I dag er en stor dag langs Sørlandskysten. Tidlig om morgenen tøffer det båter utover fjorden, for kl.08.00 den 1.oktober starter nemlig hummerfisket. Eller håmmæ som det heter på lokalt. Det er høytid og fest, og hummerfisket preger samtalene i byen i lang tid fremover nå.
Cowboyen min er utstyrt med ei gammal sjekte, en tung teine og to lette – og masse pågangsmot. Det trenger han, for i fjor ble det totalt to hummer – og vi snakker om et fiske som varer helt til nyttår. Da var han nybegynner. Vi får se hva det blir til i år.:)
Restene av skalldyr (reker også) er helt supre å bruke til å koke kraft, men de fleste oppskrifter inneholder mye (og ikke minst dyr) alkohol i tillegg. Ikke bare skal det være alkohol, men du skal helle over konjakk og tenne på. Slike ting får meg ofte til å blir en frafallen. Gidder ikke.
Men det går selvfølgelig an å lage kraft av hummer uten alt dette! God kraft også. Enkel å lage. Billig. Så ramler det inn en håmmæ på din vei – for all del ikke kast skallet. Kok det opp med litt grønnsaker, og lag en knallgod suppe på kraften.
Nok til 4.
Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 1 og 1/2 time for kraften. Så kommer suppetiden i tillegg, litt avhengig av hva du lager.
Dette trenger du
Skall og rester av to håmmæ
3 liter vann
1 selleristang
1 gulrot
1 løk
1 timiankvist
1 laurbærbald
5 knuste hvitløksfedd
Slik gjør du
Ha håmmæskall og vann i ei stor gryte.
Skrell og skjær grønnsakene i grove biter og ha i gryta.
Skrell hvitløksfeddene og knus dem med flatsiden av en kniv. Ha de i gryta sammen med laurbærblad og timian.
Kok i ca 1 og 1/2 time til væsken er redusert til cirka en tredjedel.
Avkjøl, og sil kraften. Ta gjerne en runde gjennom kaffefilter for finsile.
Kraften kan du oppbevare i kjøleskap i maks fire døgn, og den kan fryses i ca 3 måneder.
Jeg varmet opp min og hadde en kartong fløte (3 dl) og 2 ss creme fraiche i suppa. Og masse ferske reker og persille. Rekene la jeg i ved servering, de skal ikke koke med. Salte og pepre etter smak.
Du kan også bruke kraften som base for en fiskesuppe på samme måte. Med de grønnsakene du liker best. Husk at fisken ikke skal koke, den skal bare trekke litt i den varme suppa.
Skitt fiske!
#hummerkraft #skalldyrsuppe #fiskesuppe #suppe #middag #hummer
Så godt det så ut! :)Her er min favoritt sjømatsuppe: http://elisebr.blogg.no/1467322652_mammas_hjemmelagde_fi.html