Biff Stroganoff

Det er noe med menn og biff. (Det er forsåvidt noe med meg og biff også – men jeg elsker jo nesten all slags mat.:))

Det er i hvert fall min erfaring at utrolig mange menn lar seg begeistre av godt biffkjøtt. Og nå er det jo farsdag til søndag – så hvorfor ikke velge en Biff Stroganoff til middag?

En klassisk biff med bearnaise er aldri feil det heller  – men denne Stroganoffen som er langtidsstekt i ovnen med en klunk konjakk – er syyykt god. Som kidsa sier.
(Siden jeg for lengst har passert 40 har jeg egentlig ikke lov til å si verken syyykt eller kidsa – men shit au.)

Det er nesten vondt å ikke klare og formidle gjennom et bilde hvor godt dette smaker, for det er jo en veldig brun rett. Men det er så godt! Bare prøv selv. Vær så snill. Du må prøve. Du bare må.

Jeg synes Stroganoff er best sammen med potetmos, og lager denne med potet og søtpotet.

Du trenger en ildfast form med lokk til denne, eventuelt en dyp form med folie over.   

Nok til 4.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 3-4 timer. (Formen skal stå i ovnen i 2 1/2 – 3 timer)

Dette trenger du

500 gram biffkjøtt
250 gram sopp
0,75 dl brandy/konjakk
2 løk
2 hvitløksfedd
2-3 laurbærblader
1 ts paprikapulver, vanlig eller røkt
litt frisk timian
6-7 dl oksekraft, jeg bruker 1 fondcup + vann
1 ss smør 
1,5 dl creme fraiche
olivenolje
salt og pepper
persille

Slik gjør du

Sett ovnen på 180 grader.

Skjær løk i biter. Stek på middels lav varme i stekepanna til den er blank, og ha den i formen. 


Og biffkjøttet skal i terninger. Omtrent på størrelse med vanlige fyrstikkesker. Brun det raskt på middels høy varme i stekepanna og ha det i formen. Det skal ikke gjennomstekes, bare bli litt brunflekket på utsiden

Soppen skjærer du i skiver og steker på høy varm i stekepanna sammen med konjakken. Ha det i formen. De skal bli mørkebrune.


Ha også paprikapulver, finrevet hvitløk, finhakket timian, persille, oksekraft, salt. pepper og smør i formen.  

Stek med lokk i 2 1/2 – 3 timer. Lag potetmosen når den nærmer seg ferdig.



Her er den ferdig.  

Rør inn creme fraiche, pynt med litt timian, og server med potetmos og gjerne tyttebærsyltetøy.

Dette kjøttet blir utrolig mørt, og sausen… Vel. Den må bare oppleves.

 

Ha en fin farsdag!

 

#biffstroganoff #stroganoff #biff #farsdag #middag #festmat #selskapsmat #konjakk #timian #cremefraiche  
 

 

17 kommentarer

Siste innlegg