Noen retter er så tidløse at jeg regner med de kommer til å overleve meg med mange generasjoner. Som for eksempel ertesuppe. Denne oppskriften har ikke forandret seg nevneverdig siden den stod i Henriette Schønberg Erkens kokebokprosjekt – som startet allerede i 1914 med noen løse hefter.
Men så er det jo heller ikke nødvendig å forandre noe på denne. If it’s not broke don’t fix it, som det heter på utenlandsk.
Dette er god og varm trøstemat i høstmørket! Det tar litt tid før den er ferdig, men det er mat som egentlig lager seg selv. Alle kan lage ertesuppe. Det er min påstand.:)
(Og etter hvert som julen nærmer seg – perfekt mat å bruke pinnekjøttrester i.)
Nok til 4
Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 1 døgn + 3 timer. (Ertene skal ligge i vann over natta, og suppa skal putre i 2 – 3 timer)
Dette trenger du
500 gram tørre, gule erter
1 – 1,5 kg svineknoke
2 løk
1-2 ts timian
1 purre
3 gulrøtter
1 sellerirot
Slik gjør du
Legg erter i vann over natta.
Kok opp erter og svineknoke sammen med oppkuttet løk og timian. Fyll opp vann så det dekker knoke og erter.
La det putre i 2 – 2 1/2 time.
Fisk ut knoken, og ha i gulrot, sellerirot og purre den siste halvtimen.
Rens knoken for kjøtt som du skjærer i fine biter, og har i suppa.
Du kan også bruke rester av salt, røkt kjøtt som du har i suppa den siste halvtimen.
Flatbrød må med, selvfølgelig.
#ertersuppe #svineknoke #flatbrød #saltkjøtt #suppe #tradisjonsmat #norskhusmannskost #husmannskost
åå! Må lage! Ser så godt ut