Enkel Bouillabaisse

Den franske fiskesuppen/gryten Bouillabaisse stammer fra området rundt Marseille, og er omtrent like gammel som vår tørrfisk. Gammel som alle haugene, med andre ord.

Den skal tradisjonelt sett ha minst tre fiskeslag, men minst like viktig er den aromatiske smaken av appelsin, hvitløk, laurbærblad, fennikel og safran. En ekte Bouillabaisse er en kulinarisk opplevelse, og den er litt krevende å lage. 

Men her får du en enklere versjon, som likevel gir deg en opplevelse av de samme smakene. Du kan bruke nesten hva som helst av fisk og/eller skalldyr – jeg gikk for lysing og laks.Velger du deg skalldyr, er det viktig at de kommer oppi gryta helt til slutt, så du ikke ender opp med gummi på tallerkenen.

Nok til 4

Fra kjøkkenbenk til middagsbord ca 30-40 minutter

Franskmennene heller gjerne suppa over brød som er smurt med en majonesvariant de kalle Rouille. Jeg foretrekker å ha brødet ved siden av, og du kan servere med f.eks en enkel jukse-aioli. Det går også an å lage en jukse-Rouille i stavmikser av 1 pose majones, 3 ansjosfileter, 1 hvitløksfedd og saften pluss finrevet skall av 1/2 sitron.  

Får du ikke tak i safran, så skipper du bare det – men tar med juicen.   

Dette trenger du

2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1 stor løk
1 fennikel
1 klype safran, lagt i 2 ss appelsinjuice uten tilsetningstoffer i 10 minutter
1 ts finrevet appelsinskall
1 boks hele tomater uten skall, 400 ml
1 liter fiskekraft, (eller vann pluss buljongterninger)
600-800 gram fisk, gjerne en kombinasjon av to sorter eller flere
eventuelt skalldyr
persille, gjerne bladpersille

Slik gjør du

Legg safran i juice. Her i Tvedestrand får vi kjøpt det på en liten sjappe som heter Lundis, men både dagligvarebutikker med ekstra godt utvalg og innvandrerbutikker bruker å ha det dyrebare krydderet.

Surr løk, hvitløk og fennikel i olivenolje i stekepanna i 5-10 minutter. Bruk middels lav varme.

Fennikel renser du ved å skjære av “antennene” (det grønne dillet egner seg forresten fint som garityr), ta av det ytterste skallet og del i to. Nederst finner du en hard trekantet kjerne som du skjærer ut på begge halvdeler.

Nå kan du skjære resten av fennikelen i fine strimler.  

Ha kraft, safran/juice, appelsinskall og tomater i en kjele. Ha løk/fennikelblandingen oppi der også.

La putre i cirka 20 minutter.

Ha i fisken i biter, og la trekke (ikke koke!) i 5-10 minutter til den er ferdig.

Bruker du skalldyr har du de i de siste par minuttene.

Persille gjør seg på toppen sammen med det grønne fra fennikelen.

Nyt!

 

#bouillabaisse #enkelbouillabaisse #fiskesuppe #fiskegryte #fisk #lysing #dyrket

 
 

 

   

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg