Karbonader med kålstuing og timianstekt løk

De gamle er eldst, sier jeg bare. Kål er visstnok verdens eldste grønnsak, og skal ha foryngende effekt. Det liker vi.:) 

Jeg syns det er veldig deilig med litt god, gammeldags husmannskost innimellom. Særlig hvis den – som her – har fått en liten oppgradering, og smaker enda bedre enn variantene vi er vant til.

Her får du kålstuing med litt mer tyggemotstand og en frisk touch av sitron. Det funker så bra!

Når du gjelder karbonadene har du flere valg. Jeg har tidligere funnet gode økologiske karbonader fra Røros på Rema 1000, men du kan også lage karbonader av ren karbonadedeig med salt og pepper.  Eller du kan som meg, spe karbonadedeigen med litt fløte og soyasaus (et par spiseskjeer av hvert per pakke på 600 gram).

Til dette syns jeg det er godt med stekte poteter og selvsagt rørte tyttebær. Steker du løk sammen med litt fersk timian blir det mange, gode smaker til denne middagen.  

Oppskriften finner du selvsagt også på matappen min.

Nok til 4

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 30-40 minutter, avhengig av tilbehøret ditt.

Dette trenger du

1/4 – 1/2 hodekål/sommerkål
2 ss smør eller plantemargarin
2 ss hvetemel
2 dl matfløte
1 sitron
muskat
salt og pepper
600 gram karbonadedeig
litt matfløte
litt soyasaus
poteter eller noe annet tilbehør
1 løk
fersk timian
rørte tyttebær

Slik gjør du

Sett på vann til potetene hvis du skal ha poteter. Jeg kjøper amandinepoteter eller andre små partypoteter, som jeg koker i 10 minutter (skallet kan spises på disse.) Så skjærer jeg dem i skiver etterpå og bruner dem på begge sider i stekepanna sammen med litt salt og pepper.  

Lag hvit saus av smør/plantemargarin, mel og matfløte. Smelt plantemargarinen på middels lav varme i ei gryte, og ha i melet så fort det er smeltet, Pisk det du klarer til en fin, gul grøt. Spe på med fløten til du har en tykk fin saus – mens du stadig pisker.

Dagens stjerne.

Finsnitt kål, litt av gangen, og ha i den hvite sausen. Når du syns konsistensen er passe, så holder det med kål.

Ha i salt, pepper, litt muskat (1/4 ts) pluss finrevet skall fra en sitron. Ha også i ca 1 ss sitronsaft.

La kålstuingen putre på lav varme mens du gjør ferdig resten.  

Stek eller varm de karbonadene du vil ha. 600 gram karbonadedeig gir ca 8 karbonader. Det kan være lurt å brune dem ppå begge sider, og ettervarme de litt inni ovnen så de blir gjennomstekt. 

Løken steker du med et par spiseskjeer finhakket timian – og gjerne en teskje sukker.

Stekte poteter er digg.

Oh – deilig kålstuing!

Dette er middagen sin!

 

#karbonader #kålstuing #timianstektløk #stektepoteter #middag #middagstips #hverdagsmat #hverdagsmiddag #husmannskost #oppskrift

 

Print

5 kommentarer
    1. Du og du – for en herlig side. Så detaljert og fin som jeg elsker. Idag skal vi ha torsk creme kaviar til middag, jeg gleder meg. Vi har også prøvd fullkornspannekakene, de var deilige. Denne siden vil bli ofte besøkt og brukt. Tusen takk for herlige oppskrifter.

    2. Eli: Så koselig tilbakemelding! Jeg prøver å være like detaljert spm jeg selv ønsker meg fra oppskrifter jeg finner.;-) Håper du fortsetter å finne mat dere liker på bloggen. God helg!:)

    3. Eli: Ja, da er du og min mann helt enige.:-D jeg syns det er godt jeg også – men er ikke så glad i kaviar. Må derfor ha en ganske svak blanding. Mens cowboyen min kan nesten ikke få nok kaviar.;-) Smart middag uansett!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg