Hønsefrikassé

Ei frossen høne kan bli en fantastisk middag. For eksempel er klassikeren hønsefrikassé noe du skal være bra sær for ikke å like. Eller elske, for den saks skyld.

Lyst og saftig kjøtt i en fyldig hvit saus med gulrot, persillerot, sellerirot og purre. Sammen med kokte poteter og fine folk rundt bordet er det klart for en eventyrlig god middag! 


 

Nok til 4-6 personer

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 2 1/2 – 3 timer. Høna kan putre alene i 2 av disse timene.

 

Dette trenger du

1 høne
3 gulrøtter
1 purre
2 persillerøtter
½ sellerirot
3 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl hønsekraft
1 dl kremfløte
salt og pepper
1 skvis av sitron
1 ss dijonsennep
litt persille
poteter

Til kraften og kokinga av høna:

1 gulrot
1/2 purre
1 persillerot eller litt sellerirot
1 løk
10 hele pepperkorn
1 laurbærblad
 

Slik gjør du


 

Legg den frosne høna rett ned i en kjele med kokende, lettsaltet vann (1 ts salt pr liter vann). Dersom høna er tint på forhånd kan du dele den i to.

 


 

For å få god smak på kraften, bør du la en gulrot i biter, et stykke oppdelt purre og noen biter av persille eller sellerirot koke med.

Ekstra godt blir det dersom du også tar med løk, noen hele pepperkorn og et laurbærblad. La det småkoke (trekke) i ca 2 timer.

Ta opp høna, avkjøl den og sil hønsekraften. Rens høna for skinn og ben.


 

Del ferdigkokt hønsekjøtt i passe serveringsstykker.


 

Skyll og rens grønnsakene og skjær dem i ca. 1 cm tykke biter. Kok dem i 10 minutter.

Smelt smør i en kjele på middels lav varme. Så fort smøret er smeltet rører du inn mel og pisker til en fin, gul grøt.

Spe med hønsekraften i flere omganger. Rør ut til en klumpfri saus mellom hver gang.

La sausen koke i 5 minutter og smak til med salt, pepper, dijonsennep og litt sitronsaft.

Legg kjøtt og grønnsaker på et serveringsfat og hell sausen over.

Dryss på hakket persille og server hønsefrikasséen straks med nykokte poeter.

O du deilige middag!

 

4 kommentarer
    1. Min favoritt mat nr en 🙂 Nam nam og skulle ønske de solgte høns for en tier som de gjorde før 🙂

    2. Fotsporene: Tja, prisen speiler jo gjerne hvordan høna har det mens den lever, og hvordan den fores og slaktes også – så det er jo ikke sikkert at billig er best sånn sett.;-)

    3. Anonym: Nei. Men da ville jeg heller laget kylling kvikkasse, var jeg deg. Den ligger på bloggen den også.;-) Skal du bruke hel, rå kylling i oppskriften på hønsefrikasse kan du la kyllingen trekke i ca 30 minutter. Lykke til!:)

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg