Finnbiff

Rundt 1970 fikk pappa tilbud om jobb i Fylkeskommunen i Finnmark. Han og mamma bodde sammen med min storesøster i Oslo på den tiden, men da bar det nordover med dem.

De hadde såvidt jeg har forstått noen fine år der oppe, og etter hvert returnerte de til Sør-Norge igjen med mange gode minner, ei lita jente til (meg) og en oppskrift på Finnbiff i bagasjen.   

Finnbiff ble derfor noe vi innimellom hadde til søndagsmiddag i min oppvekst. Det – pluss et bilde av min søster i samedrakt – er liksom det eneste jeg knytter til det faktum at jeg er født i Vadsø. Jeg har nemlig ikke vært der siden.

Men som jeg elsker Finnbiff! Selv i barndommen var dette en stor favoritt, og jeg var et veldig vanskelig barn når det gjaldt mat – jeg spiste omtrent ingenting.

Reinsdyrskav finner man heldigvis i de fleste frysedisker, så en god Finnbiff er aldri langt unna.

Jeg lager alltid denne med potetmos, og de grønnsakene jeg har lyst på. Gjerne noen grønne – f.eks brokkoli, rosenkål eller grønne bønner. Tyttebærsyltetøy er også et must.   

Nok til 4-6 personer

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 45 minutter.

Dette trenger du

800 gram reinsdyrskav
300-400 gram fersk sopp
3 dl fløte
100 gram smør
litt ripsgele eller tyttebærsyltetøy
noen skiver geitost
noen spiseskjeer med rømme
salt og pepper

Slik gjør du

La skavet ligge 10-20 minutter på kjøkkenbenken til det er halvtint.

Brun litt og litt (maks 200 gram) i stekepanna i smør, salte og pepre underveis.

Når kjøttet er brunet, har du det i en romslig gryte.

Kok ut stekepanna med ca 1/2 dl vann og ha i gryta mellom hver runde med kjøtt.

Soppen skjæres i mindre biter, brunes også raskt og ender opp i samme gryte. 

Hell over fløten og la putre i 15-20 minutter.

Underveis har du i noen skiver brunost (2-4 stk), et par spiseskjeer med tyttebærsyltetøy eller ripsgele, og noen spiseskjeer med rømme. 

Litt salt og pepper trengs også. Smak deg frem til du syns det er så godt at nå må du bare spise middag.

Hurra! Dette er deilig mat, altså.

 

#reinsdyr #reinsdyrskav #fnnbiff #potetmos #søndagsmiddag #festmiddag #vilt #middag  

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg