Lapskaus

I følge Wikipedia er lapskaus er en varm middagsrett laget av stekt eller kokt kjøtt, poteter og ulike grønnsaker og krydderier. Ingrediensene er skåret i terninger, tilsatt salt og pepper og kokt sammen til en suppe eller stuing.

Kjært barn har som kjent mange navn, og noen mener suppe-varianten, som her, burde kalles betasuppe eller småsuppe istedet.

Uansett hva du velger å kalle det – dette er godt. Jeg blir helt andektig når lukten av lapskaus brer om seg på kjøkkenet. Det lukter god gammeldags husmannskost, det lukter familiemiddag, det lukter mormor.

Lapskaus er kjempelett å lage, men for travle arbeidsfolk tar det kanskje litt for lang tid på en vanlig hverdag. Da kan du f.eks. lage det kvelden før. Grytemat blir ofte bare bedre av å stå en dag. Eller lag det på en fridag, en lørdag eller en søndag. For dette går i min bok ikke lenger under kategorien enkel hverdagskost. Dette er festmat!

Denne oppskriften vant en uhøytidelig lapskaus-konkurranse i Dagbladet for noen år siden (tror det var en dame fra Farsund eller deromkring som hadde denne), og har siden vært på menyen hos oss. Hun kalte den sommerlig lapskaus – men vi spiser den hele året.

Lapskausen finner du selvsagt også på min matapp APPETITT – sammen med mye annet godt av både tradisjonell norsk husmannskost og mer eksotiske retter.

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 1 time og 10 minutter. 10 minutters forberedelser,1 times putring på komfyren.

Potetene bør være av det kokefaste slaget, f.eks. Beate, Asterix, Folva eller Laila.

Dette trenger du

600 gram lettsaltet sideflesk (ligger ofte sammen med bacon i butikken)
2 ss smør
1 kg poteter
2 gulrøtter eller 3 små
1/4 sellerirot
100-200 gram kålrabi
7-10 dl lys buljong pulver eller terning
1 purre
 salt og pepper

Slik gjør du

Skrell grønnsaker, og kutt i fine lapskausbiter. Selleriroten skreller jeg med god kniv, den er så knudrete at jeg syns det blir vanskelig med en vanlig potetskreller.

Ha alt i kjelen, bortsett fra purre.

Rens kjøttet for noe av fettet og i hvert fall for svoren.

Kutt det i små terninger. Brun det i smør i stekepanna på middels høy varme. Ikke la stekepanna bli for full, da er det bedre å ta det i to omganger. Stek det til det får litt brunfarge her og der, noen få minutter.

Ha det i gryta sammen med grønnsaker og buljong. Hell på mere vann hvis det blir for lite. Buljongen skal såvidt dekke grønnsakene.

La “smile”på middels lav varme i en times tid. Det vil si at det skal bruse litt på overflaten, men ikke koke veldig.

  

Finhakk purren, og ha den i de siste 10 minuttene.

Salte og pepre om du vil, men husk at buljongen og kjøttet er salt fra før, så vær litt varsom. Kanskje bedre å sette det på bordet og la den enkelte smake til selv?

Server med eller uten flatbrød. Dette er middagen sin!

#lapskaus #oppskrift #middag #småsuppe #betasuppe #lettsaltetsideflesk #grønnsaker #husmannskost #mat

 

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 749

3 thoughts on “Lapskaus

  1. Denne var kjempegod! Lager seg sjøl etter at man har puttet alt i gryta:) byttet ut sideflesket med strimlet svinekjøtt, det ble perfekt!

  2. Levitra Indicaciones Buy Tamoxifen Online Generic Levitra Soft Tabs [url=http://cialibuy.com]Buy Cialis[/url] Generic Propecia Cheap

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top