Jeg elsker italiensk pizza, og kan egentlig ikke få nok av den tynne, sprø varianten med den toppingen jeg har lyst på akkurat der og da.
Innimellom frister det med en skikkelig god, gammeldags lørdagspizza også – men som regel styrer jeg unna pizza med tykk bunn.
Nå må jeg revurdere det.
For dette – dette er ikke bare en litt tykk bunn – dette er rett og slett noe helt annet! Fluffy focaccia-pizza er et superdeilig alternativ til annen tradisjonell pizza, og egner seg veldig godt som f.eks. restemat.
Siden vi er i desember har jeg laget en julevariant med knuste, kokte poteter rørt inn med litt olivenolje, sitron, salt og pepper. Det holder egentlig det – noen kvaster rosmarin hvis du har, eller en annen urt – er også godt på pizzaen. Og litt spekeskinke er godt hvis du vil ha noe kjøtt på. (Eler som jeg har gjort her, noen små biter med ribbe.)
Bruk det du vil – men lag denne!
Nok til en langpanne
Fra kjøkkenbenk til sulten munn, 10 min å lage deig, heve 1 og 1/2 time, etterheve 1/2 time, steke 25 minutter.
Dette trenger du
1/2 pose tørrgjær
1 kg hvetemel
7 dl lunkent/kaldt vann, ca 25 grader
1 1/2 ss salt
5-6 ss olivenolje
Fyll-eksempel
revet mozzarella
7 mindre, eller 4 store ferdigkokte poteter, gjerne melne
noen klunker olivenolje
saften av en kvart sitron
salt og pepper
hvis du vil ha kjøtt: spekeskinke eller annen skinke
Slik gjør du
Ha mel og gjær i en bolle.
Ha i vann, og arbeid deigen godt sammen. Ha også i olje og salt, og la maskinen gå i 10 minutter – eller godt for hånd – så den er smidig, klissete og fin.
La heve under plast på et lunt sted (gjerne med et håndkle over( til den er dobbelt så stor. Eller i ca 1 1/2 time.
Ha et bakepapir penslet med litt olje i en langpanne. Hell deigen ut i panna.
Dryss litt mel over og klapp og dra deigen jevnt og fint utover hele panna.
Ha over plast og la etterheve i en halvtime.
Mos potetene med en gaffel. Ha i olivenolje til mosen blir glatt og lett og fordele utover.
Ha også i sitron, salt og pepper.
Dryss osten først over pizzaen.
Ha “potetmosen” utover.
Ha eventuelt kjøtt oppå der. Gjerne urter også hvis du vil.
Stk midt i ovnen på 230 grader i 25 minutter.
Fluffy og nydelig!
#pizza #focacciapizza #focaccia
Hvor mye revet ost trenger man?
Solfrid: ca 50-100 gram?