Tagine med lam

I noen år reiste mamma og pappa mye til Marokko for litt sol og varme. De er sånne folk som elsker alle steder de drar til – de har alltid hatt det helt FANTASTISK! Marokko var intet unntak. Helt til de byttet til Tenerife eller til en eller annen gresk øy, som selvsagt også var helt FANTASTISK! Hotellet, maten og folka. Helt tipptopp.

Det er kanskje noe av det jeg liker best med mine foreldre – evnen til å la seg begeistre. Selv om det er et rom på et trestjernes hotell med utsikt til neste vegg.(Det var så mange fine blomster der! Og vi ble kjent med en nydelig villkatt!)

Det jeg husker best med Marokko-turene deres var at mamma kom hjem med en nydelig kaftan, som siden er blitt brukt mye av barnebarna når de skal kle seg ut. Dessuten fikk jeg en tagine. (Wikipedia: En tagine er et spesielt glasert keramisk fat med et konisk lokk.) Det er den nord-afrikanske varianten av leirgryte, der vi her i Norge gjerne har brukt en Römertopf.

Og i en tagine kan man lage mye forskjellig, men hjemme hos mamma – og hos meg – har vi egentlig bare brukt den til samme rett hele tiden. Lam, potet og rotgrønnsaker. Litt tørka aprikoser og krydder. Inn i oven – og ut kommer det møreste kjøttet som tenkes kan, og poteter som har fått smak av kraften fra kjøttet. Like enkelt som det er nydelig. Har du ikke tagine? Sjekk i en innvandrerbutikk eller to – eller kjøp på nett. De er ikke vanskelige å få tak i.

Du får også kjøpt porsjonstaginer, det er en fin måte å servere maten på. 

Her får du familiens oppskrift på perfekt tagine-middag:

Nok til 3 voksne, eller 2 voksne og 2 små barn.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 1 time og 15 minutter. Den skal stå 1 time  i ovn, og du trenger resten til forberedelser.

Dette trenger du 

olivenolje
ca 5 voksne poteter i mindre biter, 8-10 biter
1 kg lammekjøtt, grytekjøtt, fårikålkjøtt, bog eller lignende.
2.3 ss finhakket rosmaribn
4 gulrøtter
3 persillerøtter
1-2 never tørka aprikoser
salt og pepper

Slik gjør du

Her er min tagine. 

Hell litt olje i bunnen så det dekker.

Skrell poteter og skjær i mindre biter. Har du for store biter kan du risikere at de blir litt harde i midten.

Salte og pepre kjøttet.

Legg potetene tett i tett i ett lag, og kjøttet tett i tett oppå der.

Skrell gulrøtter og persillerøtter og skjær disse også i mindre biter.


Finhakk rosmarinen og legg oppå kjøttet, før du lager en spiss haug av gulrøtter, persillerøtter og aprikos.

Ta på lokket.

Sett på nest nederste rille i kald ovn. Skru på 250 grader, og la den stå i en time.

Sjekk om potetene er ferdige før du setter den bordet.

Litt persille har aldri skadet noen.

Da er det bare å glede seg – god middag!

 

#tagine #lam #leirgryte #marokkansk #høstmat #gulrøtter #persillrøtter #aprikos #rosmarin #søndagsmiddag #selskapsmat   

   

  

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg