Ertesuppe med salt kjøtt

Noen retter er så tidløse at jeg regner med de kommer til å overleve meg med mange generasjoner. Som for eksempel ertesuppe. Denne oppskriften har ikke forandret seg nevneverdig siden den stod i Henriette Schønberg Erkens kokebokprosjekt – som startet allerede i 1914 med noen løse hefter.

Men så er det jo heller ikke nødvendig å forandre noe på denne. If it’s not broke don’t fix it, som det heter på utenlandsk.

Dette er god og varm trøstemat i høstmørket! Det tar litt tid før den er ferdig, men det er mat som egentlig lager seg selv. Alle kan lage ertesuppe. Det er min påstand.:)

(Og etter hvert som julen nærmer seg  – perfekt mat å bruke pinnekjøttrester i.)

Nok til 4

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 1 døgn + 3 timer. (Ertene skal ligge i vann over natta, og suppa skal putre i 2 – 3 timer) 

Dette trenger du

500 gram tørre, gule erter
1 – 1,5 kg svineknoke
2 løk
1-2 ts timian
1 purre
3 gulrøtter
1 sellerirot

Slik gjør du

Legg erter i vann  over natta.

Kok opp erter og svineknoke sammen med oppkuttet løk og timian. Fyll opp vann så det dekker knoke og erter.

La det putre i 2 – 2 1/2 time. 

Fisk ut knoken, og ha i gulrot, sellerirot og purre den siste halvtimen.

Rens knoken for kjøtt som du skjærer i fine biter, og har i suppa.

Du kan også bruke rester av salt, røkt kjøtt som du har i suppa den siste halvtimen.

Flatbrød må med, selvfølgelig.

 

#ertersuppe #svineknoke #flatbrød #saltkjøtt #suppe #tradisjonsmat #norskhusmannskost #husmannskost 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg