Det å pådra seg en matblogg er utrolig lærerikt. Jeg må teste ut nye retter hele tiden, og blir bedre kjent med ulike råvarer, krydder, retter fra andre land og nye kombinasjoner av smaker. Kjempegøy!
Leserne mine vet at jeg skriver mye om hverdagsmat, og at det er det bærende elementet på bloggen. Men av og til må jeg lage noe festmat også. Eller en smårett. Noen salater må med – for ikke å snakke om dessert og bakst. Du skal bare se den lista jeg har over ting jeg har lyst til å lage! Noen oppskrifter finnes i mailboksen, noen i en eske på kjøkkenet, noen i en etter hvert rikholdig samling med kokebøker. Pluss noen på en liste på kjøkkenveggen. Jeg har oppskrifter over alt. Og jeg rekker jo aldri å lage alt jeg vil! Vi kan jo ikke spise middag to ganger om dagen, dessuten er det et økonomisk spørsmål også. Men kjedelig er dette i hvert fall ikke.
Og – som oftest blir resultatet veldig godt. Stort sett er det konklusjonen når jeg lager noe nytt. Dette var godt! Men selvfølgelig – av og til er det sånn… helt passe. Noen ganger…ikke noe godt i det hele tatt (og de rettene havner selvsagt ikke på bloggen.)
Også har du de gangene som dette. Hvor det smaker helt VI.DUN.DER.LIG. Denne raguen er så rik på smak – etter å ha stått fire timer i ovnen og putret med både vin og tomat – at det er nesten ikke til å tro. Men dette er ikke hverdagsmat, altså. Det er god-tid-mat. Kjøkkenets svar på Hurtigruta minutt for minutt. Du trenger goood tid når du skal lage raguen (men det er på ingen måte vanskelig) og du må ha goood tid når du skal spise den. For denne må nytes. Lenge.
Nok til 6-8 personer
Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 5 timer. (4 av disse i ovnen)
Dette trenger du
ca 1,5 – 2 kg grytekjøtt av lam. Jeg brukte får-i-kål-kjøtt. Er det kjøtt uten bein holder det med 1,5 kg.
salt og pepper
2 løk
2 store gulrøtter
8 fedd hvitløk
2-3 ss finhakket rosmarin
1 flaske rødvin
2 bokser hakket tomat a 400 ml
olivenolje/smør/plantemargarin
pasta, f.eks. pappardelle, tagliatelle eller annen bred, lang pasta
parmesan
Slik gjør du
Salte og pepre kjøttet godt. Sett stekeovnen på 130 grader.
Brun alle kjøttstykkene i stekepanna. Får-i-kål-stykker kan du ha cirka 4-5 av om gangen i panna. De skal bli godt brune, og få fin stekeskorpe, så du kan steke dem på middels høy varme. Ha kjøttet over i en romslig ildfast form.
Kok ut stekepanna med noe av rødvinen. Skrap med deg alle rester i panna og hell vinen over kjøttet.
Skru ned varmen på stekepanna til middels lav, og skjær opp løken. Den skal bli blank og fin i stekepanna, men ikke brun. Det tar ca 5-10 minutter. Ha løken oppi formen sammen med kjøttet.
La gulrot i biter, finhakket rosmarin og finhakket hvitløk også få seg en runde på lav varme i stekepanna. Ca 5 minutter.
Ha resten av rødvinen i panna og kok opp før du heller den over i formen. Hell også tomatene i formen. Fordel alt jevnt og fint utover.
Stek på 130 grader midt i oven i 3 1/2 – 4 timer.
Se så mørk og fin den blir!
Og under det mørke skjuler det seg saftig, mørt lammekjøtt…
Jeg løfter ut får-i-kål-bitene en etter en og drar av kjøttet med to gafler.Så legger jeg kjøttet tilbake i sausen.
Server sammen med pasta og parmesan.
Fikk du ikke lyst på?
#lammekjøtt #fårikålkjøtt #lam #ragu #lammeragu #pasta #festmat
SÅ godt!
Propecia E Gatillazo Low Cost 20mg Cialis [url=http://viaaorder.com]viagra online[/url] Levitra Samples Europe Amoxicillin In Pregnancy Priligy At Cvs