i fisk og kylling. Sjekk ut hva som finnes av oppskrifter her.

Denne laksen er et nytt bekjentskap, men skal helt klart inn i samlingen. Det er mange lett gjenkjennelige thaiingredienser som chili, lime og kokosmelk – men hovedkrydderet – madras curry pulver – er indisk. Det kjøper jeg på innvandrersjapper. Får du ikke tak i det, kan du eventuelt prøve deg frem med vanlig karri.  

Denne retten, pluss alle de andre deilige asiatiske oppskriftene – og mange andre oppskrifter også – finner du å min matapp. Den kan lastes ned fra App Store eller i Google Play.

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 30-40 minutter.

Dette trenger du

400 gram laks
4 dl fiskebuljong (vann pluss en terning)
1 cm + 1 ss revet ingefær
2 ss sitrongress enten en stilk eller fra tube.
3-4 stilker vårløk
2 ss matolje
3 ts madras curry powder
2 ss brunt sukker
3 hvitløksfedd
1 boks kokosmelk, 400 ml
1 ss limejuice, fra en lime
1 rød chili
1 ss fiskesaus
1-3 dl frosne erter
ris eller nudler til servering
koriander eller mynte til pynt

Slik gjør du

Kok opp buljong med 1 cm ingefær, sitrongress og et par stilker hakket vårløk. Skrell ingefæren, men du trenger ikke skjære den opp. Ha også en teskje salt i vannet.

Skjær fisken i terninger. Når vannet koker kan du trekke gryta til side og la fisken trekke i 10 minutter. Ta ut fisken og ha den over på en tallerken.

Mens fisken trekker begynner du på sausen. Ha stekepanna eller en litt romslig gryte på middels varme.

Surr curry-krydderet i olje sammen med resten av vårløken (finhakket) i ca 3 minutter.

Skru ned varmen til middels lav, og ha i finrevet ingefær, finrevet hvitløk og sukker.

Surr i 2-3 minutter til.

Rør inn kokosmelk, limejuice, fiskesaus og hakket chili. 

Surr i 2-3 minutter til.

Til slutt har du i laksebitene og de frosne ertene og surrer til alt er gjennomvarmt, 3-4 minutter. 

Dette er digg, det!

 

#laks #thailaks #asiatisklaks #fisk #middag #hverdagsmat #hverdagsmiddag #kokosmelk #erter #chili #vårløk #madrascurrypowder 
 
 

 
 

 

2 kommentarer
    1. Hei, denne er kjempegod! Går ned på høykant hos små og store, men jeg har i brokkoli for å få litt mer grønt og serverer med poteter. Det smaker også veldig bra 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg