Biff med bearnaise

Da er det farsdag igjen. Vi gjorde ikke noe stort nummer ut av det i barndommen såvidt jeg kan huske, og da jeg ble litt eldre mente jeg at det bare var et stunt fra handelsstanden for å få oss til å bruke mer penger. En mening som passet godt til en slunken ungdomslommebok.

Fortsatt er fars- og morsdag ikke noe som det blir laget så veldig stort vesen ut av hos oss. (Jeg syns frokost i senga er en uting, men litt ekstra oppmerksomhet takker jeg sjeldent nei til.)  

For far i huset er det bankers. Han er glad i all slags mat, men ekstra glad i en klassisk biff med bearnaise. Så det skal han få. Laget fra bunnen av. Og den skal han spise sammen med min pappa (og oss andre da.)

Bearnaise er ikke så veldig vanskelig å lage, men det er en av de rettene som ikke lager seg selv. Du må passe på den som en liten baby. Trøsten er at hvis det går galt og den skiller seg – kan den faktisk la seg reparere. Et veldig sympatisk trekk.

Jeg lager båtpoteter i ovnen, og drysser noen sherrytomater over rett før de er ferdige.  

Når det gjelder steking av biff, har Matprat (opplysningskontoret for egg og kjøtt) gode tips. Les tipsene her.  

Nok til 4

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 40-50 minutter.

Dette trenger du

Kokefaste poteter, f.eks. amandine
sherrytomater, 1 eske eller 2
Biff mørbrad, entrecote, indrefilet eller ytrefilet 
1 stk sjalottløk
2 ss hvitvinseddik
1 ts sukker
0,5 dl hvitvin eller gjør som meg og  bruk 1 ts hvitvinsekstrakt (kjøpt på Meny el.Ultra) 
150 g smør
3 stk eggeplomme
1 ts tørr estragon, eller to spiseskjeer frisk

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 200 grader

Skjær potetene (amandine funker bra, la skallet være på) i 4 båter.

Ha rikelig med grovt salt (eller vanlig) og olivenolje over.

Hvis du har fått tak i fersk estragon, kan du bruke en del av denne også sammen med potetene.

Sett i ovnen med en gang, selv om den ikke er ordentlig varm. Herfra og ut er det cirka 40 minutter til de er ferdige.

Smak og sjekk om de er møre før du tar de ut.

Biffene steker du gjerne før du lager bernaise, og lar de hvile mens du lager sausen.

Del smøret i terninger og la det stå på benken så det får romtemperatur.

Skjær sjalottløken i små biter. Stek den sammen med sukkeret og en spiseskje smør i ca ett minutt i en tykkbunnet kjele.

Ha i vin (eller 1 ts vinekstrakt), eddik og tørr eller fersk estragon. La det koke inn til 2-3 spiseskjeer.

Ta det av platen.

Pisk eggeplommene i en bolle med tre spiseskjeer vann kraftig i ett minutt til dett skummer bra

Ha i den innkokte vinen og pisk det godt inn.

Ha eggeblandingen i en kjele over middels svak varme.

Pisk hele tiden til det tykner.

Når det er så tykt at du innimellom ser bunnen av kjelen før sausen rekker å renne tilbake, tar du kjelen av platen mens du fortsetter å piske.

Ha i smøret litt og litt og pisk inn. (Jeg tar det i cirka fire omganger)

Smak til med salt, pepper og eventuelt litt eddik.

HVIS UHELLET ER UTE

Sausen skal ikke koke. Hvis det skjer – og den skiller seg og bare blir til smørgrøt – kan du gjøre følgende:

Pisk en ny eggeplomme i en bolle  med 1 ss vann i et minutt til det skummer. Spe på med smørgrøten litt etter litt, og snart har du en fin saus igjen.    

Ha eventuelt litt frisk estragon i til slutt.

Når potetene har vært i ovnen i 30 minutter, kan du strø over noen sherrytomater som bakes med de siste 10 minuttene.

Jeg har tomatene i en bolle først, og drypper over 1 ss olivenolje per eske, og 1-2 ts sukker. Bland godt før du har de over potetene. Da blir de ekstra gode, syns jeg.

Hipp hurra for pappa!

#biff #bearnaise #ovnsbaktepoteter #sherrytomater #oppskrift #middag #farsdag

 

 

Print

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 748

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top