Ferskt kjøtt og suppe med løksaus

Jeg er utrolig glad i norsk tradisjonsmat, som f.eks. flesk og duppe, reale kjøttkaker, eller en ordentlig god lapskaus. Ferskt kjøtt og suppe med løksaus føyer deg inn i denne fine rekken.

Kjøttkaker er kanskje det eneste jeg kan finne på å lage til hverdags, de andre rettene tar litt for lang tid. Men det er overhodet ikke vanskelig! Denne for eksempel, trenger bare en stund i gryta på samme måte som lapskaus.

Og for en glede når dette kommer på bordet! Skiver av mørt oksekjøtt med akkurat perfekt kokte grønnsaker. Velsignet med den deilige sursøte løksausen. Det er rett før jeg må flagge.

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 3 – 31/2 time. Hvorav kjøttet skal simre i 2 – 2 /2 time. 

Dette trenger du

1 kg kokekjøtt av storfe, f.eks bog eller høyrygg
11⁄2 l vann
1 ts salt
1 stk purre
150 g hodekål
3 stk gulrot
100 g sellerirot eller persillerot
1⁄2 ts pepper
poteter

Sursøt løksaus

1 stk finhakket løk
5 dl kjøttkraft eller buljong
2 ss hvetemel
1⁄2 dl vann
2 ts eddik, 7 %
3 ts sukker
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 – 1 ss smør 

Slik gjør du

Kok opp vann og legg i kjøtt i hele stykker. Kok opp på nytt og fjern skum som danner seg på toppen.

Tilsett salt og det grønne av purren. Senk varmen og la kjøttet trekke til det er mørt, 2 – 2 ½ time. Jeg liker at det såvidt bruser litt i overflaten på vannet. Fjern fett og urenheter som danner seg på toppen underveis.

Sett på potetene.


 

Når kjøttet begynner å bli mørt: Ta av ca. ½ liter av kraften til løksaus.

Kok opp finhakket løk og kraft.

Rør hvetemel godt ut i litt kaldt vann, og hell meljevningen i den varme kraften. Rør godt.

La sausen trekke i ca. 10 minutter.

Smak til med eddik, sukker, salt og pepper. Jeg liker å ha litt smør i også.


 

Skrell grønnsaker, og del dem i terninger. Strimle kål fint.

Legg grønnsakene i kjelen med kjøtt og la dem koke med kjøttet i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Ta kjøttet opp av kraften og legg det over på et fat. Hold det varmt.

Sil suppen og hold grønnsakene varme.


 

Server suppen først, rykende varm i dype skåler.

Skjær kjøttet i skiver og legg det på et fat sammen med grønnsakene. Server med kokte poteter og sursøt løksaus.

Kjenn på lykkefølelsen.

 

#fersktkjøttogsuppe #løksaus #norskmat #tradisjonsmat #søndagsmiddag  

 

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg