Flesk og duppe

Rydd unna curry, chili og annet fremmedfolk på kjøkkenet – her kommer norsk tradisjonsmat på sitt beste.

Flesk og duppe lages ikke så ofte lenger, og det som var hverdagskost den gang da, blir nesten festmat nå.

Og hvilken festmat! Saftig sideflesk med silkemyk kålrotstappe. Potet og gulrot i deilig hvit saus. Og et lite dryss med dill på potetene setter deg selvfølgelig i den riktige tradisjonsmat-stemningen.

Dette kan man sette på bordet enten det er tirsdag eller søndag, spør du meg.

Ikke glem å laste ned min matapp med over 150 oppskrifter på hverdagsmiddager. Den finner du  i AppStore og i Google Play. Søk etter den retten du vil ha, eller prøv lykken. Du kan også lage handlelister på appen.:) 

Nok til 4.
Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 45 minutter

Dette trenger du

1 kålrot, medium stor
poteter
gulrøtter
lettsaltet sideflesk, ca 600 gram
2 ss smør/plantemargarin
2 ss hvetemel
4 dl lettmelk
1 ts salt
1 ts pepper
1 ss dijonsennep hvis du vil
dill hvis du vil
1/2 dl – 1 dl mel/fløte eller creme fraiche til kålrotstappa

Slik gjør du

Kålrot spiller en av hovedrollene i flesk og duppe, syns jeg. Kjøp en medium stor, eller den største du finner – hvis du som meg nesten ikke kan få nok kålrotstappe.

Sett på poteter. Hvis du skjærer potetene i mindre biter, koker de fortere.

Gulrøtter i biter skal bare koke 5-10 minutter. Husk at de ikke skal være så myke når de ferdige. Ha gjerne litt salt og smør i vannet, og ikke dekk dem helt med vann. La de titte litt opp av vannskorpa.

Skrell kålrota med potetskreller, og kutt i mindre biter. Gjerne terninger, da trenger de ikke så lang koketid. 10-15 minutter bør holde. Stikk en gaffel i dem, sklir de veldig lett av er det klare.

Mos med stavmikser eller potetstamper (ha gjerne en ferdigkokt potet og litt ferdigkokt gulrot med i stappa også), og en skvett melk, fløte eller creme fraice. Litt salt og pepper – og stappa er klar.  

Lettsaltet sideflesk får du kjøpt i skiver i butikker med kjøttdisk, eller du kan kjøpe et stykke og skjære skiver med en god kniv selv. Skjær av svoren på stykket. 

Brun flesket på begge sider i stekepanna. Hvis du vil, kan du ha fettet fra stekepanna i den hvite sausen etterpå.  

Hvit saus lager du ved å smelte to rause spiseskjeer med smør eller plantemargarin på middels lav varme i en liten gryte.

Så fort smøret er smeltet har du i 2 rause spiseskjeer med hvetemel og pisker som besatt til en fin, gul grøt.

Begynn med en gang å spe på med melken. 1 dl av gangen. La sausen tykne mellom hver runde, pisk stadig vekk så det ikke fester seg i bunnen eller blir klumper.

(Et husmortriks for å unngå klumper i hvit saus er visstnok å spe sausen med varm melk.)   

Salte og pepre, og jeg liker et lite fremmefolk-innslag her – en 1 ss dijonsennep. Det setter en god spiss på sausen.

Klart for solid bondekost!

 

#fleskogduppe #stektflesk #kålrotstappe #koktpotet #hvitsaus #gulrot #tradisjonsmat #middagstips #middag #hverdagsmat #oppskrift 
 

  

Print

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 749

4 thoughts on “Flesk og duppe

  1. NAM NAAAAM altså!!! Husmortrikset ditt løser jeg slik: Stek flesket,og ta ut av panna. Tilsett smøret i panna, deretter melet. Så sper jeg med noe av den varme kraften fra de kokte grønnsakene, og melken (jeg bruker fløte istedet for melk…kremt..) til slutt. Slik blir kraften kokt ut fra panna og setter ENDA bedre smak på sausen…Kålerotstappen din kan man jo svelge tunga av…SÅÅÅ GOOOD!

  2. Hei Siri 🙂
    Jeg forhåndslanserer våre svenske moteprodukter for kjendiser og store bloggere.
    Siden stilen din passer med merkevaren vår, vil vi at du prøver et par.
    Send meg en e-post så jeg kan sende deg mer informasjon.
    Ha en flott dag!!
    Carl

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top