Rask moussaka

Siden jeg er så glad i å lage mat, blir det ikke så mye halvfabrikata her i heimen. Men jeg er ingen streng motstander av litt halvfabrikata av og til, jeg er mer opptatt av at det blir litt stusselig hvis det er det som serveres på fast basis. De fleste produsenter har dessuten tatt en opprydning i produktutvalget sitt, og mange produkter har for eksempel fått redusert saltinnhold. Transfett, palmeolje og annet utyske er også fjernet hos mange produsenter.

Konservering av mat har foregått i lang tid gjennom tradisjonelle metoder som for eksempel koking, avkjøling, frysing, pasteurisering, dehydrering og sylting. Det er de kunstige tilsetningsstoffene man skal være obs på, og bruke forbrukermakta der produsentene bruker unødvendige tilsetningsstoffer eller unødvendige store mengder av tilsetningsstoffer som kan være skadelige for oss. Utover det syns jeg halvfabrikata får være en smakssak, og i en hektisk hverdag har jeg ingen problemer med å forstå hvorfor mange av disse produktene selger godt.

En halvfabrikata som er ganske populær er Toros Moussaka. Den greske lasagnen med potet og aubergine (de må du strengt tatt legge til selv). Men jammen fant jeg hadde ikke en oppskrift hos BBC GoodFood på en snarvei til moussaka som bare tar 30 minutter, hvis du har ferdigkokte poteter. 10 minutter mindre enn Toros og gaaanske mye bedre.:-) Must-make moussaka kaller BBC den. Ja vi must.

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, ca 30 minutter (litt avhengig av om du har ferdigkokte poteter)

 
Du kan bruke kokte poteter fra i går, eller partypoteter som trenger kort koketid og kan kokes med skall. F.eks. små nypoteter eller amandinepoteter. Hvis du bruker de potetene tar det ikke mer enn en halvtime å lage retten da heller.

Dette trenger du

1 pk kjøttdeig
1 boks hakket tomat
2 ss soltørket tomat fra glass i olje
1 fedd hvitløk
12 små poteter, eller 7-8 store ferdigkokte eller flere eller færre
1 aubergine
150-200 gram gresk yoghurt naturelle
2 ss revet parmesan
1 egg

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 220 grader grill.

Sett på stekepanna på middels varme (og sett eventuelt på en gryte med vann til potetene hvis du ikke har ferdigkokte).

Mens alt blir varmt skjærer du auberginen i skiver, og legger dem på ett skjærebrett og salter dem rikelig (1/4 ts på hver skive). La de ligge å hvile/”svette” med saltet til du er ferdig med kjøttsausen. Dette gjør at aubergineskivene ikke trekker til seg like mye væske når du steker dem. 

Og hvis du ikke har ferdigkokte poteter kutter du nå de små potetene i tynne skiver. De skal koke i 5-10 minutter.

 

Stek kjøttdeigen. Når den er ferdigstekt blander du et revet fedd hvitløk i, pluss hakket tomat og soltørket tomat.

Bland yoghurt, egg og parmesan i en bolle.

Når kjøttdeigsausen er ferdig skyller du aubergineskivene for salt, tørker dem lett på tørkepapir og bruner dem raskt i panna på middels høy varme og på begge sider.

Legg de kokte potetskivene i bunnen av en ildfast form. 

Legg over kjøttsausen.

,

Dander aubergineskivene over der igjen.

Til sist har du på sausen.

Ha formen øverst i ovnen under grillen til sausen er gylden og maten gjennomvarm. Pass på! Det kan gå ganske fort i en god ovn… I min tar det ca 10 minutter, men det er en gammel ovn.

Server f.eks. med en salat av tomat, avocado og feta. Eller en annen salat. Eller ingenting ved siden av. Eller brød.:-) Eller både salat og brød.

#moussaka #mat #middag #oppskrift #aubergine #bbcgoodfood #hverdagsmat #helgekos #helgemat

 

 

Print

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 749

5 thoughts on “Rask moussaka

  1. Hei:) jeg og elsker å lage mat, men hater å handle😂 fin oppskrift du har delt. Jeg så etter aubergine på kiwi her men hadde ikke. Er det greit å erstatte 1 aubergine med 2 squash?:) ellers har jeg alt jeg trenger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top