Napolitansk Ragu

Jeg har en veldig romantisk forestilling om italiensk matlaging. Litt sånn barbeinte Sophia Loren-typer som smetter ut og inn av vakre steinhus mens de plukker råvarene rett fra hagen (vingårdaktig hage, selvsagt) og hiver de i gryta. Putre, putre, putre  – Volia! Eventyrlig god mat i andre enden.

Jeg har meldt meg helt ut når det gjelder matlagingskonkurranser på TV. Top Chef, Master Chef, kakekrig eller 4-stjernesmiddag. Eller hva de nå heter alle sammen. Jeg orker ikke mer. Det er for mye. Jeg ser ikke på noe av det lengre – enda så matinteressert jeg er. Jeg tror rett og slett jeg har fått overdose. 

Men jeg elsker fortsatt matprogrammer som er laget med utgangspunkt i en reise, et land, eller knyttet opp mot historie. Det er inspirerende synes jeg.

Denne raguen dukket opp i et slikt program.  To grådige italienere er to godt voksne herrer som reiser rundt i sitt hjemland Italia og formidler barndomsminner og matminner, matkultur og råvarekunnskap. Fantastisk! Og når du da selv prøver deg på en av rettene på kjøkkenet og reslutatet blir slik som dette – ja da er lykken komplett.

Dette er en sånn gryte jeg snakker om innledningsvis. Bare med kjøtt – og litt fra hagen. Putre, putre, putre – Volia!  

Nok til 4 personer

Fra kjøkkenbenk til middasbord, 2 1/2 time. 2 timers putring.

Dette trenger du

1,5 kg ulike typer grove kjøttbiter. F.eks. bog, høyrygg, svin og noen smaksrike rå pølser. Jeg brukte storfe av høyrygg, store koteletter av svin og to chorizoer jeg hadde liggende i fryseren. Selv om de er spanske, så får det gå.
olivenolje
1 løk
2 store ss tomatpure
1 dl vann
3 bokser hakket tomat, a 400 gram
3-5 dl rødvin
1 potte basilikum
pasta
eventuelt salat   
salt og pepper

Slik gjør du

Skjær kjøttet i store, grove biter som du bruner i olivenolje. Behold bein og fett, det lager masse smak.

Du kan lage denne med bare storfe eller bare svin – men kombinasjonen av ulike typer kjøtt – og særlig med litt smaksrike pølser også – blir best.

Ha en grovhakket løk sammen med kjøttet i en gryte.

Rør ut en liten boks tomatpure (ca 2 store spiseskjeer) sammen med vannet og ha i gryta. Ha rødvinen i gryta også.

Kok inn til vinen er redusert til cirka halvparten.

Ha i salt, pepper, hakket tomat og grovhakket basilikum.

La putre på middels lav varme i to timer.    

Dette blir sååå mørt! Og sausen smaker helt fantastisk!

 

Nå kan du enten servere det på italiensk vis: De blander lang pasta sammen med sausen og serverer det som en forrett. Så serverer de kjøttet sammen med en salat som hovedrett.

Vi spiser hele raguen sammen med pasta. Dermed basta.

#ragu #napolitaksragu #italienskmat #festmiddag #italienskhusmannskost #husmannskost #middag #middagstips  

 

7 kommentarer
    1. Denne så veldig god ut😊 Tusen takk for oppskrift!!
      Må være ypperlig påskemiddag til hele flokken på hytta🐥

    2. Det er utrolig godt med “rød mat”, og med riktig brød til å dyppe i sausen, bedre blir det ikke.
      Matkonkurranseprogrammer kan det bli for mye av, men proffe kokker som drar rundt og lager mat, som det programmet du nevner, det er mer stas å se på.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg