Mokkakake

Jeg er et dessertmenneske. Du hører ikke meg si at jeg er så mett at jeg ikke orker dessert. Jeg orker alltid dessert (dessverre/heldigvis).

Favoritten er nok en form for pudding. Da jeg var liten lagde mamma noe som het prinsessepudding. Hun laget også mandelkjernepudding og semulepudding. Jeg elsket alt sammen.

Som voksen har jeg beveget meg (et par centimeter) videre til den franske creme bruleen, italiensk pannacotta - eller den spanske creme catalan. Alle nært beslektet - og ufattelig godt spør du meg.

Men her kommer en kake - en konfektkake - som gir alle mine puddingfavoritter hard konkurranse. Jeg fikk den servert av nabo Anne til dessert. Og det var altså så deilig! Med marsipanaktig mandelbunn, myk og rik mokkakrem og et sjokoladelokk toppet med skåldede mandler. Jepp. Dette var desserten sin, det.

Denne blir laget flere ganger! Dessuten kan du helt fint lage den ferdig dagen i forveien. Veldig praktisk. Must-make-mokkakake! Dette trenger du

bunn

3 eggehviter
2 dl sukker
100 gram mandler
3/4 dl strøkavring (ca 3 halve kavringer)

mokkakrem

3 eggeplommer
3/4 dl sukker
3/4 dl kaffefløte
1 ss tørrkaffe
1 ss kakao
150 gram romtemperert smør

glasur

1/2 plate sjokolade, f.eks. 70 %
2 ss kaffe (ferdig)
50 gram skåldede mandler til pyntSett stekeovnen på 175 grader.

Pisk eggehviten og sukkeret stivt.Kjør mandler og kavring i stavmikseren til smuler.

Vend smulene inn i eggehviten.   

La det stå noen minutter og svelle.Ha deigen i en springform uten bunn som står på et bakebrett med bakepapir. 

Stek midt i ovnen i 15 minutter på 175 grader.

Avkjøl kaken på rist.Rør sammen eggeplommer, sukker, fløte, kaffepulver og kakao i en liten kjele. 

La den tykne på middels lav varm under stadig omrøring, det tar en 5-10 minutter.

Avkjøl kremen helt.

Rør av og til.Rør det romtempererte smøret inn i den avkjølte kremen.Smør mokkakremen på mandelbunnen - gjerne litt tynt ut mot kantene og tykkere i midten.

Sett kaka i kjøleskap. Gjerne natta over, men i hvert fall lenge nok til at kremen blir fast og fin.Smelt sjokoladen sammen med kaffen i et vannbad.

Vannbad betyr at du har sjokoladen og kaffen i en liten kjele, som igjen står i en større kjele med vann. (Vann i stor kjele, ikke vann i den lille.)

Det er viktig at den store kjelen ikke får for mye varme, slik at vannet begynner å koke og sprute opp i den lille kjelen. Bare bruk middels lav varme.

Det er også viktig å ikke bruke for mye vann, slik at det skvulper over.

Når sjokoladen er smeltet er glasuren klar. Ikke bruk den med en gang, la den avkjøles littegranne - så ikke mokkakremen smelter når du smører glasuren utover.

Mandlene gir du et raskt oppkok, før du popper dem ut av skallet sitt. Skjær i to på langs, og legg rundt kanten slik du ser på bildet.Da kan du sette kaka tilbake i kjøleskapet frem til du skal servere noen heldige utvalgte...

 

#konfektkake #mokkakake #kake #dessert        

  

3 kommentarer
  • aina 10.11.2016 kl.21:25

    Kaka ser kjempegod ut! Den skal jeg bake til farsdagen! Hvor stor form bruker du?
  • Siri Fossing 11.11.2016 kl.07:13

    aina: Hei! Jeg bruker vanlig springform - 22/24 cm.
  • Victoria Larsen 10.11.2016 kl.23:45

    NAM NAM :D