Coq au vin

I mange år fikk du ikke kjøpt hele høner i butikken. De var gått helt av moten. Men i de siste par årene har de heldigvis kommet tilbake til frysedisken igjen. Høne er en ganske rimelig råvare, og veldig fin til gryter.

Du kan for eksempel lage denne franske klassikeren – Coq au vin. Egentlig hane kokt i rødvin. (Men hane er ikke så lett å få tak i og høne funker helt fint.:)

Det er en super helgerett, siden det tar litt tid å lage denne. Men at ting tar tid, betyr ikke at det er vanskelig. Det betyr bare at den må marinere en stund, og den må koke en stund. Så det er kjekt å gjøre det en dag man likevel har god tid.:)

Og har du ikke en dag med god tid foran deg, eller ikke orker tanken på at matlaging skal ta lang tid – så kan du lage denne lettvinte Kylling i rødvin som gir deg en lignende smaksopplevelse, og som også er kjempegod. 

 Nok til 6 personer

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 2 timer (1 1/2 time koking) pluss noen timer marinering (gjerne over natta).

Dette trenger du

1 høne, ca 1,4 kilo
150 gram bacon
1 flaske rødvin (spør etter en god og billig matvin på polet)
1/2 dl brandy eller konjakk
2 laurbærblad
1 kvist timian
12 pepperkorn
2 fedd hvitløk
1 løk
2-3 sjalottløk
2 stk gulrot
2 stk stangselleri
200 gram små sjampinjonger
1 ss mel evt. ½ buljongterning
1 ss olivenolje

Slik gjør du

Del høna i 6 eller 8 biter og hell over vin. 

La høna marinere i vinen i noen timer, gjerne over natta.

Skjær bacon i små biter.

Hakk gulrøttene, sellerien, hvitløken, løk og sjalottløk i smått.

Rens sjampinjongene hvis de har jord på seg, og skjær de også i smått.

Varm olje i ei gryte. Stek bacon til det begynner å bli sprøtt og den vanlige løken (ikke sjalottløken) til den er myk.

Ta høna ut av vinen, men ta vare på vinen.

Ha oppi høna sammen med timian, pepper og laurbærblad.

Hell over konjakk og tenn på. Det slukker av seg selv etter noen sekunder. (klarer du ikke å tenne på – så pyttsan)

Strø over litt mel, hell over vinen fra marinaden og kok opp. La småkoke uten lokk i omtrent tre kvarter.

Ha i gulrot, stangselleri, sopp, sjalottløk og hvitløk. Kok i tre kvarter til.

Synes du at sausen er for tynn og skvipete, kan du røre i en blanding av 1 ss smør og 1 ss mel.

Dette er fransk husmannskost på sitt ypperste – og jeg syns det passer brillefint med potetmos til. Gjerne denne med søtpotet.

#coqauvin #høne #høneirødvin #franskhusmannskost #grytemat #festmast #selskapsmat
 

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 749

6 thoughts on “Coq au vin

  1. Hane i vin
    Som navnet tilsier på denne retten så er denne retten laget av hane og ikke høne. Det er vesentlig forskjell på både konsistens og smak på kjøttet. Man blir jo litt oppgitt når disse hobbykokkene ikke en gang gidder å prøve å forstå hva de skal lage og lager noe helt annet. Dette er en vidunderlig god rett, men den må lages rett og da med hane.

  2. Per garen: Hei! Hvis du leser introen til retten står det ganske spesifikt at originalen er med hane. Men siden det er en råvare som er ganske utilgjengelig for folk flest – lager jeg den – i likhet med f.eks Andreas Viestad – med høne. God helg!:)

  3. Så hårsår han Per var, da? Tør ikke tenke på hva som skjer når han oppdager at du lager en digg saus av creme fraiche, for det er sikkert ikke innafor. Pussig at han velger å angripe en så god oppskrift fra den etter min mening minst fisefine og mest anvendelige norske matbloggen, jeg har laget masse, til gjester og toåringer, og alle går mette og fornøyde fra bordet. Takk, Siri!

  4. Ingrid: Tusen takk for kjempekoselig tilbakemelding! Nei, det er altfor mye matjåleri der ute, og jeg har ikke tenkt å begynne å snobbe med maten. Eller noe annet for den saks skyld.;) Og ingen skal ta fra meg gleden over å lage og spise et enkelt og godt måltid av den grunn. (Den sausen er virkelig genial – men neppe innafor, nei ;-D)

  5. Når en hobby kokk skal skrive noe om mat- så bør det være rette innhold i retten. Alt annet blir feil. Hane smaker vesentlig forskjellig fra høns og kylling og har en helt annen konsisjon.Det funker ikke helt fint med høne- det er helt feil. Dette er en vidunderlig god rett som skal lages med hane.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top