Ruskomsnusk

For et fantastisk ord! Ruskomsnusk! Jeg fatter ikke at det ikke brukes hele tiden.

Dette er historien bak tittelen:

Jeg abonnerer på Aftenpostens matmagasin; Mat fra Norge. Et utrolig fint blad for alle matinteresserte. Anbefales varmt.

I forrige utgave hadde de en sak om kokebok gitt ut av Signe Hagen. Den kom samme året (1914) som Henriette Schønberg Erkens “Stor Kokebok”, Norges mest berømte kokebok.  Og mens Henriettes bok hadde 708 sider, flere hundre oppskrifter og en hummer på forsiden, hadde Signes bok ingen illustrasjoner, 120 oppskrifter og ei pølse og ei kringle + et stabbur på forsiden.

Landsens mat, het den. Og jeg merker at jeg jeg liker Signe – og boka hennes.

En av oppskriftene har kommet med i Mat fra Norge, og det er en slags enkel gryte med gulrot, sukkererter, neper og strimlet skinke som kokes i en halvtimes tid, og jevnes ut med mel og smør de siste 5 minuttene.

Det er sikkert flere enn meg som innimellom har i overkant mye grønnsaksrester i kjøleskapet som er på vei over i de evige grønnsaksmarkeder. Jeg har derfor oppdatert denne ruskomsnusken litt, til en restegryte av grønnsaker med jevning. Og pølse. Og en parmesanskalk. Og gjett om det ble godt!

Så skal dere på påskeferie om en liten uke, er dette en perfekt kjøleskap-opprydningsrett. 

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 30 minutter.

Dette trenger du

Grønnsaker, f.eks. potet, gulrot eller andre rotgrønnsaker, løk, kål, asparges, sukkererter, bønner, paprika…. 
Kjøtt, hvis du vil, f.eks. en pakke middagspølse
2 ss smør eller plantemargarin
2 ss hvetemel
2 dl fløte eller melk
salt
pepper
grønnsaks- eller kjøttbuljong
1 parmesanskalk hvis du har

Slik gjør du

Jeg lager jo endel mat, så dette var mitt restelager. En 1/2 hodekål, 1/2 brokkoli, noen amandinepoteter med groer, 1/2 paprika, et par stilker vårløk, noen slappe aspargestopper, noen selleristenger og et par gulrøtter.

Skjær vekk alt som har blitt brunt (og groer), og del grønnsakene i passe små biter, og i en hard og en myk gjeng.

Min harde gjeng: poteter, kål, selleristang og gulrot.
Min myke gjeng: Brokkoli, asparges, vårløk og paprika

Ha de harde grønnsakene i en kjele, og vann til litt over, slik at det er plass til de myke etter hvert.

Ha 1-2 grønsaksbuljongterninger i vannet, litt avhengig av hvor mye vann/grønnsaker det er i din ruskomsnusk.  1 terning per ca 5 dl vann. Du kan også bruke buljongpulver, eller kjøttbuljongterninger.

Amandinepoteter eller andre partypoteter kan du dele i to, mens vanlige kokefaste poteter må du dele i mindre biter.

Jeg har lært av den amerikanske TV-kokken Rachael Ray å spare på parmesan-skalker, for de setter god smak på gryter og supper. Så jeg hev med en skalk, og dessuten noe middagspølse, siden vi ikke kjører på med så mye vegetar-mat her i familien. Men du kan fint bruke denne som en ren grønnsaksgryte også.

La gryta med de harde grønnsakene putre i 10-15 minutter før du har i de myke grønnsakene og lar den putre i 10-15 minutter til.

I mellomtiden lager du jevning. Jeg oppgraderte fra Signes smør og mel, til en hvit saus av smør, mel og fløte (eller melk).

Smelt smør eller plantemargarin på middels lav varme i en liten kjele. Så fort smøret har smeltet pisker du inn melet til en fin, gul grøt. Spe på med fløte eller melk litt etter litt, og ha salt og pepper i sausen.

5 minutter før grønnsakene er ferdige har du jevningen i gryta og pisker den ut. Da blir det en hvit kraft som smaker litt frikasse. Ønsker du en litt tykkere kraft, kan du f.eks. kjøre på med en runde jevning til.   

Fisk ut en eventuelt osteskalk, og gled deg til super restemat!

 

#ruskomsnusk #restemat #grønnsaksgryte #middagspølse #parmesanskalk #signehagen #landsensmat 

  
   
 

 

  

Print

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 748

2 thoughts on “Ruskomsnusk

  1. Tenk om vi kunne bli flinkere til å bruke restemat! Husker ruskomsnusk fra barndommen. Den så ikke helt sånn ut, men ordet i seg betyr jo noe slikt som litt av hvert, så det er nok samme grunntanke. Selv lager jeg ofte Brennsnut av mine rester: Kan oversettes grønnsak- og kjøttsuppe, og inneholder nesten hva som helst. For egen del MÅ jeg ha kål og poteter for at smaken skal bli riktig, men det er personlig…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top