I jula var jeg i selskap hos noen veldig hyggelige naboer, hvor mannen i huset har svenske aner. På buffeten stod det derfor en svensk ostekake, i en utrolig sjarmerende kakeform av blikk, som hans svenske bestefar – en blikkenslager – hadde laget akkurat til dette formålet.
Svensk ostekake er nesten mer som en pai, som ikke har den kjeksbunnen vi ofte spiser, og for meg føltes det som en krysning mellom ostekake og den mandelkjernepuddingen som mamma brukte å lage da jeg var liten.
Versjonen vi fikk servert er en rask og lettvint variant med egg, sukker, fløte og to beger cottage cheese – pluss hakkede mandler i. Servert med rørte villbringebær. Mmmm…
Her har jeg laget en mer internasjonal vri, så den svenske kaken har blitt en ABBA-kake. Med to beger cottage cheese får du en ren og uskyldig Agnetha-versjon. Bytter du halvparten av cottage cheese med Chevre (fransk geitost) og mandlene med pinjekjerner – får du en mer vampete Anni-Frid-versjon.
Alt av rørte bær eller syltetøy passer fint. Viillbringebær var utrolig godt. Jeg har nå laget en med multe-coulis og en med varm kirsebærsaus. Fantastisk godt det også.
Thank you for the cheesecake.
Nok til en vanlig rund kakeform, 24 cm.
Tid: 10 minutter forberedelse, 50 minutter – 1 time i ovnen.
Dette trenger du
6 egg
1 dl sukker
1 dl hvetemel
1 kartong kremfløte, 3 dl
1 dl skummet melk
1 beger cottage cheese, 420 gram (stort beger)
1 chevre, 100-150 gram
alternativt 2 beger cottage cheese av vanlig størrelse, 300 gram per beger, hvis du vil ha Agnetha-versjonen
1 håndfull pinjekjerner, naturelle
alternativt en håndfull skåldede og hakkede mandler, hvis du vil ha Agnetha-versjonen
Slik gjør du
Pisk egg og sukker til en glatt og fin eggedosis.
Ha i hvetemel og pisk litt til.
og fløte…
og skummet melk, og pisk litt til.
Til slutt har du i osten (det ble veldig skarpt sollys på bildet her). Bruker du chevre kan du skjære av muggkanten av osten før du har den i. Pisk videre til alt er godt blandet.
Nøtter vender du inn helt til slutt. Ikke bruk maskin da, bare rør inn med en skje.
Hell i en vanlig rund kakeform, eller bruk en romslig paiform. (Jeg fordelte røre på en liten og en stor paiform)
Stek på 175 grader til den er gyllenbrun og fin ca 50 min – 1 time. (I to paiformer holdt det med en steketid på ca 25 minutter)
Server med en form for bær, f.eks. varm kirsebærsaus. Kjøp en hermetisk boks med kirsebær (Meny selger f.eks. disse). Varm opp i en liten kjele. Hell av litt av kraften og pisk ut med 1 ss potetmel. Hell tilbake i kjelen, og la putre et par minutter til sausen tykner. Server.
#ostekake #svenskostekake #abbakake #cottagecheese #chevre #kirsebærsaus #kake #dessert #kakoppskrift #dessertoppskrift